Fw 190 A8 czarna 5+| - poszukiwane materiały

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Fw 190 A8 czarna 5+| - poszukiwane materiały

Postprzez JaromirRK » wtorek, 27 grudnia 2016, 11:05

Witam
Poszukuję materiałów o Fw 190 A8 czarnej 5+| z 8./JG54. W źródłach do których mam dostęp doszukałem się tylko jednego zdjęcia w okolicach 280 strony u Rodeike'go. Ktoś może mnie nakierować gdzie w sieci lub w jakich wydawnictwach szukać informacji o tej maszynie?
JaromirRK

Reklama

Re: Fw 190 A8 czarna 5+| - poszukiwane materiały

Postprzez Abominus » poniedziałek, 2 stycznia 2017, 22:54

A masz może werk nummer tej maszyny? Bo takich czarnych piątek w ósmej eskadrze mogło być na przestrzeni czasu kilka różnych.
Warsztat:

B-17F "Memphis Belle" - Revell 1/72
Abominus

Re: Fw 190 A8 czarna 5+| - poszukiwane materiały

Postprzez JaromirRK » wtorek, 3 stycznia 2017, 00:25

Dziękuję za sugestię :)

Sprawa wygląda tak:

Przymierzam się do wykonania samolotów Hasegawy i Academy w takim malowaniu.
Ani Hasegawa, ani Academy na swoich kalkomaniach nie zamieścili numerów, w opisach z instrukcji też nie ma. Jednak proponowane malowanie i kalki pasują do maszyny z wspomnianej wcześniej fotografii.

Z drugiej jednak strony są pewne różnice między instrukcjami producentów a w/w zdjęciem, jak również między samymi modelami Hasegawy i Academy* (owiewki działek, zagłówek z osłoną i owiewka kabiny) co mogłoby faktycznie wskazywać na to, że są to różne samoloty lub po prostu nieścisłości merytoryczne (*generalnie model Academy jest "popłynięty po całości" więc trudno jakiekolwiek domysły oń opierać).

Właśnie dlatego chcę znaleźć więcej zdjęć, żeby nie zawracać głowy rozważaniami nad detalami samolotu z niepotwierdzoną tożsamością i możliwie maksimum obiekcji rozwiać we własnym zakresie, pytając ewentualnie o rzeczy będące absolutnie poza moim zasięgiem.

Reasumując, interesują mnie wszystkie fotografie samolotu z tym oznaczeniem i w tym malowaniu, niezależnie od numerów seryjnych.
JaromirRK

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste