[Z] PZL P.11c - 1/72 - Arma Hobby

Re: [Z] PZL P-11c - 1-72 - Arma Hobby

Postprzez Dominik » piątek, 27 lipca 2018, 10:57

Po prostu zaczyna mnie irytować podejście typu "1/72 jest be, fuj, i do doooopy". Nie pasuje taka skala, to nie zaglądam do tematów dotyczących 1/72 i się nie stresuję.
A tak abstrahując - tylko cztery-ósemkowcy się czepiają :?: :?: Jakoś siedem-dwójkowcy i trzy-dwójkowcy tego nie robią...
A tak poza tematem. Karolkonw bardzo podobają mi się Twoje prace, jest w nich moc.
I tyle w temacie w tym temacie.
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)
Honour Thy Tamiya for their kits are idiotproof.

IPMS Świdnica
Dominik

Reklama

Postprzez karolkonw » piątek, 27 lipca 2018, 11:04

Dominik napisał(a):Po prostu zaczyna mnie irytować podejście typu "1/72 jest be, fuj, i do doooopy". Nie pasuje taka skala, to nie zaglądam do tematów dotyczących 1/72 i się nie stresuję.
A tak abstrahując - tylko cztery-ósemkowcy się czepiają :?: :?: Jakoś siedem-dwójkowcy i trzy-dwójkowcy tego nie robią...
A tak poza tematem. Karolkonw bardzo podobają mi się Twoje prace, jest w nich moc.
I tyle w temacie w tym temacie.

nie napisalem ze jest do dupy (sam robie karasia RWD skonczylem) po prostu duzym skrotem: 72 ma swoje ograniczenia i P11 zasluguje na dobry model w wiekszej skali:(
Żołnierze zziębnięci cześc ich pamięci
karolkonw

Postprzez pepociufakers » piątek, 27 lipca 2018, 11:11

karolkonw napisał(a):
Dominik napisał(a):
karolkonw napisał(a):tne model na zdjęciach ma jedna DUZA wade
jest w 1:72
czyli zabawkowej skali jak to ktos powiedzial...

Kolejny "genialny tekst" zaśmiecający główny wątek.

nie rozumiem o co ci chodzi? wyraziłem opinie - jesli sie nie zgadzasz spoko co poradze...

Karolkonw - tak, tak, opinie zgodnie z tradycyjnym - "nie znam sie, ale wypowiem". Co w przypadku forum przeklada sie na "w sumie temat jest o czyms innym, ale wtrace swoje trzy grosze".

Pzdr.
Jaro
pepociufakers

Animal Planet

Postprzez Bogdan Stanek » piątek, 27 lipca 2018, 12:11

Witam
Miło poczytać "takie" rzeczy o sobie :)
Ponieważ sklejałem wszystkie P11-tki nawet taką, co miała łyżwę pod ogonem czuję się uprawniony napisać: to jest najlepszy i najbardziej "przyjazny" modelarzom model tego samolotu.
Model, niewątpliwie, jest kompromisem i wypadkową chęci, możliwości-wiedzy, środków i czasu /oddech konkurencji na plecach/.
Malkontentów odsyłam na stronę nr 55 Modelmania PZL P-11 lub do artykułu w Mini Replice P-11 prawie na sto procent /to z pamięci/bo tam widać męki z poprzednimi modelami..
Aby nie było, że jestem 'nasłany' napiszę swoje uwagi do zawartości pudełka.
Główne zarzuty dotyczą kalkomanii do malowania łaciatej 3-ki i Dudwała.
Patrząc na zdjęcia 3-ki zamieszczone przez AH /chwała Im za to/ widzimy, że litera "W' wcale nie była wyższa za to węższa a plamy częściowo-niewiele inne.
Ale bardziej brakuje błękitnych cyfr 10 i białego 7o-N bo bez tych ostatnich nie powinno się montować 4-ch kaemów no i sowa nie ma 2-go koloru :ogon lub brzuszek :D .
Nowe interpretacje oznaczeń polskich samolotów ciężko się przyjmują i wiem coś o tym :lol: :lol:
Nie są to wielkie uchybienia , sprawę załatwiłby zestaw kalkomanii poza pudełkowej-kiedyś może zostaną wydane a na ten czas bardzo atrakcyjne jest krakowskie "8" 142-K, piszę to bo patriotyzm lokalny nakazuje :lol: .

Pzdr.
Bogdan Stanek

Postprzez Grzegorz Stróżek » piątek, 27 lipca 2018, 13:03

Bogdan Stanek napisał(a):Nowe interpretacje oznaczeń polskich samolotów ciężko się przyjmują i wiem coś o tym :lol: :lol:
Pzdr.

Tak samo jak nowe interpretacje malowań - khaki/jasnoniebieski wiecznie żywy.
Ciekawe co różne ''łosie'' na to.
Żeby tak mi się chciało, jak mi się nie chce.
pzdr. Grzegorz
Na warsztacie; P.11c___________, Bf 109B, Whirlwind
Grzegorz Stróżek

Postprzez Puskal » piątek, 27 lipca 2018, 19:17

Chyba czas zabrać głos. Jak może większość z was wie jestem autorem P.11c od Army. Zabiorę głos dlatego że PWM jest miejscem w którym publikowałem własne zmagania z modelarstwem w postaci zarówno galerii jak i warsztatów. Część z was może je nawet kojarzyć.

Co do kilku wpadek przy projektowaniu modelu to całkowitą odpowiedzialność za nie ponoszę ja. Całość projektu przeszła przez moje ręce więc to ja zdecydowałem jak ma wyglądać finalnie produkt. Oczywiście było kilka osób, które mi pomogły merytorycznie, czy to z wnętrza czy spoza Army. Wpadki biorą się z ogromnego zakresu prac jaki trzeba wykonać projektując model, zaczynając od pierwszego ustalania obrysu i przekrojów po ostatnie najdrobniejsze linie podział.
Chcę was zapewnić że jestem wyczulony na wszelkie uwagi zarówno na naszym blogu jak i na forach, głównie na PWMie, bo tutaj przebywam najczęściej. Po przedstawieniu renderingów w ostatni dzień 2017 roku pojawiło się bardzo dużo komentarzy. Kiedy przeczytałem, że śmigło w klockiem u podstawy łopat uważacie za złe rozwiązanie, wstrzymałem projektowanie formy i przerobiłem modele 3D tak żeby finalny efekt był lepszy. Kiedy na forum pojawił się wątek o fajkach odprowadzających łuski, stanąłem na głowie żeby wcisnąć na formę jeszcze te dwa elementy (zobaczcie zresztą jak są umieszczone na ramce).

Wiedza na temat P.11c jest wiedzą zbiorową w dodatku z całą masą szumu. Ciężko do 100% tej wiedzy dotrzeć. Dlatego głosy po pokazaniu renderingów były dla mnie tak ważne. To, że na tym etapie nikt nie zauważył i nie wychwycił blachy falistej na pierwszym segmencie skrzydła i braku na środku statecznika, potwierdza że jesteśmy tylko ludźmi i nie wszystko widzimy od razu.

Pewne elementy w finalnym produkcie to składowa decyzji jak ja sobie ten model wyobrażam jako modelarz (a jeżeli znacie moje modele to wiecie że jestem aktywnym modelarzem) oraz możliwości technologicznych. Przykładem tego niech będą linie podziału oraz fale na skrzydle z których osobiście jestem bardzo zadowolony. Zarazem przyjmuję do wiadomości, że ktoś wolałby inaczej. Technologia też niesie ze sobą ograniczenia, czego dowodem są szczeliny za silnikiem. Projekt zawsze przechodzi przez etap „maszyny, narzędzia i człowieka”, które wykonują formę. To jest dopiero mój 4 projekt modelu i za każdym razem zbieram doświadczenia odnośnie powyższego. Zapewniam was, że przywiązuję naprawdę dużo uwagi żeby bryła i wymiary modelu się zgadzały. Zawsze staram się budować model 3D przyszłego modelu plastikowego dokładnie tak samo jak bryła oryginału. Dzięki temu można uchwycić charakter danego samolotu. W P.11c jest to wyraźnie widoczne tuż przed kabiną, gdzie widać jak kadłub musiał „zafalować” żeby przyjąć obniżone skrzydło z innym kątem zaklinowania. To właśnie nadaje życia modelom poza zdetalowaniem.

Jutro ogłaszamy kolejny model nad którym swoje wysiedziałem. Mam nadzieje, że tam też dostrzeżecie staranność z jaką oddałem charakter sylwetki oraz ciekawe rozwiązania technologiczne. Jeżeli coś zwróci waszą uwagę piszcie. Naprawdę was słucham.

Osobiście uważam że P.11c, którą zaprojektowałem, może dać dużo frajdy. Sam zacząłem już składać experta z takimi efektami.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

PS
Wiem, że może głupio radzić z pozycji tego który zawalił w temacie chłodnicy, jednak napiszę jak ja rozwiązałem ten problem. Oszlifowałem chłodnicę z wszelki detali zarazem zmniejszając jej rozmiar. Potem przykleiłem ją do kawałka ramki małą kroplą CA i owinąłem cienkim pręcikiem wyciągniętym z ramki nad płomieniem świeczki. Całość skleiłem minimalną ilością rzadkiego kleju po czym odciąłem i wkleiłem do modelu (dodałem jeszcze dwa pionowe wzmocnienia). Patent Artura Rzepki też wydaje się genialny w swojej prostocie.

Obrazek
Puskal

Postprzez fragles » piątek, 27 lipca 2018, 20:19

Puskal napisał(a):Jak może większość z was wie jestem autorem P.11c od Army.

No to gratuluję - bardzo ładny model.
Franciszek Gleszyński - fra-gles
fragles

Postprzez skusz » piątek, 27 lipca 2018, 21:09

Brawo, za szczerą wypowiedź. Za tą PeJedenestkę, cytując klasyka "Kocham Pana, Panie Sułku". Więcej proszę np. taki PWS-26. Nasz przedwojenny Orlik.
Pozdrawiam Sławek Kusz
Portfolio : http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=20734
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
skusz

100-lecie Niepodległości

Postprzez grrzesiek28 » piątek, 27 lipca 2018, 21:16

Witam.
Z mojej strony ujmę to tak, szacunek za odwagę by przyznać, że nie wszystko wyszło i za, jak dla mnie, piękny model P-11.
grrzesiek28

Postprzez potez » sobota, 28 lipca 2018, 00:02

Marcin zamiast się samobiczować, pochwal się lepiej jak i czym pomalowałeś kolektor bo wygląda zajedwabiście :)
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez Puskal » sobota, 28 lipca 2018, 00:37

potez napisał(a):Marcin zamiast się samobiczować, pochwal się lepiej jak i czym pomalowałeś kolektor bo wygląda zajedwabiście :)

Co do kolektora. Najważniejsze jest nadanie faktury. Zrobiłem ją czarnym surfacerem prosto ze słoika z aerografu przy prawie zerowym ciśnieniu. Z aerografu lecą same krople farby, spore pewnie około 0,1mm średnicy może większe. I tak nakładam te kropki w kilku warstwach tworząc porowatą strukturę. Testowałem to pierwotnie na wieży shermana (imitacja odlewu).
Na to z tyłu brąz, z przodu niebieski aerografem już przy normalnym ciśnieniu. Potem Tensocromy i washe olejne wg uznania. Na koniec suchym pędzlem jasna szarość i na to wszystko such pędzel metalizer testorsa.
Puskal

Postprzez potez » sobota, 28 lipca 2018, 01:33

Dzięki, musze popróbować na swoim P.11 :D
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez Bogdan Stanek » sobota, 28 lipca 2018, 16:31

Ponieważ w wątku zamieszczono zdjęcia z budowy, a zwłaszcza dotyczące zapadniętej chłodnicy,napiszę tak:
Nie wiem co jest przyczyną ale zauważam u braci modelarskiej zanik "proporcjonalności widzenia" obiektów.
Jeżeli chodzi o proporcje 90/60/90 to pewnie są przez "brać" zauważalne :lol:
Moja przydługa uwaga dotyczy zdjęcia poniżej a proporcje 'modelu i zdjęcia/oryginału/'-nikt o tym nie wspomniał, niech puki co, zostaną rebusem :lol:
Dodam, że nieścisłość jest powielona z 48 i dodana nowa.
Obrazek
Pozdrawiam proporcjonalnie :D
Ostatnio edytowano niedziela, 29 lipca 2018, 17:24 przez Bogdan Stanek, łącznie edytowano 1 raz
Bogdan Stanek

Postprzez grrzesiek28 » sobota, 28 lipca 2018, 16:47

Chłodnica jest zbyt mocno przesunięta do przodu względem km, to jedno a druga rzecz to chyba osłona pradnicy. Ciut inny kształt i zbyt długa?
To mi się rzuca na fotkach. O ile dobrze widzę bo z tematu P.11 jestem kiepski
grrzesiek28

Postprzez Mecenas » sobota, 28 lipca 2018, 19:41

Puskal napisał(a):Jutro ogłaszamy kolejny model nad którym swoje wysiedziałem. Mam nadzieje, że tam też dostrzeżecie staranność z jaką oddałem charakter sylwetki oraz ciekawe rozwiązania technologiczne.

To jest bardzo dobra wiadomość, jestem bardzo ciekaw co tam pichcicie.

Edit:
10 sekund po publikacji posta wszedłem na stronę:
http://www.hurricane303.pl/

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do PZL