Czym myć aerograf po sidoluxie?

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Czym myć aerograf po sidoluxie?

Postprzez żurawinowski » czwartek, 13 października 2016, 17:05

Atlis napisał(a):Sorry chłopaki, na MW był temat o tym, na PWM było z tego pośmiewisko. Już to co wam podałem jest 90% roboty, resztę szukajcie sami.

PS: wiem tylko o jednej firmie, która sprzedaje diaceton, szukałem dwa miechy. Powodzenia.

ale im pokazałeś! :lol:
malinowski napisał(a):Jeszcze jedno nie uzasadnione przyczepianie się do ludzi i będzie ban
żurawinowski

Reklama

Postprzez iras67 » czwartek, 13 października 2016, 20:56

Atlis napisał(a):iras76 - domowy MLT jest ~4x tańszy od ori MLT.

A co do zużycia - na jeden model wraz z czyszczeniem aerografu zużywam koło 100-120ml bez liczenia kropelek.

U mnie z malowaniem podkładu, koloru, lakieru pod kalki i lakieru końcowego , wszystko rozcieńczane LT 10/15 ml na model jednosilnikowy w 1/48... Pewnie z pojemnika 100ml wychodzi 7-8 modeli. Teraz pytanie wydać kilkadziesiąt zł na odczynniki czy lepiej kupić gotowy sprawdzony produkt za ponad 20zł ?
Edit. Mam to łatwe do zmierzenia bo napełniam sobie pojemnik 17ml po farbce Vallejo z zakraplaczem i widzę ile schodzi mi przy malowaniu wspomnianego modelu.
iras67

Postprzez Atlis » czwartek, 13 października 2016, 21:05

Na rozcieńczalnie schodzi najmniej. Ten kto używa już rozcieńczone farby jak MRP czy Alclad może powiedzieć, że zużywa 0ml LT. Takie porównanie jest bez sensu. Można go porównać do chwalenia się zużyciem paliwa - jednemu pali 5 litrów ropy przy 130km/h pod górkę a innemu 20...
Atlis

Postprzez iras67 » czwartek, 13 października 2016, 21:13

Mycie, on się średnio nadaje do mycia. Lepiej aceton lub alkohol izopropylowy zmieszać z wamodem i wymyje wszystko. Po takim płukaniu zostaje zmycie klejącej sie powierzchni wewnątrz aero kilkoma kropelkami przez przedmuchanie LT albo ich cleanerem i po bólu. A wracając do tematu Sidolux też wyczyści bo to akryl bezbarwny z woskiem.
iras67

Postprzez Atlis » czwartek, 13 października 2016, 22:50

Nadaje się idealnie do mycia.
Atlis

Poprzednia strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje