Atlis napisał(a):Nigdzie się nie spotkałem z informacją by Nowotnego 190 była inna niż krótka A4.
cris napisał(a):Chciałbym zidentyfikować wersje ,,białej10" Waltera Nowotnego
Georg01 napisał(a):Ważna uwaga - nieliczne Fw 190A-4 w JG 54 miały zamontowane fabrycznie zewnętrzne MG FF. Zapewne biała 10 też ich nie miała (biała 8 Nowotnego na pewno nie miała).

Georg01 napisał(a):Istnieją co najmniej 2 fotografie tej maszyny, Jedna w linku, druga obejmuje jakiś fragment prawej strony. Nie mam tej fotki i jej nie widziałem - znam tylko z opisu z jednego z forum.
Georg01 napisał(a): Ważna uwaga - nieliczne Fw 190A-4 w JG 54 miały zamontowane fabrycznie zewnętrzne MG FF. Zapewne biała 10 też ich nie miała (biała 8 Nowotnego na pewno nie miała).
Georg01 napisał(a):MG F F na Fw 190A-4 nie były standardem. Standardem był ich brak. Czyli standard fabryczny : nie ma MG FF. Wersje z MG FF były pod zamówienie, lub były dozbrajane polowo. W A2/ A3/ A-4 niczego nie demontowali, bo z fabryki dostawali bez. Pisze o tym Rodeike w swej monografii.
Nie wiem skąd informacja, że Nowotny nakazywał demontaże. Raczej wybierał egzemplarze fabrycznie bez dodatkowego uzbrojenia, a takich miał dużą większość.
Inaczej ma się sprawa z A6/ A7/ A8, ale to już inna historia.
Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości