Supermarine Spitfire Mk Ia ... Airfix 1/72

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Supermarine Spitfire Mk Ia ... Airfix 1/72

Postprzez Bartek D » piątek, 16 grudnia 2016, 18:08

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Bartek D

Reklama

Re: Supermarine Spitfire Mk Ia ... Airfix 1/72

Postprzez Murek » piątek, 16 grudnia 2016, 19:45

Wygląda całkiem fajnie ale kolory niestety nietrafione...
Murek

Postprzez posejdon » piątek, 16 grudnia 2016, 22:42

Fajny maluch. Trochę tylko te rowy psują efekt.
Chyba kalki Ci się krzywo położyły. Szczególnie litery pod kabinom (poza tym chyba w innej skali som).

Nie zgadzam się też, że nie trafiłeś z kolorami. Przecież wszystkie są na modelu.
posejdon

Postprzez Flyzloty » piątek, 16 grudnia 2016, 23:31

Zgadzam się z przed piszącymi że fajny,tylko po co ten czarny łosz?
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Image
Obrazek
Flyzloty

Zimna Wojna 2

Postprzez Bartek D » sobota, 17 grudnia 2016, 09:27

Murek napisał(a):kolory niestety nietrafione...

Malowany farbami Dark earth i i Dark green Gunze ...W ich ofercie są jeszcze inne do wyboru . Może kupiłem nie te co potrzeba . Orientujesz się może jakie powinny być dokładnie ?

posejdon napisał(a): Trochę tylko te rowy psują efekt.
Chyba kalki Ci się krzywo położyły. Szczególnie litery pod kabinom (poza tym chyba w innej skali som)

W innej skali i Airfix inny odcień dał,powinien być chyba lekki szary . Co do kładzenia kalek to wzorowałem się na oryginale.Tam z ukosa malowane...Może delikatnie pod większym kątem mi się nakleiły.Linie podziału przy następnym Spicie postaram się psiknąć dwa razy podkładem.

Flyzloty napisał(a):po co ten czarny łosz?

No właśnie linie pomalowałem smogiem . Na następnym bez smoga i łosza :)
Bartek D

Postprzez Murek » sobota, 17 grudnia 2016, 11:00

Bartek D napisał(a):Malowany farbami Dark earth i i Dark green Gunze ...W ich ofercie są jeszcze inne do wyboru . Może kupiłem nie te co potrzeba . Orientujesz się może jakie powinny być dokładnie ?

Nazwy są o.k. ale zielony jakiś taki jasny i oliwkowy za bardzo, przynajmniej taki odcień widzę na moim monitorze. Nie wiem czy Gunze RLM 71 nie będzie pasował. Natomiast dobre odcienie robi Pactra: A115 RAF Dark Earth i A116 RAF Dark Green.
Murek

Postprzez posejdon » sobota, 17 grudnia 2016, 11:40

Mnie się wydaje, że dobrze trafiony do tych wczesnych Spitów jest zestaw H72 z XF-81. RLM 71 jest chyba ciemniejszy i bardziej mi pasuje do Mk.IX i innych późniejszych.
posejdon

Postprzez Dominik » sobota, 17 grudnia 2016, 11:55

Co do kolorów. Najlepiej użyć tych z zestawów. Moim skromnym zdaniem dobrze oddają te używane w RAF. Te sprzedawane osobno już nie...przynajmniej kiedyś. A w tym modelu lepiej nie zapuszczać linii...chyba, że jakimś szarym.
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)
Honour Thy Tamiya for their kits are idiotproof.

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez Bartek D » niedziela, 18 grudnia 2016, 10:34

Murek napisał(a): Natomiast dobre odcienie robi Pactra: A115 RAF Dark Earth i A116 RAF Dark Green.

Pactry nie wchodzą w grę . Skupiłem się już na Gunze :) ...

Posiadacie jakieś archiwalne fotografie na których dokładnie widać kolory ? Są jakieś latające muzealne Spitfajery.Nie wiem natomiast czy farby na nich są oryginalne :-|
Bartek D

Postprzez greatgonzo » poniedziałek, 19 grudnia 2016, 02:01

Co zdjęcie to kolor. Niektóre nawet od lat budzą kontrowersje czy samolot jest w DFS, czy TLS (czyli różni ludzie widzą zielony w różnych miejscach). Nawet znalazłyby się ze dwa dobre, ale i tak potrzebny byłby komentarz. Przy różnicach jakie generują monitory rzecz będzie raczej bezcelowa.

