Problem z rozcięczaniem akryli, tworzy się gęsta maź

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Problem z rozcięczaniem akryli, tworzy się gęsta maź

Postprzez Mankitifika » czwartek, 13 października 2016, 23:49

Witam, mam już trzy modele samochodów złożonych do połowy. Problemem jest malowanie areografem, nie jestem w stanie dobrze rozcięczyć farb, a właściwie podkładu. Podkład mam od tamiyi, biały. Wlewam odrobinę do szklanego kieliszka, dodaję do niego trochę X-20A thinner tej samej firmy i zaczynam mieszać wykałaczką. Wtedy dzieje się cyrk, na wykałaczce tworzy się glut. Dłużej mieszając nie redukuje się. Rozcięczam bardziej i wyjmuję te gluty z mieszaniny, wtedy wlewam do areografu, i zatyka się. Dodaje bezpośrednio rozcięczalnika, aż zacznie chociaż trochę psikać. Ale nie sposób tak malować, na powierzchnię wyrzuca większe cząstki farby, pomalowana powierzchnia wygląda jakby była obrzucana gównomiotem. Robiłem już masę podejść do malowania, ale poddaje się, bo większość czasu czyszczę areograf, niż maluję.
W trzech modelach mam pomalowane podwozia, pędzlem, jedno było psikane podkładem rozcięczanym bodajże wodą, to przesadziłem i wszystko spływało.
Teraz tylko żałuję wydanych pieniędzy na areograf ze sprężarką, bo za tą kasę mogłem kupić szpreje.

Czy jest jakiś ratunek dla mnie? Jak rozcięczyć podkład, żeby te włoski w nim nie robiły takich glutów? O rozcięczanie farb tamiyi nawet nie pytam, bo nie doszedłem do tego etapu. Mam jeszcze farby pactry, które też rozcięczałem z podobnym skutkiem co podkład.
Mankitifika

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Problem z rozcięczaniem akryli, tworzy się gęsta maź

Postprzez ESP » czwartek, 13 października 2016, 23:54

Używasz złego rozcieńczalnika - powinieneś wlewać Lacquer Thinner.
Ostatnio edytowano piątek, 14 października 2016, 00:36 przez ESP, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
ESP

Postprzez Mankitifika » piątek, 14 października 2016, 00:01

Podkład figuruje tu jako emalia?
I jak będę rozcięczał tym rozcięczalnikiem to do jakiego stopnia? faktury tzw. mleka?
Mankitifika

Postprzez Atlis » piątek, 14 października 2016, 00:29

Jeżeli mówisz o Tamiya Liquid Surface Primer White, to kolega wprowadza Cię w solidny błąd. Służy do tego Tamyia Lacquer Thinner, ewentualnie Gunze Leveling Thinner. Żaden X-20, który jest do emalii czy X-20a, który jest do farb akrylowych.

Rozcieńczać musisz tak, by było dobrze. ;-)
Atlis

Postprzez ESP » piątek, 14 października 2016, 00:36

Mój błąd wynikający z pośpiechu. Poprawione.
Obrazek
ESP

Postprzez iras67 » piątek, 14 października 2016, 09:10

ESP napisał(a):Używasz złego rozcieńczalnika - powinieneś wlewać Lacquer Thinner.
Dokładnie tak.

Tamiya lacquer Thinner z żółtą nakrętką jest do tego dedykowany. Nim rozcieńczaj. X20a jest do akrylu dedykowany i z emaliami i podkładami nie działa- robi gluty.
iras67

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje