Revell 1 : 72 Bell UH 1 D Zapychanie półki, finalizacja.

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Revell 1 : 72 Bell UH 1 D Zapychanie półki, finalizacja.

Postprzez Hellcat1983 » niedziela, 18 grudnia 2016, 23:26

Jak w tytule, kończę ten model, jako najgorszy wypust ze wszystkich nad jakimi pracowałem przez ostanie 3 lata. Aeroplast w porównaniu do tego czegoś to bułka z masłem. Przesuniecie form na wszystkich wypraskach od 0,2 mm do jak myślę 0,6 mm na kadłubie. Model prawdziwe wyzwanie. Budowany na szybko, przedstawiony efekt to dwutygodniowe robótki wieczorami. Bez dodatków bo inwestowanie w "to" coś byłoby absurdem. Z modelu jestem generalnie zadowolony jak na bilans sił i środków w relacji do rezultatu uwzględniając "to" co wyciągnąłem z pudełka. Wnętrze fajne w budowie i względnie równe reszta "to" już zupełnie inna historia. Pozostało do założenia oszklenie, pozycjonowaniem z ręki i klejeniem na styk oszklenia profilem do dopasowanych ? otworów. Oczywiste, że klej idzie na krawędzie które w założeniu mają być transparentne. Nie wiem kto technologicznie wymyśla takie rzeczy.Model przenitowany z ręki bez planów, poprawiony wał wirnika i istniejące tam elementy. Weathering set Tamya nr E, olejne wasches i od AK Interactiv

Przy okazji pytanie do kolegów, jak pozbyć się kaszki na etapie malowania. Do tej pory miałem ją zawsze przy malowaniu gunze surfacer 1200, 1, leveling 3, 2 bar, H&S Hansa 581.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Hellcat1983

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Revell 1 : 72 Bell UH 1 D Zapychanie półki, finalizacja.

Postprzez Hellcat1983 » wtorek, 20 grudnia 2016, 12:59

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Hellcat1983

Postprzez Hellcat1983 » czwartek, 22 grudnia 2016, 02:09

Kolejne sekcje oszklenia. Rzut na kokpit oraz cieniowanie na stabilizatorach poziomych lotu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz czas na detalowanie.
Hellcat1983

Postprzez Hellcat1983 » wtorek, 27 grudnia 2016, 22:20

Wyobraźcie sobie, że po wykonaniu tego Huya Revella do przestawionej wyżej postaci, sprowadziłem do domu tego
Aeroplasta, któego zbudowałem jako pierwszy po powrocie do modelarstwa. Od razu doszedłem do wniosku, że odstaje od innych moich prac i trzeba coś z tym zrobić. Wcześniej wyglądał tak, jeżeli ktoś nie widział a porównawczo jest zainteresowany.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mojej maszynie wiele detali zabrakło, a wówczas dopiero zaczynałem scrach. Na zdjeciu przez porównanie widać czego konkretnie.

Obrazek
http://www.countryecology.com/outlaws.html- source of photo.

Dorobiłem, jak niżej.

Obrazek
Hellcat1983

Postprzez Hellcat1983 » wtorek, 27 grudnia 2016, 23:22

Zestawienie dwóch obok siebie. Niezależnie od mankamentów wykonania i samych produktów, dwa obok siebie robią fajne wrażenie.

Obrazek
Hellcat1983

Postprzez Hellcat1983 » sobota, 14 stycznia 2017, 00:38

No więc po szeregu zabiegów upiększających Aeroplast teraz wygląda tak.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na czerwono zaznaczyłem elementy wykonane od podstaw. Najbardziej jednak cieszy mnie wykonanie linki anteny na ogonie po lewej stronie. Wprawdzie nie wiem czy ta konkretna jednostką taką miała ale model wygląda o wiele atrakcyjniej. Odnośnie tej jednostki i tak brak źródeł a na pewno niektóre UH 1 D w Wietnamie takie anteny miały. W razie potrzeby podam źródło wizualne. Po raz kolejny przekonaniem sam siebie, że scratch się opłaca, chociaż znacząco wydłuża budowę modelu, no chyba że jest dobrej jakości, ale takiego jeszcze od 3 lat nie złożyłem, co wiedzą osoby śledzące moje posty.

Obrazek

Obrazek
Hellcat1983

Postprzez Hellcat1983 » wtorek, 21 lutego 2017, 06:46

Anteny na dachu i kilka bajerów, model prawie ukończony. Szyba przednia zrobiona z butelki na wodę mineralną klejona Micro crystale-m, do przyklejenia jeszcze jedna krawędź bo klejona na raty.

Obrazek
Hellcat1983

Powrót do Lotnictwo - warsztat