reddevil napisał(a):...chyba że to drugi lub trzeci egzemplarz prototypowy.

Jarek Gurgul napisał(a):Z tego, co pamiętam, kolejne prototypy oznaczone były różną liczbą pasków na ogonie. Pierwszy prototyp jeden pasek, drugi prototyp dwa.
Jarek
Murek napisał(a):Przeglądałem dostępne zdjęcia i jakoś nie widziałem otworów na działka, na niektórych coś widać, jakby łatkę ale jakość nie pozwala na jednoznaczne rozstrzygnięcie.

Murek napisał(a):Model pierwszego prototypu protoplasty Ki-61. Wykonany prawie prosto z pudełka, dodałem tylko światła w płacie, imitację małej klapki pod silnikiem i rurkę Pitota. Skupiłem się na złożeniu modelu co wcale nie było takie proste. Otwory wylotowe łusek były zalane tworzywem i nie miałem ochoty się przez nie przebijać więc wyrównałem ten obszar, wyszlifowałem, a później nałożyłem paski czarnej kalkomanii. Producent dołączył do zestawu częściowo barwioną blaszkę oraz instrukcję, która nie pomagała, wręcz przeciwnie. Umiejscowienie wielu elementów w kabinie to zagadka, na którą odpowiedź zna projektant modelu i w/w instrukcji. Na zewnątrz miałem sporo pracy z połączeniem wielkiej obudowy chłodnicy z resztą samolotu. Jakoś się udało. Schemat malowania to też "popis" producenta - ma się nijak do tego co widać na zdjęciach. Czerwony pas wokół kadłuba (oznaczający pierwszy prototyp) postanowiłem namalować z białymi obwódkami, ponieważ wydaje mi się, że były. Pasek był dołączony w postaci kalkomanii (dwa kawałki) ale nie miał wygięcia potrzebnego do dopasowania do kadłuba... Zapraszam do oglądania.

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości