Spitfire Mk.1a Airfix 1/72

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: Spitfire Mk.1a Airfix 1/72

Postprzez Mac Eyka » poniedziałek, 13 lutego 2017, 14:56

Radku tak na prawdę na początek nie warto kupować namiotu, to jednak wydatek jest.
Zrób sobie coś podobnego z kartonu i kalki technicznej.
Z pozdrowieniami Samozwańczy Prezes Gildii Kręcących się Śmigiełek Maciek Poniatowski

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Reklama

Postprzez Slash » poniedziałek, 13 lutego 2017, 16:13

Choćby sama perspektywa na tych fotkach jest tragiczna. Przejrzyj wątki o fotografowaniu:

http://www.pwm.org.pl/viewforum.php?f=48

Spróbuj naśladować uzyskiwaną perspektywę, rozstawienie sprzętu, odległość aparatu. Jakiś tryb auto na pewno tam masz ;o)
Slash

Postprzez radoslaw6363 » sobota, 25 lutego 2017, 16:03

:twisted: :twisted:
Ostatnio edytowano sobota, 25 lutego 2017, 16:13 przez radoslaw6363, łącznie edytowano 1 raz
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez radoslaw6363 » sobota, 25 lutego 2017, 16:03

Tak troszkę podłubałem przy aparacie, poczytałem i chyba jest troszkę lepiej, w przyszłym tygodniu kupię statyw :mrgreen:
Niestety wraz z poprawą jakości fotek widać coraz więcej błędów :-/
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pierwszy raz miałem do czynienia z programem obróbki zdjęć :idea:
Obrazek
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez Atlis » sobota, 25 lutego 2017, 16:25

radoslaw6363 napisał(a):Pierwszy raz miałem do czynienia z programem obróbki zdjęć :idea:

Oby to był ostatni raz...
Atlis

Postprzez radoslaw6363 » sobota, 25 lutego 2017, 16:48

No fakt wiocha troszkę ;o) Próbowałem coś tam poprawić ,skadrować ,pokombinować z ostrością itd.
O statywie myślałem od dawna i nie tylko do modeli. Fotki robię przy świetle dziennym w pokoju (okno dachowe) być może to za mało światła. Gdzieś wyczytałem żeby nie mieszać źródeł światła, to znaczy, albo dzienne ,albo sztuczne nigdy obydwa :idea:
No niestety fotografia jest bardziej skomplikowana niż się to wydaje po zrobieniu kilka fotek u cioci na imieninach :D
radoslaw6363

Postprzez Atlis » sobota, 25 lutego 2017, 18:58

Aparat masz znośny, światła z okna też wystarczy, kup biały bristol B1 i nie używaj kartek bo nikogo nie interesuje co miałeś na obiad, zdjęcia rób na długich ogniskowych, nie szerokim kątem, nie używaj idiotyczny ramek, nie rób korekt ekspozycji jeśli nie potrafisz. Kadrować się staraj już w aparacie. Obejrzyj zdjęcia ludzi, którzy sobie z fotografią radzą (Arkady chociażby) i próbuj sfotografować model tak jak oni - otwórz jakieś zdjęcie na komórce, gap się na ekran aparatu i ustaw się jak na zdjęciu które Cię interesuje. Z czasem nauczysz się odpowiednio kadrować.
Atlis

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli