Dzieki za komentaze, cieszy mnie pozytywny odbior

45Tomi napisał(a):Model bardzo fajny - może poza nadmiernym "marmurkowaniem". Ale ja nie o tym - a o zdjęciach. Pewnie poważna obróbka zdjęć spowodowała, że karykaturalnie "wyciągnęło" znaki rozpoznawcze - są bardzo kontrastowe i wizualnie tak jakby nie trzymały płaszczyzny z powierzchnią, na której się znajdują. Zauważyłem, że przy mocno wyostrzanych zdjęciach (piszę o tym jako kompletny laik w tym zakresie) ten efekt dość często się pojawia. A może jest ok - a figle płata mi mój wzrok:) ?
Jesli chodzi o marmurek, to na modelu w jednobarwnym malowaniu wydaje mi sie niezbedny do uplastycznienia powierzchni, jednorodnie pomalowany bylby zbyt nudny. Co do obrobki, zadnej powazniejszej obrobki tu nie bylo, zdjecia zrobilem w Raw-ach, pozniej korekta ekspozycji, kadrowanie na niektorych zdjeciach, pomniejszanie i na koncu lekkie wyostrzanie, ale tez nie na wszystkich. Generalnie moglbym zostawic je niewyostrzone bo lekkie "mydelko" nadaje zdjeciom charakteru, ale umieszczam galerie nie po to aby sie chwalic, tylko po to aby bardziej doswiadczeni koledzy pomogli mi wylapac bledy, ktorych bede mog uniknac w nastepnym modelu. Masz racje co do kalkomanii, na powiekszeniach w wielu miejscach widac krawedz filmu (kalki Cartografu do najcienszych nie naleza), zwlaszcza nanapisach eksploatacyjnych, ale na zywo efekt ten jest praktycznie niewidoczny.
Michał Janik napisał(a):Ależ piękny! Zachwyt budzi malowanie rur-wyd, wnętrze, subtelne odpryski na zbiornikach i podwoziu. Zdjęcia też super - bardziej mi się podobają te na jasnym tle - te na czarnym powodują że cieniowanie wydaje się zbyt intensywne, przesadzone. Szkoda że na zasobnikach z działkami nie ma charakterystycznych otworów - perforacji. Dużą wątpliwość budzą podwójnie podwieszone Sidewindery - to chyba Twoja licencja poetica? Zadaraszczam i chcę takiego w 1/72!
O perforacjach na zasobnikach poprostu zapomnialem

Mialem w planie je zrobic przed podkladem, a teraz troche sie boje ze cos przy okazji nawiercania uszkodze. Podwojne podwieszone sidewindery sa jak najbardziej prawidlowe i sa na to kwity. Nie jestem pewien jedynie czy w czasie walk nad Falklandami taka konfiguracja byla uzywana. W razie czego to nie ma problemu z poprawieniem tego.