Spitfire Mk.1a Airfix 1/72

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Spitfire Mk.1a Airfix 1/72

Postprzez radoslaw6363 » sobota, 4 lutego 2017, 10:50

Wiele modeli za mną i chciałbym wierzyć że wiele jeszcze przedemną :-o Ale Spitfire pierwszy jaki zrobiłem. Legenda zobowiązuje :shock:
Model z pudła, jak na mnie powstał szybko ;o)(3tyg.) Niestety kilka spraw mi nie wyszło ;o) Generalnie łatwy i przyjemny w budowie.Malowałem farbami Hataka (Blue Line)z dedykowanym rozcieńczalnikiem i mogę polecieć !
Fotografowanie to mój słaby punkt, brak umiejętności,bez odpowiedniego sprzętu i oświetlenia wychodzi jak wychodzi .
Wzrok już nie ten :lol: pewne szczegóły dostrzegłem dopiero na fotkach i poprawię :lol:
Teraz poprzeczka idzie do góry , na warsztacie Spitfire IXc Profi Pack Edurda :(

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano sobota, 4 lutego 2017, 11:40 przez radoslaw6363, łącznie edytowano 2 razy
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Reklama

Re: Spitfire Mk.1a Airfix 1/72

Postprzez Aleksander » sobota, 4 lutego 2017, 11:29

Fakt, fotki trochę ciemne i trudne do oceny, ale model z grubsza wygląda "bardzo OK". Może trochę zbyt wyraźny wash na panelach, ale całość bardzo przyjemna w odbiorze!
Kropla dziegciu: jeżeli jest tak, że na górnym płacie te czarne linie są "na" brytyjskiej kokardzie, to nie jest prawidłowo - powinny być przykryte "rondlem"
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez skusz » sobota, 4 lutego 2017, 21:37

Fajny Spitek
Aleksander napisał(a):Kropla dziegciu: jeżeli jest tak, że na górnym płacie te czarne linie są "na" brytyjskiej kokardzie, to nie jest prawidłowo - powinny być przykryte "rondlem"

Olo, ten zestaw tak ma, grube rowy które wyglądają jak linie.
Jeden niuans, skos skrzydeł. Klejąc wg instrukcji skos wychodzi prawie zerowy. Spitfire ma skos dosyć spory, więc aby go uzyskać trzeba troszeczkę spiłować albo skrzydło, albo panel przy kadłubie. Ja zbieram ok 0,5 mm z kadłuba i wychodzi wg mnie OK.
Pozdrawiam Sławek Kusz
Portfolio : http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=20734
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
skusz

100-lecie Niepodległości

Postprzez RAV » sobota, 4 lutego 2017, 21:44

skusz napisał(a):skos skrzydeł

Chyba mówisz o wzniosie... Skos może być do przodu lub do tyłu, a chyba nie o to Ci chodzi.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez radoslaw6363 » sobota, 4 lutego 2017, 21:47

skusz napisał(a):Fajny Spitek
Aleksander napisał(a):Kropla dziegciu: jeżeli jest tak, że na górnym płacie te czarne linie są "na" brytyjskiej kokardzie, to nie jest prawidłowo - powinny być przykryte "rondlem"

Olo, ten zestaw tak ma, grube rowy które wyglądają jak linie.
Jeden niuans, skos skrzydeł. Klejąc wg instrukcji skos wychodzi prawie zerowy. Spitfire ma skos dosyć spory, więc aby go uzyskać trzeba troszeczkę spiłować albo skrzydło, albo panel przy kadłubie. Ja zbieram ok 0,5 mm z kadłuba i wychodzi wg mnie OK.

Słynne rowy Airfixa :) Jest szkoła która mówi żeby nie zapuszczać linii bo są tak głębokie że do ich dna światło nie dociera :D
Pamiętam że miałem problem, skrzydła do kadłuba nie pasowały i musiałem coś tam piłować żeby dopasować :mrgreen:
Osłona kabiny z przodu wymagała nieco szpachli i jeszcze dwa miejsca w dole kadłuba , poza tym OK !
Kto mierzył się z Czeskimi short runami, dla tego Airfix to pikuś :P
Szybka fotka w specjalistycznym oświetleniu typu żyrandol :lol: Wykazuje istnienie wzniosu płata :idea:
Obrazek
Ostatnio edytowano sobota, 4 lutego 2017, 22:11 przez radoslaw6363, łącznie edytowano 4 razy
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez skusz » sobota, 4 lutego 2017, 21:57

RAV napisał(a):
skusz napisał(a):skos skrzydeł

Chyba mówisz o wzniosie... Skos może być do przodu lub do tyłu, a chyba nie o to Ci chodzi.

RAV masz rację, chodziło mi o wznios.
Pozdrawiam Sławek Kusz
Portfolio : http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=20734
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
skusz

100-lecie Niepodległości

Postprzez nie_zurawinowski » środa, 8 lutego 2017, 18:59

Aleksander napisał(a):na górnym płacie"

Spit ma górny płat? gdzie?

A model koszmarny, tak jak i zdjęcia. No ale grunt że się podoba.
nie_zurawinowski

Postprzez Aleksander » środa, 8 lutego 2017, 20:09

nie_zurawinowski napisał(a):

Przejęzyczenie - chyba nie trudno się domyślić o co chodziło - miało być na górnej powierzchni płata - chyba się trochę czepiasz, co?
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez radoslaw6363 » środa, 8 lutego 2017, 20:52

Obrazek
radoslaw6363

Postprzez KR77 » czwartek, 9 lutego 2017, 20:48

Podobno to 1/72 :idea: a wygląda jak 1/48 :lol:
I oto właśnie chodzi !
Po co inwestować w 1/48 ?
Model efektowny i pięknie wykonany ! Normalnie jak żywy :mrgreen:
KR77

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » piątek, 10 lutego 2017, 00:03

Aleksander napisał(a):
nie_zurawinowski napisał(a):

Przejęzyczenie - chyba nie trudno się domyślić o co chodziło - miało być na górnej powierzchni płata - chyba się trochę czepiasz, co?

Bo są tacy Olo co MUSZĄ ;o) Takie spełnienie ;)
Co do modelu to nie uniknąłeś srebrzenia na kalkomaniach - rondle. I faktycznie przy takiej skali i takich jakości zdjęć ciężko o obiektywny odbiór.
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Postprzez radoslaw6363 » piątek, 10 lutego 2017, 16:51

Mam w planach namiot bezcieniowy i oświetlenie + statyw, ale kluczowe jest poprawienie moich umiejętności fotograficznych :P
Jak fotki będą lepsze to będzie można zobaczyć że rondle może idealnie nie siadły ,ale nie srebrzą, na ich obwodzie jest jakaś biała mini obwódka i nie podjąłbym się odcinać takiego drobiazgu :mrgreen:
radoslaw6363

Postprzez Murek » piątek, 10 lutego 2017, 18:01

To pewnie mała obsuwa drukarska, przesunął się biały kolor spod spodu. Docinanie to ryzyko ale można dobrać szablon, dociąć maskę i podmalować kolorem kamuflażu :P
Murek

Postprzez Slash » piątek, 10 lutego 2017, 23:26

Co do zdjęć. Profesjonalne oświetlenie i namiot na pewno się przydadzą, ale nie zastąpią przestrzegania kilku podstawowych zasad robienia zdjęć modeli. O tym można poczytać i tu na forum.
Slash

Postprzez radoslaw6363 » sobota, 11 lutego 2017, 08:59

Slash napisał(a):Co do zdjęć. Profesjonalne oświetlenie i namiot na pewno się przydadzą, ale nie zastąpią przestrzegania kilku podstawowych zasad robienia zdjęć modeli. O tym można poczytać i tu na forum.

Wiem czytałem, aparat mam aż za dobry :D a doświadczenie w fotografofawniu żadne :-/ i moje fotki są wynikiem mojego braku umiejętności :lol: Powoli wchodzę w temat , ale jak mam do wyboru studiowanie isntrukcji pełnej skomplikowanych informacji, albo sklejenie kolejnego modelu to zawsze wybieram model, tym bardziej że brak odpowiedniego oświetlenia i tak wpływa na jakość fotek czyli kółko się zamyka :evil:
Obrazek
Obrazek
Może ktoś podpowie jakie oświetlenie i namiocik wybrać ?
radoslaw6363

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli