Karaś z firmy ibg

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Karaś z firmy ibg

Postprzez cooper69 » piątek, 9 czerwca 2017, 10:26

Panzer napisał(a):Szkoda, że nie znasz największego obecnie polskiego producenta modeli wtryskowych....

A co doświadczeń z firmą i samym modelem to wkleiłem Ci linka do strony Kamila z dokładną relacją z budowy tego modelu, ale widzę, że nie skorzystałeś...

A po co używać szukaj.
Przecież widać po pierwszym poscie, że mu się nawet aktywnych tematów nie chciało tutaj na pwm przejrzeć. :(
Obecne zainteresowania - pancerka Polskich Sił Zbrojnych na zachodzie, samoloty z silnikiem gwiazdowym i (najchętniej) w „kapciach”

Pozdrawiam
Rafał Dzięgielewski made by 71

Obrazek
cooper69

Reklama

Postprzez Mariusz1980 » piątek, 9 czerwca 2017, 11:32

Dziękuję za linki.
Widziałem.

Oczywiście w google wszystko podobno można znaleźć. Tylko po co wtedy forum?
A wiem po to żeby zgasić jak peta każdego nowego który tu wejdzie.
Ja rozumiem że nie najlepiej rozpoczyna się mój temat.
Ale teraz jaśnie chamstwo przepraszam państwo obśmiało mnie za farby. Za pędzelki. Bo rozumiem że prawdziwi znawcy - koło wzajemnej adoracji zna się najlepiej. Jest wszech wiedzące a każdy kto się nie zna jest głupi. Do tego na bank bedzie zabawa bo nowy nie bedzie potrafił zrobić zdjęc i dodać ich do forum. No i sam model będzie spi...

Oczywiście firmy też nie znam to kolejny argument żeby nowego zgasić. Bo prawdziwi fachowcy wiedzą wszystko i wszędzie.

Tak nie znam firmy. Używam takiej farby nie innej. Tak pędzlami. Tak nie mam umiejętności jak prawdziwi modelarze. Tak. I co? I to dlatego but od początku. Żeby nam forum nie skalał.
Fajny macie sposób do zachęcania ludzi żeby tu wchodzić i być.
Widzę teraz co miał na myśli Pan z pewnego dużego sklepu modelarskiego mówiąc : Tylko nie wchodz na fora.....
Mariusz1980

Postprzez Timi » piątek, 9 czerwca 2017, 12:33

Mariusz1980 napisał(a):Widzę teraz co miał na myśli Pan z pewnego dużego sklepu modelarskiego mówiąc : Tylko nie wchodz na fora.....

Widzisz a Ty wszedłeś i kto miał racje? :->
Panowie przede mną Cię nie wyśmiali, po prostu jest tysiąc lepszych farb nic Pactra, a malowanie pędzelkiem to nic złego. Z tym że dobrane farby raczej Ci w tym nie pomogą
pozdrawiam
Tomasz Modłasiak
(a) Bułki (i tak) nie pikają!!

http://timimodelfactory.blogspot.com/
Timi

Postprzez Łukasz_K » piątek, 9 czerwca 2017, 14:46

Mariusz1980 napisał(a):
...
Widzę teraz co miał na myśli Pan z pewnego dużego sklepu modelarskiego mówiąc : Tylko nie wchodz na fora.....

Z twojego opisu wynika że Pan ze sklepu chyba miał na myśli inne forum.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
..bo zawsze są i głupsi w społeczności...
Łukasz_K

Zimna Wojna 1

Postprzez Dominik » sobota, 10 czerwca 2017, 06:39

Mariusz

Co do farb, to nie najlepszy pomysł, ale sam od nich zaczynałem i helllerowskiego Karasia nimi pomalowałem. Malując pędzelkami musisz jednak pamiętać o ważnej zasadzie - lepiej kilka prześwitujących warstw niż jedna gruba.
Jest taki gość z UK, który fajnie tłumaczy jak malować pędzlami. Niestety nie pamiętam jak się nazywa, ale ma filmiki na Youtube. Poszukaj, warto.

A co do niektórych komentarzy w tym wątku to nie warto reagować. Krótko mówiąc - olej ich. Choć z jednym muszę się zgodzić. Pytałeś o jakość Karasia a w wątku o tym modelu z podforum o nowościach wszystko jest.

Powodzenia z Karasiem.

Pozdrawiam
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)
Honour Thy Tamiya for their kits are idiotproof.

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez Łukasz_K » sobota, 10 czerwca 2017, 06:53

Dominik napisał(a):Mariusz

Co do farb, to nie najlepszy pomysł, ale sam od nich zaczynałem i helllerowskiego Karasia nimi pomalowałem. Malując pędzelkami musisz jednak pamiętać o ważnej zasadzie - lepiej kilka prześwitujących warstw niż jedna gruba.
Jest taki gość z UK, który fajnie tłumaczy jak malować pędzlami. Niestety nie pamiętam jak się nazywa, ale ma filmiki na Youtube. Poszukaj, warto.

A co do niektórych komentarzy w tym wątku to nie warto reagować. Krótko mówiąc - olej ich. Choć z jednym muszę się zgodzić. Pytałeś o jakość Karasia a w wątku o tym modelu z podforum o nowościach wszystko jest.

Powodzenia z Karasiem.