MAP Dark Green mieszano z gotowych baz składających się z barwników i 'wypełniaczy' - rozcieńczalników, substancji nadających lepkość itd. Czyli mieszano bazy w kolorze zastosowanych barwników.
Dark Green to mieszanka baz zielonej, brązowej i czarnej w proporcjach 10:5:2 (to nieco zgrubnie, bo brąz i czerń stanowiły odpowiednio 49% i 19% stuprocentowej wartości zieleni). Zieleń to tlenek chromu (jasnotrawiasty intensywny odcień), brąz to tlenek żelaza (ten łatwo można zobaczyć: odszukawszy na najbliższym parkingu Vito W638 trzeba obejrzeć sobie jego błotniki, progi i dół drzwi), a czerń to sadza roślinna (jednakowoż czarny i już). Te tlenki można sobie wygóglać.
Generalnie Dark Green był kolorem o odcieniu oliwkowym, bardzo podobnym do amerykańskiego Olive Drab 41 (co mówi nam co nieco o tradycyjnym, modelarskim postrzeganiu tych kolorów). MAP nigdy nie zakładało zmiany odcienia Dark Green dla SpitfireIX. Wprowadzenie nowych farb syntetycznych nie wiązało się ze zmianą wzorca koloru DG.
Wg mnie dobrym odzwierciedleniem wyglądu DG jest olejny Model Master. Co nie znaczy, że jedynym. Ale ja nie znam większości innych produktów.
greatgonzo

Postprzez Aleksander » poniedziałek, 19 grudnia 2016, 15:15

greatgonzo napisał(a):Wg mnie dobrym odzwierciedleniem wyglądu DG jest olejny Model Master. Co nie znaczy, że jedynym. Ale ja nie znam większości innych produktów.

Całkowicie się z tym zgadzam! ModelMaster Authentic Nr 2060
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Bartek D » poniedziałek, 19 grudnia 2016, 18:37

Greatgonzo dziękuję za tak obszerny wpis ;) ... zerknąłem na swoje farbki i się okazało ze posiadam Olive drab ale z Gunze...Zdecydowanie bardzo podobny do Model mastera ... W planach budowa Spitrajera MK II a . Czyli Dark green z domieszką Rlm 70 albo Olive drab :) A co z kolorem brązowym ? Dark earth ... Bliższy prawdy na tym moim modelu ? Może go rozjaśniać a może Rlm 79 :)???
Bartek D

Postprzez pawel700 » poniedziałek, 19 grudnia 2016, 19:05

Mam ten model i już kiedyś miałem się za niego zabrać. Ale nie wiem co zrobić z liniami podziału. Jak widać na powyższych zdjęciach, typowy czarny wash odpada.
pawel700

Postprzez greatgonzo » poniedziałek, 19 grudnia 2016, 20:52

Nie wiem jak wygląda OD Gunze itd. Nawet nie wiem który OD ma on przedstawiać.
Mogę tylko powiedzieć, że olejne Model Mastery bardzo dobrze oddają odcienie kamuflażu RAF TLS, w tym Dark Earth.

Na temat Twojego Spita trudno się wypowiadać. Mam wrażenie, że obróbka zdjęć 'wyjaskrawiła' kolory. Takie są na pewno złe, ale kto je tam wie jak wyglądają naprawdę. Tzn wiedzą ci co mają takie farby jak Ty i mogą sobie zobaczyć. Ja nie mam :).
greatgonzo

Postprzez Murek » poniedziałek, 19 grudnia 2016, 21:38

Bartek D napisał(a):Olive drab ale z Gunze

Obawiam się, że to jednak inny odcień.
Bartek D napisał(a):Czyli Dark green z domieszką Rlm 70 albo Olive drab

Jeśli już tak kombinujesz to nie z domieszką RLM 70 bo to jest zupełnie inny odcień (czarnozielony, żółć mieszana z czarnym) tylko RLM 71 - jaśniejszy z wyraźnym oliwkowym odcieniem.
Murek

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli