Impreza roku w Kraśniku ?

Nasze wrażenia, relacje z różnych imprez, zawodów, spotkań oraz wizyt w muzeach.

Re: Impreza roku w Kraśniku ?

Postprzez portalus » piątek, 16 października 2009, 09:58

No nie zgodzę się z tym twierdzeniem Maciej.
Ocenić dla mnie model cywilny nie powinno być problemem a widziałem już takie smaczki, że ręce opadają.
Lakier półmat z paprochami, instalacje wokół silnika z kolorowych nitek, kolorystyka wnętrza i przedziału silnikowe w stylu „jakiego koloru jeszcze nie użyłem”, ale za to pootwierany maksymalnie – taki festyn.
Dużo pracy własnej ale nie mającej nic wspólnego z rzeczywistością – i taki model wygrywa zawody pod tytułem Mistrzostwa Polski. Po prostu kpiny w żywe oczy ale olałem temat – po cholerę mi się denerwować i tracić kasę na protesty.

Jeśli ktoś, kto sędziuje interesuje się tematem to wyłuska te najlepsze modele w klasie – ocena między nimi to już dyskusja w gronie sędziowskim zgodnie z przyjętymi zasadami i regulaminem.
Trzeba jednak zachować rozsądek – krzywe i niedokładnie wykonane we własnym zakresie elementy nie mogą być wyżej oceniane niż proste z zestawu waloryzacyjnego. To samo z np. oznaczeniami – srebrzące się kalki to jeden wielki minus (jak dla mnie) ponieważ rujnują cały wkład włożony w malowanie modelu – model pomalowany słabiej ale z oznaczeniami, które nie wiesz czy są kalką czy z szablonu lub od ręki z pędzla to jest co najmniej punkt więcej.
Jeśli ktoś nie wytrzymuje ciśnienia związanego z werdyktem sędziów to niech zostanie ze swoim modelem w domu szkoda aby nabawił się uszczerbku na systemie nerwowym z tak błahego powodu.

Żyjemy takich w czasach, że dostęp do Internetu jest nieograniczony i zweryfikowanie ewentualnych wątpliwości to chwila – wiem, że nie o to chodzi ale może zaczniemy nadążać za duchem czasu. Dołączę dokumentacje na CD i co wtedy, dyskwalifikacja bo organizator imprezy w XXI wieku tego nie przewidział?

Rozmawialiśmy w Kraśniku min o sędziowaniu i może zmienić podejście – zamiast szukać minusów to zacznijmy szukać plusów w modelach – dobry model zawsze się obroni. Znając jednak życie i tak pozostaną roszczenia i niesnaski.

Dla mnie to też nie była impreza idealna, od samego początku miałem się wystawić tylko poza konkursem ale ktoś tam mnie przekonał do zmiany planów.

Ciekawe, ze na konkursie nie było ansów i odniosłem wrażenie, nie tylko ja, że było całkiem OK., teraz się okazuje że to i tamto to nie tak, i cała lista życzeń. Wiem, że anonimowo jest łatwiej ferować opinie – odrobina cywilnej odwagi Koledzy i podpiszcie się pod swoimi postami.
portalus

Reklama

Postprzez Artur » piątek, 16 października 2009, 11:15

Panowie
odnośnie sędziowania to ja miałbym propozycję żeby sędziów wybierać wśród znanych modelarzy z całego kraju,ten sposób sprawdza mi się od kilku ładnych lat podczas Biesiady Modelarskiej w B-stoku, nikt nigdy nie narzekał, a sam proces sędziowania trwał bardzo sprawnie i myślę że nikogo nigdy nie skrzywdziliśmy.
Kraśnik uznaję jako udana imprezę,trochę zamieszania podczas przyjmowania modeli-wiadomo kolejka się tworzy, a tu trzeba listy z odpowiednią kategoria szukać i wpisać-lepsze jest stworzenie programu komputerowego,tak uczyniliśmy w tym roku w B-stoku,przyjmowanie szło szybciej, a dalej jest możliwość wydruku dwu różnych list-ogólnej z wszystkimi danymi i takiej dla sędziego tylko z nazwą modelu i numerem startowym-jakby ktoś chciał to życzę pomocą,program będzie jeszcze udoskonalany , ale myślę że to bardzo przydatna sprawa.
Co do sędziowania to nie wiem-nie było mnie w tym czasie na sali ,ale wiem jedno, że nie warto robić super nagród, laptopów,drukarek, a pieniądze na tym zaoszczędzone warto wpuścić w nagrody rzeczowe dla juniorów i młodzików-oni inaczej to odbierają i na pewno większa uciecha jest z namacalnej nagrody dla młodego człowieka niż z dyplomu, którym stary wyjadacz zadowoli się w zupełności.
Pozdrawiam także wszystkich wspaniałych ludzi , których miałem okazję poznać .
Artur Wałachowski
Obrazek
Artur

Postprzez Damian Majsak KAGERO » piątek, 16 października 2009, 11:52

KOLESIE, WINOWAJCY czy ZWYCIĘZCY?

( fragment brudnopisu pochodzący z soboty, przekazany do Firmy o godz. 23.30
Skład sędziowski został podany podczas uroczystego rozdania nagród – Stanisław Jabłoński, Krzysztof Barcz, Damian Majsak - przewodniczący)

Za ew. błędy w pisowni nazwisk czy nazw modeli przepraszam.

Publikacje KAGERO Publishing otrzymuje....Artur Małachowski za model M911 TANK TRANSPORTER numer startowy 109
Publikacje KAGERO Publishing otrzymuje ...Wojciech Fajga za model Lloyd C.5 numer startowy 720
klawiaturę komputerową i publikację otrzymuje Dariusz Jędrzejczyk za dioramę "Przerwa w walce" nr startowy 59
klawiaturę komputerową i publikację otrzymuje Henryk Głodek za niesamowity model armaty przeciwlotniczej 88 mm - numer startowy 125
klawiaturę komputerową i publikację otrzymuje Piotr Dmitruk za przepiękną ozdobę dzisiejszej wystawy model samolotu ZLIN 252 z grupy akrobacyjnej ŻELAZNY numer startowy 453
.......
obraz marynistyczny Krzysztofa Grzywacza otrzymuje JONSON ERLENO za model AAVR 7A1 numer startowy 203

Nowoczesny kompresor do aerografu (...) otrzymuje za model M1A1 ABRAMS numer startowy 430 TOMASZ CHACEWICZ
Kompresor do aerografu (...) otrzymuje za model PALADIN numer startowy 379 Wojciech JERSCH

Drukarkę laserową firmy SAMSUNG otrzymuje MACIEJ ŻYWCZYK!!!! numer startowy 339!!!

....
Pozostała nam ostatnia nagroda. Nie towarzyszyły nam przy tej utrwalonej w plastiku scenie dyskusje, nie spieraliśmy się jak w przypadku wszystkich typowanych modeli, .... nie wiedzieliśmy co powiedzieć. Patrzyliśmy w milczeniu , tak proszę Państwa - po raz pierwszy mamy na wystawie w Kraśniku do czynienia z arcydziełem.
Wielki szacunek dla twórcy, wielkie podziękowania za chwile zadumy i wzruszenia. Wielki szacunek za - nie wstydzimy się tego określenia - patriotyczne uniesienie.

Numer startowy 135 …. KATYŃ!!! …. Dariusz Zwierzyński
Damian Majsak KAGERO

Postprzez badger » piątek, 16 października 2009, 12:45

No i wreszcie jakiś konstruktywny post powyżej - bo nie wiedziałem kto uczynił teń Katyń - widziałem tylko na zdjęciach ale również mnie to ujęło. Gratuluję wykonawcy (młody Jabba zaskoczyłeś mnie :D ).
Ponieważ większość laureatów znam to te nazwiska dla mnie jakimś zaskoczeniem nie są.
Pozdrawiam Jacek

Każdy patrzy na świat przez własne okulary
Obrazek
badger

Postprzez jaro37w » piątek, 16 października 2009, 14:03

Moja mała dygresja dotycząca dioramki Katyń...nazwanie jej arcydziełem no cóż moim zdaniem za dużo powiedziane...owszem jako wartość historyczna,ku pamięci pomordowanych to się z tym zgodzę ale jako model powiedzmy klasa mistrzowska ale nie arcydzieło...Darek przedstawił coś innego,coś co większość Polaków łapie za serce..ale Panowie sędziowie to wystawa modelarska a nie Zjazd Rodzin Katyńskich....i ocena powinna dotyczyć jakości wykonania a nie dorabiania ideologii..Patrząc po nazwiskach nagrodzonych przez Kagero...no cóż albo reszta modelarzy jest do bani albo promujemy swoich...a wlaściwie, każdy może dawać swoje zabawki komu chce..a,że większość z nagrodzonych to stali współpracownicy to jakiś dziwny niesmak zostaje....bo powinno być tak...:pracownicy,współpracownicy oraz członkowie ich rodzin nie biorą udziału w konkursie organizowanym przez Kagero..i już.Ale to tylko moje życzenia
jaro37w

Postprzez piotr dmitruk » piątek, 16 października 2009, 14:47

To już zaczyna być wkur....
Byłeś tam? Widziałeś?
Skąd się wziąłem w tym gronie, skoro nie publikowałem niczego w "Kagero" i nie mam stąd żadnych zysków?
Erni chyba też nie bywał w tych gazetach.
Model Wojtka Fajgi, czy Maćka Żywczyka w ogóle nie zasługuje na nagrodę?
Nie jest znowu tak dużo modelarzy, żeby któryś nie pojawił się w żadnej gazecie.
Idź zrób sobie zimny okład i nie bredź.

Cały duży wątek w którym najwięcej mają do powiedzenia najmniej wiedzący :roll:
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez jaro37w » piątek, 16 października 2009, 15:12

I po co się Piotr tak spinasz.Poczytaj ten cały wątek i zauważ,że tylu zwolenników co przeciwników.Powiedziałem,każdy ma prawo dysponować swoimi nagrodami jak chce.A tak na marginesie,w Kraśniku nie byłem ale widziałem wiele zawodów modelarskich i klimat jaki tam czasami panował..Skończe te swoje wywody bo nie miałem zamiaru wywoływać awantur tylko przedstawić swój punkt widzenia.Czasami mam wrażenie,że większość ma klapki na oczach i brak samokrytycyzmu i tego samego oczekuje od innych.Nawet jak stworzy lipny model to i tak oczekuje zachwytu bo nazwisko robi swoje.Pozdrawiam Wszystkich i przestaje udzielać się na tym forum
jaro37w

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » piątek, 16 października 2009, 15:14

oo, foch.. dawno nie było
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Kuba P. » piątek, 16 października 2009, 15:23

:lol:
tacy starzy a tacy dziecinni. Zróbcie ustawkę w Lublinie, dajcie sobie po szlagu i będzie spokój.
Nie dość że modele niedocenione to klawiaturkę ktoś inny dostał. Powód do krwawej zemsty jest.
Może przyjadę do Lublina, skoro takie jajca odchodzą. Będzie kolorowo :)
Szkoda, że do Kraśnika nie dotarłem.
LUZ!
Kuba P.

Postprzez piotr dmitruk » piątek, 16 października 2009, 15:42

jaro37w napisał(a):Czasami mam wrażenie,że większość ma klapki na oczach i brak samokrytycyzmu i tego samego oczekuje od innych.Nawet jak stworzy lipny model to i tak oczekuje zachwytu bo nazwisko robi swoje

To do mnie, do Kolegów wymienionych przeze mnie, czy mówisz o sobie?
Bo jak o mnie, to postaram się zrobić następny model wyśmienicie, żebym mógł dostać od Kagero kolejną klawiaturę do mojego laptopa, czego i Tobie życzę.
Buźka.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Artur » piątek, 16 października 2009, 15:43

Patrząc po nazwiskach nagrodzonych przez Kagero...no cóż albo reszta modelarzy jest do bani albo promujemy swoich...a wlaściwie, każdy może dawać swoje zabawki komu chce..a,że większość z nagrodzonych to stali współpracownicy to jakiś dziwny niesmak zostaje.

To już zaczyna być wkur....
Byłeś tam? Widziałeś?
Skąd się wziąłem w tym gronie, skoro nie publikowałem niczego w "Kagero" i nie mam stąd żadnych zysków?
Erni chyba też nie bywał w tych gazetach.
Model Wojtka Fajgi, czy Maćka Żywczyka w ogóle nie zasługuje na nagrodę?

Mnie też...
Ja też sobie jakoś nie przypominam żebym w Kagero się udzielał.
, a jestem na pierwszym miejscu tej szczątkowej listy z lekko przekręconym nazwiskiem za co z góry piszący przepraszał jeśli coś namieszał.
Widząc to wszystko co się dzieje nie wiem co mam o tym myśleć,tyle narzekań,zawiści-ale zapewne jak mniemam kiedy trzeba było rąk do pomocy to ....
Jak tam jeden z drugim ma czas i chęci do pomocy to zgłaszajcie się do organizatorów imprez odpowiednio wcześniej, na pewno Was nie odprawią z kwitkiem i z miła chęcią wysłuchają Waszych sugestii i pomysłów.Każdemu proponuję zorganizować i poprowadzić dużą imprezę modelarską,sam spróbowałem i wiem że to kawał ciężkiej pracy ,więc może już starczy tych narzekań....
Obrazek
Artur

Postprzez rollingstones » piątek, 16 października 2009, 16:24

Ale jaja :lol:
Szkoda że nie pojechałem. 120 kilometrów i mi się nie chciało. Nawet nie wiedziałem że modelarstwo to taki kontaktowy sport.
Acha Piotr nie spinaj się tak ;o) , ja CHCIAŁBYM aby lista nagrodzonych stała się stałymi współpracownikami Kagero. Było by napewno ciekawiej dla Super Modelu.
A jeszcze miałem spytać - jakieś straty w modelach były, czy ten festiwal postów po kieleckim konkursie wniósł coś dobrego w zakresie zabezpieczeń modeli?
płotka
rollingstones

Postprzez Maciek_66 » piątek, 16 października 2009, 18:50

A na to wszystko Terminator patrzył z góry:
Obrazek

Obrazek
Obrazek 1/32
Obrazek
Obrazek

Obrazek
W tym maleństwie było sporo fototrawionych detali. Niestety zdjęcie nie oddaje precyzji modeliku.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A teraz kartony:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zwróćcie uwagę na model skrzypiec!

Obrazek
Obrazek
pozdrawiam

Maciek Żywczyk
Maciek_66

Postprzez shivadog » piątek, 16 października 2009, 19:01

Dyskusja jest adekwatna do tematu, trochę straszno, trochę śmieszno.
Tytuł jak reklama nowego filmu - "kultowy film"?
Może czas zamykać? Ludzie szkoda czasu na takie dyskusje.
shivadog

Postprzez GrzegorzS » sobota, 17 października 2009, 09:19

Pobawiłem się trochę w poszukanie kilku modeli, które wygrały w Kraśniku w konkursie Kagero. Na podstawie listy jaką przedstawił Pan Damian Majsak przypasowałem do niej modele, które znalazłem w sieci. Może komuś łatwiej będzie ocenić, czy sędziowie byli tendendencyjni.
Armata 88mm – Henryk Głodek
Obrazek
AAVR7A1 - Erland Janson
Obrazek
Zlin 252 „Żelazny” – Piotr Dmitruk
Obrazek
Lloyd C.5 – Wojtek Fajga
Obrazek
Katyń – Dariusz Zwierzyński
Obrazek
M911 Tank Transporter – Artur Wałachowski
Obrazek
M1A1 Abrams – Tomasz Chacewicz
Obrazek
"Przerwa w walce" - Dariusz Jęrzejczak
Obrazek
PZL P-11c Maćka Żywczyka
Obrazek

Brakuje mi jeszcze zdjęć
M109 Paladin Wojciecha Jerscha
PS
Nastąpiła lekka aktualizacja. Przepraszam za Małachowskiego ale tak przepisałem z postu Szefa Kagero :)
Ostatnio edytowano sobota, 17 października 2009, 10:15 przez GrzegorzS, łącznie edytowano 2 razy
GrzegorzS

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Imprezy - relacje - spotkania - muzea