Magic Sculp na później

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Magic Sculp na później

Postprzez darteye » czwartek, 8 grudnia 2016, 12:55

Witajcie
Widziałem w postach, że ta masa plastyczna nie jest wam obca więc może ktoś będzie miał taką wiedzę.
Co prawda nie ma to nic z lotnictwem wspólnego, ale będę wykonywał rzeźbę i jak znam życie zajmie to przynajmniej kilka dni, pewnie gdybym był zawodowcem to 2h bez problemu, ale jest to moje pierwsze podejście do tego. Wcześniej miałem okazję podziałać z glinką rzeźbiarską i tam miałem patent, że delikatnie w namoczony bandaż miałem zawinięty obiekt i nie było problemu z kontynuowaniem prac dnia następnego, jak to będzie wyglądać w przypadku MS? Czy tak samo? wystarczy zachować odpowiednią wilgotność i nie wyschnie? Będę mógł działać na MS przez kilka dni?
darteye

Reklama

Re: Magic Sculp na później

Postprzez Marek Barański » czwartek, 8 grudnia 2016, 16:28

To żywica dwuskładnikowa, dawno się nie bawiłem ale z tego co pamiętam godzinę może dłużej popracujesz, potem kamień.
Marek Barański

Postprzez iras67 » niedziela, 11 grudnia 2016, 10:39

Temperatura przyśpiesza lub hamuje proces twardnienia. Pod żarówką która wydziela ciepło albo przy gorącym kaloryferze możesz utwardzić nawet w 30 min. Normalnie w temp.pokojowej twardnieje po około 3-4h. Jak chcesz pracować dłużej wsadź do zamrażarki w jakimś słoiku żeby nie truć żywności. W zależności od tego ile czasu pracowałeś z nim po zmieszaniu czas przechowywania w zamrażarce bywa różny od jednego do nawet kilkunastu dni. Wyższa temperatura do około 60-70 C powoduje lepsze sieciowanie i sam MS lepiej się obrabia mechanicznie po utwardzeniu. To działa też w przypadku większości innych mas dwuskładnikowych np.Green Stuff czy Milliput, ProCreate.
iras67

Postprzez darteye » wtorek, 13 grudnia 2016, 17:17

iras67 napisał(a):Temperatura przyśpiesza lub hamuje proces twardnienia. Pod żarówką która wydziela ciepło albo przy gorącym kaloryferze możesz utwardzić nawet w 30 min. Normalnie w temp.pokojowej twardnieje po około 3-4h. Jak chcesz pracować dłużej wsadź do zamrażarki w jakimś słoiku żeby nie truć żywności. W zależności od tego ile czasu pracowałeś z nim po zmieszaniu czas przechowywania w zamrażarce bywa różny od jednego do nawet kilkunastu dni. Wyższa temperatura do około 60-70 C powoduje lepsze sieciowanie i sam MS lepiej się obrabia mechanicznie po utwardzeniu. To działa też w przypadku większości innych mas dwuskładnikowych np.Green Stuff czy Milliput, ProCreate.

ajajajj... czyli na tworzenie i naukę jednocześnie za dużo czasu nie będzie, szkoda, lubię dopracowywać później szczególiki. Potrzebowałbym przynajmniej 2-3 dni na coś takiego, a ten MS jest jedynym znanym materiałem, który jest na prawdę trwały.

ps.
ale chyba po wyschnięciu masy można załóżmy kolejną rozrobioną porcję połączyć z tą która stwardniała na kamień?
darteye

Postprzez iras67 » wtorek, 13 grudnia 2016, 21:51

Spokojnie możesz pracować etapami. Najlepiej modelować np figórki- spodnie potem korpus, detale na korpusie, rękawy, ręce buty itp. oddzielnie wymieszanymi porcjami . Jak nie masz czasu albo zmęczyłeś się detalem, nie wychodzi tak jak chcesz a zostało ci dajmy na to jeszcze 2 lub 1h na zastygnięcie wkładasz detal do zamrażarki robisz przerwę np.dzień-dwa i potem kończysz. Ms się bardzo ładnie klei do siebie wystarczająco mocno. Jedynie z upływem czasu taki rozrobiony w trakcie sieciowania staje się od pewnego momentu mniej plastyczny-co można wykorzystać jako zaletę, np wszelkie cienkie płaszcze, koce itp łatwiej formować właśnie takim "podsuszonym ". Według mnie MS najlepiej się modeluje tak około 30min-do ~1h - (w zależności od temperatury otoczenia może to być dłużej lub krócej) po wymieszaniu. Przestaje się kleić do skóry ale jednocześnie jest wtedy pora na kształtowanie najdrobniejszych detali.
iras67

Postprzez darteye » wtorek, 13 grudnia 2016, 22:12

iras67 napisał(a):Spokojnie możesz pracować etapami. Najlepiej modelować np figórki- spodnie potem korpus, detale na korpusie, rękawy, ręce buty itp. oddzielnie wymieszanymi porcjami . Jak nie masz czasu albo zmęczyłeś się detalem, nie wychodzi tak jak chcesz a zostało ci dajmy na to jeszcze 2 lub 1h na zastygnięcie wkładasz detal do zamrażarki robisz przerwę np.dzień-dwa i potem kończysz. Ms się bardzo ładnie klei do siebie wystarczająco mocno. Jedynie z upływem czasu taki rozrobiony w trakcie sieciowania staje się od pewnego momentu mniej plastyczny-co można wykorzystać jako zaletę, np wszelkie cienkie płaszcze, koce itp łatwiej formować właśnie takim "podsuszonym ". Według mnie MS najlepiej się modeluje tak około 30min-do ~1h - (w zależności od temperatury otoczenia może to być dłużej lub krócej) po wymieszaniu. Przestaje się kleić do skóry ale jednocześnie jest wtedy pora na kształtowanie najdrobniejszych detali.

Dziękuje Ci za swoje uwagi ...wiesz ;) u mnie to jest rzecz większego formatu ;)))) głowa (maska) naturalnej wielkości coś w deseń jak meduza ;) ale z lodówką pomyślę ;p ...zastanawia mnie tylko czy jak kupię 1,2kg MS to mi wystarczy.
darteye

Postprzez iras67 » wtorek, 13 grudnia 2016, 22:52

Na takie duże projekty bardzo fajna jest masa Super Sculpey. Ona zachowuje plastyczność cały czas, jest łatwa w modelowaniu, Wygładzasz powierzchnie pędzlem za pomocą np.alkoholu. Bawisz się z fakturą aż do skutku.Na Youtube amerykanie pracujący dla studiów filmowych potrafią ta masą robić prawdziwe cuda. Utwardza się tak jak modelinę przez wypiekanie w piekarniku w 120C. Po utwardzeniu 20-30 minut wygrzewania-łatwo się obrabia i możesz nakładać kolejne warstwy-lepszemu przyleganiu pomaga zmoczenie utwardzonej powierzchni np. bezbarwnym denaturatem. 0,5 kg kosztuje około 50zł. Jest w kolorze cielistym i szarym-tańsza ;o) .
edit.Jest jeszcze ostatni hit używany przez sporo zawodowców Nonameclay , nie próbowałem ale wygląda na bardzo fajne połączenie modelowania z obróbką mechaniczną- ma tylko jedną wadę nie ma wytrzymałości mechanicznej takiej jak MS czy utwardzony Supersculpey, to jest rodzaj łatwo obrabialnego wosku, twardej plasteliny. I służy do prototypów pod formy do odlewania.
https://www.youtube.com/watch?v=DMflgqqc0jM&t=9s
iras67

Postprzez darteye » środa, 14 grudnia 2016, 00:04

iras67 napisał(a):Na takie duże projekty bardzo fajna jest masa Super Sculpey. Ona zachowuje plastyczność cały czas, jest łatwa w modelowaniu, ...
edit.Jest jeszcze ostatni hit używany przez sporo zawodowców Nonameclay , nie próbowałem ale wygląda na bardzo fajne połączenie modelowania z obróbką mechaniczną- ma tylko jedną wadę nie ma wytrzymałości mechanicznej takiej jak MS czy utwardzony Supersculpey...

Świetna sprawa to co napisałeś Super Sculpey (i chyba też jest trwały na uszkodzenia czy złamania jak MS) wygląda bardzo obiecująco, tylko muszę wymyślić jak to wypiec ;p bo w sumie będzie miało to ok 90-100cm ;) hehh potrzebny będzie piec hutniczy, chyba że na otwartym piekarniku i jakoś po połowie włożyć ;) albo jakimś palnikiem gazowym.
Chyba, że samą maskę zrobić w Sculpey, a potem te anakondy wystające z głowy zrobić już w MS, może da radę połączyć ze sobą te dwie masy, jak sądzisz?
darteye

Postprzez iras67 » środa, 14 grudnia 2016, 00:29

Próbowałem kleić Magic sculp na Supersculpeya i się trzyma, z tym że oklejałem rdzeń wykonany z SS Ms'em.Takim świeżym da radę gorzej jak podeschnie trochę wtedy już tak nie łapie. Możesz wstawić w te węże drut i taki wtykać w maskę . Drut jest bardzo dobrym usztywniaczem. Oprócz tego często dla zaoszczędzenia masy drut wielu okleja wieloma warstwami zmarszczonej folii alu i dopiero na to kładzie masę. SS klei się łatwo dwuskładnikowymi klejami np. UHU 5min.
iras67

Postprzez darteye » czwartek, 15 grudnia 2016, 10:48

iras67 napisał(a):Próbowałem kleić Magic sculp na Supersculpeya i się trzyma, z tym że oklejałem rdzeń wykonany z SS Ms'em.Takim świeżym da radę gorzej jak podeschnie trochę wtedy już tak nie łapie. Możesz wstawić w te węże drut i taki wtykać w maskę . Drut jest bardzo dobrym usztywniaczem. Oprócz tego często dla zaoszczędzenia masy drut wielu okleja wieloma warstwami zmarszczonej folii alu i dopiero na to kładzie masę. SS klei się łatwo dwuskładnikowymi klejami np. UHU 5min.

Tak właśnie mam zrobione druty są już przymocowane i na tej bazie będę formował węże. Myślę, że damy radę ;) dziękuję Ci za cenne uwagi.
darteye

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje