F-22 Hasegawa 1:48

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

F-22 Hasegawa 1:48

Postprzez KRL » sobota, 22 kwietnia 2017, 08:19

Zestaw okazał się dość dużym wyzwaniem ale nie w kwestii składania tu model jest naprawdę godny polecenia, problemem okazało się uzyskanie efektu jaki widać na powłoce lakierniczej tego samolotu.
Jeżeli ktoś z was miał okazję widzieć na żywo lub wnikliwie studiował fotografie F-22 zauważył zapewne że samolot w zalezności od kąta patrzenia zmienia nie co wygląd i szara powłoka wygląda na metaliczną.

Postanowiłem odtworzyć tem efekt oczywiście w miarę swoich możliwości i umiejętności.

Efekt jaki osiągnąłem zobaczycie poniżej na początku na fotkach które wykonałem w czasie prac nad modelem pózniej gotowego modelu.
Jak dla mnie wykonanie dobrych zdjęć tego modelu gdzie ładnie byłoby widać sam efekt okazało się trudniejsze niż samo lakierowanie modelu.

Fotki z budowy pokazujęce jak w zalezności od pozycji z jakiej obserwujemy model zmienia się powłoka:

ObrazekObrazekObrazek

Nie co szersze ujęcie:

ObrazekObrazek

Na koniec fotki z lampami studyjnymi niestety nie należą do udanych ale przez efekt strasznie odbijało się światło i było mnósto jakiś dziwnych odblasków itd.:

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na warsztacie
wietrzenie
KRL

Reklama

modele polskich samolotów

Re: F-22 Hasegawa 1:48

Postprzez piotr dmitruk » sobota, 22 kwietnia 2017, 17:24

Doceniam próbę z tą farbą, i chyba by wyszło,... gdybyś nie przesadził trochę z modulowaniem kolorów. W rezultacie efekt zniknął, a samolot wygląda na przeraźliwie brudnego. W takim przypadku, dla uwidocznienia tego efektu, zrezygnowałbym z postarzania powierzchni (nawet specjalnie zrobiłbym w formie "prosto z fabryki")
Gdyby Ci się chciało zrobić jeszcze jednego- chętnie pokibicuję.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli