Bf 109F-4 Hans Dobrich / Viktor Bauer

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Bf 109F-4 Hans Dobrich / Viktor Bauer

Postprzez Kamil232 » wtorek, 1 listopada 2016, 01:23

Witam,

W nowym modelu Eduarda (Bf-109F-4 1:48) są dwa malowania, które mi się podobają i jedno z nich chciałbym wykonać. Chodzi o malowania Hansa Dobricha lub Viktora Bauera. Osobiście skłaniam się raczej ku żółtej '10'. Obydwa samoloty miały pierwotnie naniesiony pustynny kamuflaż RLM 78/79 po czym po przebazowaniu już w jednostkach naniesiono plamy innych kolorów. Eduard podaje RLM 74/70 na kolorowance, chociaż zostawia sobie furtkę pisząc, że inne źródła podają RLM 75/71. Kagero natomiast podaje, że podmalówki były z RLM 70/75... o tutaj. Osobiście jakoś mniej ufam Eduardowi i na tą chwilę skłaniałbym się do tego co podaje Kagero.
Pytanie do znawców tematu czy są jakieś przesłanki do użycia takich barw, a nie innych? Lub jakieś dodatkowe wskazówki na temat samych samolotów bądź ich konfiguracji ? Póki co mój model miałby wyglądać mniej więcej tak.

Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.
Kamil232

Reklama

Re: Bf 109F-4 Hans Dobrich / Viktor Bauer

Postprzez Kuba P. » wtorek, 1 listopada 2016, 21:31

"Pół legenda, pół prawda. Pół nieprawda"
Obie wersje są równie możliwe i nie są o ile wiem poparte niczym więcej jak eliminacją mniej prawdopodobnych scenariuszy.
Więcej powiem - założę się Jak Franz o skrzynkę Johny Walkera, że jakbyśmy mieli typowe niemieckie kolorowe zdjęcie z tego okresu to nikt by nie odróżnił RLM 74 od 75 i 71 od 70 w tym zestawieniu więc maluj jak Ci się bardziej podoba.
Kuba P.

Re: Bf 109F-4 Hans Dobrich / Viktor Bauer

Postprzez Kamil232 » sobota, 5 listopada 2016, 19:35

Dziękuję za przedstawienie sytuacji. Zatem na górę pójdzie najprawdopodobniej RLM 70/75.
Kamil232

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste