Zżółknięte oszklenie vacu

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Zżółknięte oszklenie vacu

Postprzez macias13_84 » środa, 2 listopada 2016, 17:52

No właśnie model CA, z pożółkłym oszkleniem, zapewne zrobić się już z tym nic nie da, zatem co?

modelina i tłoczyć?
macias13_84

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Zżółknięte oszklenie vacu

Postprzez Murek » środa, 2 listopada 2016, 19:30

Możesz spróbować polerować np pastą Automax. Jak nie da to dobrego rezultatu to zalej Distalem i zostaw do wyschnięcia. Jak wyschnie masz kopyto do tłoczenia.
Murek

Postprzez piotr dmitruk » środa, 2 listopada 2016, 21:54

Distal od biedy może być, ale za bardzo klei się do vacu i trudno ją zdjąć, na pewno się uszkodzi. Lepsza jest żywica do odlewania.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez potez » środa, 2 listopada 2016, 23:32

Polerowanie nic nie da bo to jest zzółkniete w całej objętości jak pleksa na starych samolotach.Sam mam parę takich :(
W 48'zeby zrobic cos dobrego to trzeba troszke pokombinować, ajlepiej sobie skopiować tą owiewke w silikonie i na obrobionych odlewach żywicznych paski ponalejać cienkie, żeby odtworzyć ramę. Ale trezba mieć odlewy dobrze odgazowane do takiej roboty...
Przede wszystkim to co to za model? Moze są zamienniki? Czesi ostatnio różne dziwne owiewki po cichu robią. Nie jestbto Rob Taurus ale całkiemmfajne: Defiant, He-70, Vengeance 8-)
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez iras67 » czwartek, 3 listopada 2016, 11:04

piotr dmitruk napisał(a):Distal od biedy może być, ale za bardzo klei się do vacu i trudno ją zdjąć, na pewno się uszkodzi. Lepsza jest żywica do odlewania.
Nasmaruj wnętrze olejem silikonowym i zalej ..Distalem. Piotr żywice odlewnicze mają wredną właściwość przy temperaturze potrafią się odkształcać i deformują kształt owiewki .Jedyna która się do tego nadaje to pasta na bazie żywicy odlewniczej Huntsmana FC 54 z wypełniaczem -nieopłacalne bo opakowania są duże. Można szybko zrobić fajne kopyto z Poxipolu tego szarosrebrnego, po wcześniejszym natłuszczeniu wnętrza.
iras67

Postprzez piotr dmitruk » czwartek, 3 listopada 2016, 15:20

iras67 napisał(a):
piotr dmitruk napisał(a):Distal od biedy może być, ale za bardzo klei się do vacu i trudno ją zdjąć, na pewno się uszkodzi. Lepsza jest żywica do odlewania.
Nasmaruj wnętrze olejem silikonowym i zalej ..Distalem. Piotr żywice odlewnicze mają wredną właściwość przy temperaturze potrafią się odkształcać i deformują kształt owiewki .

Robiłem z żywicy odlewniczej i nie miałem z tym problemu. ale każdy ma swoje doświadczenia...
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez macias13_84 » czwartek, 3 listopada 2016, 18:30

potez napisał(a):Polerowanie nic nie da bo to jest zzółkniete w całej objętości jak pleksa na starych samolotach.Sam mam parę takich :(
W 48'zeby zrobic cos dobrego to trzeba troszke pokombinować, ajlepiej sobie skopiować tą owiewke w silikonie i na obrobionych odlewach żywicznych paski ponalejać cienkie, żeby odtworzyć ramę. Ale trezba mieć odlewy dobrze odgazowane do takiej roboty...
Przede wszystkim to co to za model? Moze są zamienniki? Czesi ostatnio różne dziwne owiewki po cichu robią. Nie jestbto Rob Taurus ale całkiemmfajne: Defiant, He-70, Vengeance 8-)

Będzie ciężko z tymi rodzynami :) Obecny miesiąc obfitował w szczęśliwe strzały :mrgreen: po weekendzie pstryknę kilka fotek i się pochwalę ;o)
W tym jest mocno żółta niemal pomarańczowa
Obrazek

W drugim póki co zaczyna się proces
Obrazek
macias13_84

Postprzez Radek » czwartek, 3 listopada 2016, 19:07

Nie wiem czy to zadziała w 48 ale w 72 stosowałem kilka razy modelinę na którą po "ugotowaniu" naciągałem rozgrzany nad płomieniem plastik z opakowań. Takie quasi- vacu domowym sposobem. Kilka razy się udało, kilka nie :-/ Sporo zależy od materiału i jego równomiernego nagrzania. Oczywiście trzeba zastosować jakiś rozdzielacz, bo modelinę ciężko wydobyć bez deformacji. Można ją wcześniej schłodzić. W przypadku tej długiej szklarni raczej się nie uda bez podziału na mniejsze segmenty albo bez zastosowania maszynki do vacu.
Radek

Postprzez Murek » piątek, 4 listopada 2016, 21:04

Dodam jeszcze, że Distal pod wpływem temperatury też mięknie i wygina się w pewnym stopniu ale ja zatapiam w kopycie jakiś solidny kawałek metalu na całej długości i to załatwia sprawę.
Murek

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje