A-6A Intruder USS Ranger Trumpeter 1:32

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

A-6A Intruder USS Ranger Trumpeter 1:32

Postprzez KRL » niedziela, 11 czerwca 2017, 18:32

Mniej więcej rok temu prezentowałem na łamach forum model A-6A Itruder.
Z modelem intrudera zwiedziłem kilka wystaw, festiwali więc forumowicze mogli nie tylko na forum ale także w naturze zobaczyć A-6.
Model zabrałem też na dalsze wojarze do Włoch gdzie wraz z innym moim modelem prezentowanym na forum Su-25 tak się spodobał że po konkursie oba modele znalazły nowy dom.

Szybko jednak okazało się że bardzo brak mi tych modeli na mojej półce. Żal był tak wielki że postanowiłem zadzwonić do nowego wląsciciela i zapytać czy nie zdecydowałby się pozbyć ich.
Nowy włąsciciel był dość mocno zdziwiony i jak widać jest mądrzejszy od poprzedniego więc nie pozostało mi nic innego jak złożyć kolejne A-6 na Su-25 przyjdzie jeszcze czas.

Tym razem model miąłbyć odorbine mniej sfatygowany bardziej zależało mi na większym zróżnicowaniu powierzchnii, chciałem także poprawić nos który w poprzedniej wersji nie był wpełnii spójny z resztą modelu był zbyt czysty.
Nos zresztą i teraz wciąż nie jest taki jakbym chciał. Nos jest pobrudzony wciąż nie tak choć mam tym razem przekonanie że tworzy wspólną całość z resztą modelu.

A reszta? Jest faktycznie mniej zużyta a raczej mnie brudna jednak mam ciągle wrażenie że prace nad tym modelem są wciąż nie zakończone.
Może jeszcze coś zmienię a może zrobię kolejne A-6 ponieważ jest w tym samolocie coś.

Ogólnie kiedyś A-6 prezentowało się tak:

ObrazekObrazek

Moja wizja A-6A Intruder wygląda tak:

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Dla osób nie przepadających za ciemnym tłem:

ObrazekObrazekObrazek

Na koniec świeża fotka z Fiesty w Warszawie gdzie A-6 obdarowano kilkoma stemplelkami i wyróżnieniem za co serdecznie dziękuję.

Obrazek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na warsztacie
wietrzenie
KRL

Reklama

modele polskich samolotów

Re: A-6A Intruder USS Ranger Trumpeter 1:32

Postprzez hacz » niedziela, 11 czerwca 2017, 20:13

Piękny, jeszcze jakby śmigło się kręciło :P
hacz

BoB 3 miejsce

Postprzez KR77 » niedziela, 11 czerwca 2017, 20:18

Piękny, jeszcze jakby figurki były... :mrgreen:

Obrazek
KR77

Postprzez KRL » niedziela, 11 czerwca 2017, 20:20

hacz napisał(a):Piękny, jeszcze jakby śmigło się kręciło :P

Ha,ha dziś na fiescie podszedł do mnie jeden z kolegów modelarzy specjalizujący się w lotnictwie ze śmigłem i powiedział tak;

Kurcze, jest świetny ale ze śmigłem byłby jeszcze lepszy ;o) Pomyślę o instalacji takowego w postaci APU (chyba tak to się nazywa).

Na figurki nie mam pomysłu - może inaczej miałbym pomysł ale wole nie pisać bo żona na fórum zagląda. ;o)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na warsztacie
wietrzenie
KRL

Postprzez Atlis » niedziela, 11 czerwca 2017, 20:44

Bardzo fajny. Duży plus za poprawkę jakości zdjęć i odwagę kleić tego olbrzyma. Mniejszy plus za standardowy przelot przez kopalnię węgla.

Gratuluję wyróżnienia. :)

PS: tylko z ciekawości - robi ktoś poprawione nosy dla tych Intruderów? Bo w obu skalach są one chyba skopane.
Atlis

Postprzez KR77 » niedziela, 11 czerwca 2017, 21:25

Model ogólnie prezentuje się bardzo fajnie jest poprawnie i czysto sklejony.
KR77

Postprzez tomek_chacewicz » niedziela, 11 czerwca 2017, 21:43

Widziałem go dzisiaj na Fieście, gratuluję wyróżnienia! Malowanie jest świetne, trafia do mnie, tylko trochę odpuściłeś podwieszenia, nierowno przyklejone elementy, nieusunięte ślady łączenia form, czasem jeszcze na powierzchni modelu widać nie poprawione zanikające linie podziału... Co nie zmienia faktu, że nagroda jak najbardziej zasłużona.
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez KRL » niedziela, 11 czerwca 2017, 22:01

tomek_chacewicz napisał(a):Widziałem go dzisiaj na Fieście, gratuluję wyróżnienia! Malowanie jest świetne, trafia do mnie, tylko trochę odpuściłeś podwieszenia, nierowno przyklejone elementy, nieusunięte ślady łączenia form, czasem jeszcze na powierzchni modelu widać nie poprawione zanikające linie podziału... Co nie zmienia faktu, że nagroda jak najbardziej zasłużona.

Model miał niestety wypadek w czasie transportu na fiestę stracił podwieszenia po prawej stronie oraz trzy M117po stronie lewej. Model przy hamowaniu zsunął się wraz z kartonem i wpadł za fotel. Zdecydowanie z mojej winy za fotelem położyłem model bokiem i musiałem przyklejać elementy po wypadku w samochodzie na fotelu przed samą fiestą więc wyszło jak wyszło.
Uzbrojenie zamierzam jednak w całości zmienić ponieważ przyznam że jakoś nie do końca mi pasuje. Najchętniej widziałbym tam Meverick'i ale wersja A nie przenosiła tego uzbrojenia więc rozważam GBU-8 i AGM-45.
Co do śladów łączenia form zapewne mówisz o tym co jest widoczne na nosie pokazywałem fotki na fieście tak wyglądał nos w oryginale mial taki nie wiem pasek (szew) czy coś w rodzaju szarego lub srebrnego pasa więc został odtworzony na modelu.
Nos w tm miejscu jest oczywiście wyszpachlowany i wyszlifowany a ten pasek wykonałem oklejając taśmą i zrobiłem paseczek pędzelkiem.

Po fieście i rozmowach z kilkoma osobami jednak postanowiłem że zamaluję ten pasek by nie raził.

Na koniec dziękuję za spostrzeżenia zapewne wykorzystam nanaosząc drobne poprawki na tem model i dbając o pewne szczegóły przy kolejnych projektach.
A nie ukrywam że A-6 jeszcze wyląduje na mom warsztacie tym razem w wersji E.
Na warsztacie
wietrzenie
KRL

Postprzez net_sailor » niedziela, 11 czerwca 2017, 22:07

Atlis napisał(a):Mniejszy plus za standardowy przelot przez kopalnię węgla.

Zdjęcia są nieco przekontrastowane. Na żywo te ślady "węgla" nie są tak oczojebne, aczkolwiek nadal bardziej wyraziste niż na zdjęciu referencyjnym. Najbliżej rzeczywistości moim prywatnym zdaniem jest ta fotka:
Obrazek
net_sailor

Postprzez KRL » niedziela, 11 czerwca 2017, 22:12

Dlatego zawsze twierdzę że zdjęcia to jedno a to co widzę na żywo często mocno odbiega od fotek.

Już parę razy trudno mi na wystawie było się zorientować że model któy widziałem na tym czy innym fórum na fotkach to tem sam który widzę na żywo.

Mnie się wydaje że najbardzie zbliżone do naturalnego wyglądu są te fotki na białym tle. Ale jeżeli ktoś zechce zobaczyć model na włąsne oczy to mimo iż nie lubię jezdzić z jednym modelem na różne imprezy to myślę że w Łasku A-6 pojawi się z nie co innym uzbrojeniem i kilkoma poprawkami ;o)
Na warsztacie
wietrzenie
KRL

Postprzez tomek_chacewicz » niedziela, 11 czerwca 2017, 22:27

KRL napisał(a):Na koniec dziękuję za spostrzeżenia zapewne wykorzystam nanaosząc drobne poprawki na tem model i dbając o pewne szczegóły przy kolejnych projektach

No i o to chodzi :)
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez Łukasz_K » niedziela, 11 czerwca 2017, 22:54

Może i trochę zdjęcia wyciągnęły ten węgiel, ale model robi niesamowite wrażenie, gratulacje i podziwiam za włożony wysiłek, który jak widać został nagrodzony.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
..bo zawsze są i głupsi w społeczności...
Łukasz_K

Zimna Wojna 1

Postprzez Adam » poniedziałek, 12 czerwca 2017, 12:38

Widziałem i podziwiłem, wielkie gratulacje.

Adam.
Obrazek
Adam

Postprzez KRL » poniedziałek, 12 czerwca 2017, 19:32

Serdeczne dzięki Panowie cieszę się że model jest pozytywnie odbierany. :D
Na warsztacie
wietrzenie
KRL

Postprzez KR77 » poniedziałek, 12 czerwca 2017, 19:45

Ładne zdjęcia Twojego modelu zrobił podczas FIESTY Maciek Żywczyk.

Nie wygląda jakby przeleciał przez kopalnię węgla.

Obrazek
Obrazek
KR77

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli