Focke-Wulf Fw 190 D-9 Tamiya 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Focke-Wulf Fw 190 D-9 Tamiya 1/48

Postprzez Rafako » sobota, 19 listopada 2016, 12:03

Witam szanownych kolegów!

Od jakiegoś czasu tak po cichutko sklejam sobie Dorę z Tamki. Budowa i malowanie jak do tej pory przebiegały bezproblemowo co mam nadzieję prezentują niżej zamieszczone zdjęcia (przepraszam za jakość, ale robione na szybko iPadem). Dotarłem jednak do momentu który dla mnie jest prawdziwą traumą przy budowie każdego modelu na który mam coś nakleić czyli kalkomanii. Od zawsze mam z tym jakiś problem. A to kalki a właściwie film na jakich zostały wydrukowane błyszczą, a to nie chcą się ładnie ułożyć w liniach a to znowu marszczą się i nie dają za żadne skarby wygładzić. Jak widzicie poniżej użycie kalkomanii minimalizuję jak mogę i wszędzie tam gdzie mogę pomalować znaki od masek tak robię. niestety nie wszystko da się namalować i tu mam do Was ogromną prośbę o podzielenie się Waszymi sposobami na nakładanie kalkomanii. Wiem, że temat ten był pewnie nie raz omawiany na tym forum, ale po wypróbowaniu wszystkich polecanych płynów i technik dalej boję się tego jak ognia. Nadmienię, że model jest polakierowany Gunze GX 100 oraz, że posiadam większość płynów dedykowanych to tych zastosowań czyli Microscale SET i SOL, Mr Hobby SETTER NEO i SOFTER NEO oraz Tamiya MARK FIT. Nie wiem więć gdzie popełniam błąd, może chodzi o czas aplikacji seta i sola, a może różne płyny różnie współpracują z różnymi kalkami? Jeśli chodzi o to co będę zmuszony w dalszej pracy nakleić to dysponuję częścią znaków Tamiya oraz pełnym zestawem od weekendowego Eduarda. Przepraszam za to przydługie zapytanie, ale zwyczajnie mam już dość niweczenia wielotygodniowej pracy na finiszu przy nakładaniu nalepek.

Z góry dziękuję za pomoc!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Rafako !
Rafako

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Focke-Wulf Fw 190 D-9 Tamiya 1/48

Postprzez Atlis » sobota, 19 listopada 2016, 12:41

Kalki Tamki nigdy nie należały do najlepszych. Zazwyczaj są dość grube i nie lubią wchodzić w linie podziału.

Świetnie się wtedy sprawdza Decal Softener 3 od Bilmodel. Gorąco polecam.

Tutaj testowany na kalkach Tamki (z zestawu F4U-1A) na nitach robionych tylko w bazie i Surfacerze i jak widać, wciąga kalki idealnie (chociaż grube są nadal).

Obrazek

PS: w przypadku krzyży i prostych kształtów polecam maski zamiast kalek. Starsze Edkowe kalki są też dość grube.
Atlis

Postprzez marco2607 » sobota, 19 listopada 2016, 13:08

Może zastanów się nad tego rodzaju produktem.

http://hgwmodels.cz/en/148-scale/338-fw ... 48004.html

Wyroby tego producenta sprzedawane są na allegro, wystarczy zadać pytanie.

http://allegro.pl/hgw248009-bf109g-6-st ... 64785.html
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez Rafako » sobota, 19 listopada 2016, 13:34

Dzięki Atlis, mam ten środek z Bilmodel-a, ale do tej pory używałem go tylko do niwelowania świecących kalkomanii (filmów) poprzez napylanie na ułożone już znaki. Napisz proszę jak stosować ten płyn żeby osiągnąć efekt jak na zdjęciu które załączyłeś, pod znaki, na znaki, na suche, na mokre..? Tak jak radzisz do malowania prostych znaków już od pewnego czasu używam tylko masek, ale już pozostałe oznaczenia typu trójkąty paliwowe i napisy informacyjne muszę niestety nakleić.

Dziękuję za poradę!
Pozdrawiam, Rafako !
Rafako

Postprzez bohdan » sobota, 19 listopada 2016, 13:57

używam set i sol microscale. Sol nakładany w kilkukrotnie radzi sobie z filmem kalkomanii. Nawet tamijoskich.
bohdan

Postprzez Atlis » sobota, 19 listopada 2016, 14:17

Wet transfer do stencili jest super.

Co do Decal Softenera - zwilżam Mr Hobby Setterem (nie Neo) powierzchnię, nakładam kalkę, wygładzam patyczkami do uszu, odczekam ~5 minut, nakładam DS aerografem.
Atlis

Postprzez Rafako » sobota, 19 listopada 2016, 15:16

Dzięki Marco, mam gdzieś zestaw tych "suchych" kalkomanii do Bf 109 więc może jest okazja żeby wypróbować jak to działa. Bohdan Seta i Sola z Microscale mam i używałem, ale niestety nie uzyskiwałem zadowalających efektów. Czekasz aż kalka wyschnie po Secie i dopiero wtedy aplikujesz Sol czy robisz to mokre na mokre? Atlis dziękuję za Twój sposób, będę go testował.
Pozdrawiam, Rafako !
Rafako

Postprzez bohdan » sobota, 19 listopada 2016, 15:22

Robię mokre w mokre. Sola nakładam do skutku. Nie susze tylko patrzę czy film sie rozpuszcza. To jest czasochłonne ale u mnie przynosi efekt
bohdan

Powrót do Lotnictwo - warsztat