Pozdrawiam

https://m.youtube.com/watch?v=wbV_ORs6160 ale moim zdaniem to trudniejsze niż malowanie aerografem, kup aero a nie pożałujesz.
BTW obrażanie innych to nie najlepszy pomysł jeżeli naprawdę chce się otrzymać konstruktywną opinię na temat który jest wałkowany od maja przy każdej okazji, więc trochę sam prowokujesz.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
..bo zawsze są i głupsi w społeczności...
Łukasz_K

Zimna Wojna 1

Postprzez RAV » sobota, 10 czerwca 2017, 08:18

Kilkanaście lat temu jeszcze nie malowałem aerografem. Byłem w okresie przejściowym z pędzla i robiłem głównie autka Hellera 1/43, które malowałem sprayami Motip. Ale przydarzyła mi się robota na zamówienie - Camel z Eduarda i musiałem go zrobić "ładnie". Wybrnąłem z tego tak, że spód pomalowałem jasnobeżowym Motipem, a górę - Pactrą z pędzla. Wyszło OK i nie dam sobie wmówić, że Pactrą i pędzlem nie da się znośnie pomalować modelu.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez Dominik » sobota, 10 czerwca 2017, 10:29

@Astarott
Mariusz, niestety dał się sprowokować i wyszło jak wyszło. Ale nie on zaczął. No nic, mam nadzieję, że Góra oczyści ten wątek z niepotrzebnych śmieci i zostawi tylko to, co coś wnosi.
@Rafał
Z Pactrą trzeba dobrze trafić. Ale dają radę. W szczególności na tak niedużym modelu.

Tyle w temacie w tym temacie. Zostawiam wątek autorowi a jeśli któryś z forumowiczów chce tu uprawiać "hejt" to niech się puknie w czoło (najlepiej młotem do wbijania mostowych pali).

Pozdrawiam

Dominik
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez Drunkmaster » środa, 14 czerwca 2017, 07:18

Pakterki lubią się z pędzlami więc nie wiem o co to halo. Żeby dobrze zadziałało trzeba użyć podkładu i malować dobrze rozcieńczoną na kilka warstw. Jak nie wyjdzie to możesz spróbować farb hataka blue.
Kilka lat temu robiłem karasia z hellera mając pod ręką tylko farbki pactry i pędzle, jak każdy tutaj powiem że inwestycja w aerograf jest najlepszym rozwiązaniem, ale jak podejdziesz do sprawy cierpliwie i stosując się do wskazówek to pędzlem też wymalujesz i na pewno będzie to dobra lekcja na przyszłość.
Drunkmaster

Postprzez grzegorz75 » środa, 14 czerwca 2017, 10:11

Ja maluje pactrą i jestem ZADOWOLONY
Obrazek
grzegorz75

Postprzez fragles » środa, 14 czerwca 2017, 10:51

Potwierdzam. Ja też maluję pactrą, i jestem zadowolony.
Franciszek Gleszyński - fra-gles
fragles

Postprzez ewpiga » czwartek, 15 czerwca 2017, 10:11

Mariusz1980 napisał(a):,

Pójdź za radą pana z modelarskiego. Jako „nowy” bez choćby szczątkowej znajomości producentów plastikowych zabawek zwanych modelami, bez aerografu „najlepszych” farbek i z pędzelkiem na forum modelarskim będziesz nikim, pociągnie się za Tobą / już to robią/ jedna wielka szydera. W życiu publicznym możesz powiedzieć i napisać niemal wszystko, ale musisz się zdobyć na wyżyny nonkonformizmu i mieć świadomość, że na dnie pustego „garnka” rozniesie się nieludzki rechot. Sądziłeś, że wśród podobnym Tobie hobbystą jest inaczej? W sieci i życiu dzieje się dokładnie tak samo. Twój wybór?
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez pepociufakers » czwartek, 15 czerwca 2017, 10:25

Pactra i pędzelek to dobry początek, podejrzewam, że co najmniej 60% modelarzy młodego i średniego pokolenia tak zaczynało.

No ale z tego co widzę to nie o pactre tu chodziło na początku więc:
ps.
Panowie, nie zachowujcie się jak postacie o których nakręcono film "Dzień świra", są delikatniejsze sposoby na zwrócenie uwagi do przestrzegania nietykiety.

Pzdr.
Jaro
pepociufakers

Animal Planet

Postprzez Aleksander » czwartek, 15 czerwca 2017, 10:52

O tym, ze trzeba mieć twardą doopę, będąc nowym na tym forum, wiele osób już się dowiedziało w sposób drastyczny. Mam jedynie nadzieję, że autor postu wziął głęboki oddech, odebrał bolesne nauki i nie zniknie z forum - bo "co nas nie zabije, to nas wzmocni".
Ale uderzmy się w piersi - wszak jesteśmy (przynajmniej teoretycznie) zgraną paczką, służącą także do wzajemnej pomocy, więc może dajmy trochę luzu nowym forumowiczom, pozwólmy im nawet trochę błądzić i głosić "herezje", ale bądźmy bardziej wyrozumiali na wejściu i prostujmy ich ścieżki w bardziej delikatny sposób.
Howgh!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Dominik » czwartek, 15 czerwca 2017, 16:59

Olek, masz rechts. Całkowity.

IPMS Świdnica
Dominik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat