Revell 1: 72 Hurricane IIc, Aber-barrels, PE-mask, Rob-vacu

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Revell 1: 72 Hurricane IIc, Aber-barrels, PE-mask, Rob-v

Postprzez Hellcat1983 » czwartek, 23 lutego 2017, 03:47

Midle stone poprawiony, rozrabiany do trzech odcieni od bazy do najjaśniejszego w celu zastosowania KFS-u. Pozostały poprawki niektórych styków z brązem i ewentualne jego rozjaśnianie. Odnośnie uwag Darka Trzeciaka to pozostały niewielkie ślady preszejdu pojawiasz się i znikasz i w mojej ocenie dobrze, dodają charakteru kamo. Po przeglądzie prac Darka, Icemna, Ciechowicza w zderzeniu do mojej niewielkiej wiedzy o samolocie i mając na uwadze to, że oni budowali I mam pytania i proszę o pomoc, jak następuje.
Czy oba światła pozycyjne na skrzydłach powinny być czerwone - Ciechowicz, czy jedno zielone a drugie czerwone Trzeciak, czy może w II jak ja ustaliłem lewe niebieskie a prawe czerwone ? nibieskie lewe i tak już pozostanie.
Czy wnęki podwozia powinny być srebrne jak pisał w jednym z wątków jeden z kolegów, czy brak standardu bo każdy z w/w malował inaczej i na zdjęciach u żadnego nie widzę alu?
Czy MK II miał światło na grzbiecie jakiego koloru i kształtu i gdzie dokładnie?
Jakie obowiązywało kamo dla bomb dla mojej repliki?;
Jakiego koloru powinno być światło pozycyjne na brzuszku?
Czy sadza z kolektorów powinna iść bardziej równolegle do osi kolektorów jak u Darka czy po łuku jak u Ciechowiacza?
Za pomoc serdecznie dziękuję, a jak nikt nie pomoże będę szukał ale wydłuży mi to proces budowy.
Przedstawiam zdjęcia na obecnym etapie. Osobiście jestem bardzo zadowolony.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Hellcat1983

Reklama

Postprzez Hellcat1983 » czwartek, 23 lutego 2017, 17:33

Może ktoś mi pomoże rozwiązać moje pytania? Do pika i innych zobaczcie to, wydaje się że spór czy kołpak był czerwony czy biały pozostanie nierozstrzygnięty. http://flickriver.com/photos/sisaphus/s ... 970323344/
Hellcat1983

Postprzez Hellcat1983 » czwartek, 23 lutego 2017, 17:37

Tu z kolei zdjęcie z kobietką w polowym stroju tropikalnym nie może nasuwać wątpliwości, że kołpak bywał na pewno czerwony, na niektórych maszynach więc może spór jest do rozstrzygnięcia. Chyba przemaluję na czerwony. https://raf238squadron.wordpress.com/20 ... -day-2016/
A jednak myślę że był czerwony. https://www.sas1946.com/main/index.php?topic=49851.24
Czerwony na bank. http://imgur.com/gallery/p5YnC
Hellcat1983

Postprzez Hellcat1983 » piątek, 24 lutego 2017, 11:19

Po nałożeniu śladów rdzy i zabezpieczeniu ich Gunze super clear III. Rdza nałożona techniką pędzelka przez wcieranie sproszkowanej suchej pasteli Koh i Noir.

Obrazek
Hellcat1983

Postprzez GrzeM » piątek, 24 lutego 2017, 20:00

Kołpak na pustyni czerwony. Te jasne kołpaki które masz na zdjęciach to też nie białe, tylko Sky (błękitnozielonoszary), ale to w Europie, a nie na pustyni.
A dlaczego robisz ślady rdzy na aluminiowym samolocie? Jak dla mnie wygląda to OK, ale nazwij to czerwonym pyłem pustynnym, broń Boże rdzą. No i takie rzeczy to rób raczej już po nałożeniu kalkomanii. Inaczej czysta kalkomania będzie wyglądać głupio na zakurzonym samolocie.
Sadza z wydechu była zasysana podciśnieniem, jakie tworzy się na górze płata, więc nieco w dół.
Obrazek
Wnęki pierwotnie srebrne, ale jak malowali w pustynne kolory to zwykle malowali na Azure Blue:
Obrazek

Bomby początkowo były ciemnożółte, potem oliwkowozielone. Zdarzały się kombinacje korpusów w jednym kolorze, a ubrzechwienia w innym.
Obrazek
GrzeM

Postprzez Hellcat1983 » środa, 8 marca 2017, 22:01

No i dotarłem tutaj. Kalki położone, ale jeszcze nie zabezpieczone przed waschem. Brakuje masztu linki anteny, kół, szyby i śmigła oraz jednej lufy. Otarcia na styku blach Gunze c 218. Kolektory Brown red GunzeH 47 z wcierką suchej C czarnej pasteli oraz przetarte C 214 Dark Iron. Nie wyszły tylko okopcenia z wydechów. Za szerokie i zbyt kontrastowe. Rozmiarów już nie zmienie, ale liczę że kontrast zgaszę waschem czarnym lub ciemnym brązem z olejnej. Na długość okopcenia nadają się do obrony mam zdjęcie. Zresztą Ciechwoicz swojego w skali 1 : 48 Airfixa przeciągnął wydechem przez całe skrzydło. Ogólnie jestem zadowolony. Oceniajcie.

Obrazek
Hellcat1983

Postprzez radoslaw6363 » środa, 8 marca 2017, 22:40

No i fajnie :P Może trochę prześwitującego spod farby aluminim :idea: tam gdzie pilot łaził buciorami po skrzydle :?:
Maszyna wygląda na steraną :!:
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez Hellcat1983 » środa, 8 marca 2017, 22:44

Jeszcze takie drobiazki dopieszczę Radku. Mam ciągle dylemat z tymi okopceniami, czy są akceptowalne. Jak myślisz Radek?.
Hellcat1983

Postprzez radoslaw6363 » środa, 8 marca 2017, 23:13

Jak by tak dać fotkę kadłuba z boku to bym się wypowiedział, teraz słabo widać :shock: trzeba popatrzeć na fotki z tamtych czasów :idea: :idea:
Obrazek
http://www.historyofwar.org/Pictures/hu ... _below.jpg
Ciekawostka :lol:
Do dziś zachował się jeszcze jeden zdolny do lotu samolot Hurricane Mk.IIC z dywizjonu 309, na którym latał ppor. pil. Kazimierz Karaszewski i ppłk. Adam Wojdyga. Każdego roku, 15 września dla upamiętnienia Bitwy o Anglię samolot ten otwiera defiladę powietrzną.
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez Jacek Bzunek » czwartek, 9 marca 2017, 01:10

Hellcat1983 napisał(a):Nie wyszły tylko okopcenia z wydechów. Za szerokie i zbyt kontrastowe.

Spróbuj roźcieńczonym bazowym kolorem zwęzić.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Hellcat1983 » czwartek, 9 marca 2017, 01:23

Jacek Bzunek napisał(a):
Hellcat1983 napisał(a):Nie wyszły tylko okopcenia z wydechów. Za szerokie i zbyt kontrastowe.

Spróbuj roźcieńczonym bazowym kolorem zwęzić.

Objaśnij mi proszę Jacku po kolei proszę jak byś to zrobił mając n a uwadze ze camo jest dwubarwne
Hellcat1983

Postprzez Jacek Bzunek » niedziela, 12 marca 2017, 23:00

Hellcat1983 napisał(a):Objaśnij mi proszę Jacku po kolei proszę jak byś to zrobił mając n a uwadze ze camo jest dwubarwne

Lakier bezbarwny z niewielką ilością koloru bazowego i zwężasz zbyt szeroki okopcenie. Po zrobieniu pierwszego koloru naklejasz wałek bluetaka (albo malujesz z ręki) i i dajesz drugi kolor.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Hellcat1983 » wtorek, 14 marca 2017, 23:55

Wygląda to tak od boku, niestety. Niemniej jednak model jako całość wygląda dobrze. Tylko właśnie te okopcenia od kolektorów. Dzięki Jacku za radę odnośnie pocienienia, ale boje się wykonać ten manewr, toteż chyba zostawię tak jak jest.

Obrazek

Obrazek

Obrazek Foto z internetu - source internet. Do obrony długość okopceń ale nie kształt. To spaprałem.
Hellcat1983

Postprzez Hellcat1983 » czwartek, 23 marca 2017, 22:10

Model zabrudzony czarną olejną w procesie waschowania. Wiadomo, przez wachem na kalki punktowo Gunze Super Clear III ale na pół morko bo na mokro zżera kalki Revellowskie. Bomby pomalowane w kolorze Sand Yeloow Gunze c, za poradnictwem Grzem-a. Rurka Pitota zrobiona z igły. Zwróćcie koledzy uwagę na światła do lądowania wyszły fajnie. Maszt osadzony na czopie z igły z dorobionym oczkiem na linkę. Ogólnie model przyjemny w odbiorze z dobrze wypracowaną bryłą, tylko te okopcenia z kolektorów....ahhh, tak już zostanie. Wasch jak się spodziewałem przygasił trochę kontrast. W linie na spodzie zapuszczony wasch A MiGA Dark Sea Blue 1603. Oto fotogramy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Hellcat1983

Postprzez Hellcat1983 » czwartek, 23 marca 2017, 22:13

Obrazek

Obrazek

Obrazek