Pomysły na nowy forumowy konkurs.

czyli sprzęt w barwach użytkowników innych, niż Polska, USA, UK, Rosja/USSR, Niemcy - niezależnie od kraju pochodzenia przedstawionego typu/modelu

Temat najbliższego konkursu to:

Ankieta wygasła piątek, 30 listopada 2018, 20:41

1. "Reszta świata" v.1 - sprzęt w barwach użytkowników innych niż Polska, USA, UK, Rosja/USSR, Niemcy niezależnie od typu/modelu.
27
61%
2. "Reszta świata" v.2 - sprzęt pochodzący z innych krajów niż Polska, USA, UK, Rosja/USSR, Niemcy.
3
7%
3. Coś nietypowego - dziwadła, prototypy.
8
18%
4. Pacyfik
3
7%
5. "All metal finish".
3
7%

Liczba głosów : 44

Re: Pomysły na nowy forumowy konkurs.

Postprzez Mecenas » wtorek, 27 listopada 2018, 21:03

Adamerio napisał(a):
Mecenas napisał(a):Przed rozpoczęciem zabawy wyjaśnijmy jeszcze kwestię zaczętych modeli startujących w konkursie...

Wg, mnie zasady powinny być równe dla wszystkich bez wyjątków - start z nienaruszonym modelem.

Też tak uważam, ale może się okazać, że jesteśmy w mniejszości.
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Reklama

Postprzez MIRO » wtorek, 27 listopada 2018, 21:20

Mecenas napisał(a):Aby uniknąć niesnasek przy podziale ewentualnych nagród oraz punktów osobistego prestiżu proponuję wprowadzenie zasady domniemanej akceptacji wszystkich startujących modeli pod warunkiem, że taki model nie zostanie oprotestowany przez co najmniej 2 innych startujących w ciągu 5 dni od założenia wątku z budową kwestionowanego modelu. Po upływie tych 5 dni przyjmujemy milczącą akceptację zawodnika przez kolektyw. Co o tym myślicie? Parametry liczbowe o są oczywiście umowne i modyfikowalne.

Ja nie oprotestowuję tej zasady.
Pozdrawiam
Mirek
Путiн хуйло!
MIRO

Postprzez marco2607 » wtorek, 27 listopada 2018, 21:22

Czy w części dziwadła, prototypy załapie się samolot produkowany seryjnie ,ale niemający galerii na forum. :?:
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez dewertus » wtorek, 27 listopada 2018, 21:40

Mecenas napisał(a):
Adamerio napisał(a):
Mecenas napisał(a):Przed rozpoczęciem zabawy wyjaśnijmy jeszcze kwestię zaczętych modeli startujących w konkursie...

Wg, mnie zasady powinny być równe dla wszystkich bez wyjątków - start z nienaruszonym modelem.

Też tak uważam, ale może się okazać, że jesteśmy w mniejszości.

Bez przesady - jeśli model ma kilka części powycinanych, przeszlifowanych i nawet sklejonych to czy komuś ubędzie? Gdyby to był konkurs liczony w godzinach lub dniach policzalnych na palcach jednej ręki to może by to miało jakieś większe znaczenie - a tak?

Jasiek (l.10) chce wystartować z T-62 w którym wyciął i oszlifował koła i poprzyklejał do błotników kilka części...
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez Łukasz_K » wtorek, 27 listopada 2018, 21:47

dewertus napisał(a):Jasiek (l.10) chce wystartować z T-62 w którym wyciął i oszlifował koła i poprzyklejał do błotników kilka części

Proponuję wprowadzić do regulaminu zapis o wyrównaniu szans dla nieletnich i po okazaniu legitymacji szkolnej pozwolić startować choćby z już sklejonym modelem gotowym do malowania.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
..bo zawsze są i głupsi w społeczności...
Łukasz_K

Zimna Wojna 1

Postprzez zegeye » wtorek, 27 listopada 2018, 22:05

Na Britmodeller jest kryterium 25 % wykonania modelu. Jakoś myślę można to z grubsza oszacować. ;o)
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez Mecenas » wtorek, 27 listopada 2018, 22:49

dewertus napisał(a):[
Bez przesady - jeśli model ma kilka części powycinanych, przeszlifowanych i nawet sklejonych to czy komuś ubędzie? Gdyby to był konkurs liczony w godzinach lub dniach policzalnych na palcach jednej ręki to może by to miało jakieś większe znaczenie - a tak?

Jasiek (l.10) chce wystartować z T-62 w którym wyciął i oszlifował koła i poprzyklejał do błotników kilka części...

Nic mi nie ubędzie, ale występuję trochę w schizofrenicznej roli. Modele zaczęte są przeze mnie akceptowalne i nie mam z tym problemu jako potencjalny uczestnik aczkolwiek jako zielony wolałbym, aby wszyscy startowali z tego samego poziomu.

zegeye napisał(a):Na Britmodeller jest kryterium 25 % wykonania modelu. Jakoś myślę można to z grubsza oszacować. ;o)

Znowu wracamy do trudno mierzalnego kryterium chociaż wyrażonego konkretną liczbą. Stąd kombinowałem z takimi kryteriami, które są bardziej uznaniowe. Jest sprzeciw - wypad. Nie ma sprzeciwu - jedziesz dalej.

Jeśli zwycięży opcja nr 1 to mam trzech kandydatów do startu: czeska Avia B.534, grecki P.24F/G albo C.K. haubica 100mm, której nie wykorzystałem w konkursie I wojennym.
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez piotr dmitruk » wtorek, 27 listopada 2018, 23:27

Rozumiem, że w "Reszta świata' v.1, jest również zawarta V.2 ?
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez zegeye » środa, 28 listopada 2018, 02:01

piotr dmitruk napisał(a):Rozumiem, że w "Reszta świata' v.1, jest również zawarta V.2 ?

Jak kolega Mecenas ma naszykowanego P-24 to chyba jednak nie.
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez Arcturus » środa, 28 listopada 2018, 07:33

Mecenas napisał(a):
Jeśli zwycięży opcja nr 1 to mam trzech kandydatów do startu: czeska Avia B.534, ....

Mam nadzieję że w 72, bo w 48 to u mnie na razie opcja nr. 1 :D Tyle że w słowackim mundurku.
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez xmen » środa, 28 listopada 2018, 12:22

No i koledzy mnie wyprzedzili :mrgreen: Też miała być Avia 534 tyle że bułgarska.Ale nie ma tego złego co by na dobre wyszło.Bez problemu znajdziemy coś innego. ;o)
Obrazek
xmen

Animal Planet

Postprzez greatgonzo » środa, 28 listopada 2018, 12:36

Temat najbliższego konkursu to:

Moim skromnym zdaniem nagłówek ankiety powinien brzmieć: 'Wezmę udział w konkursie:' . Głosy kibiców wypaczają, jak sądzę, wartość wyniku.
greatgonzo

Postprzez Artur Rzepka » środa, 28 listopada 2018, 12:46

to jak tu już się robi lista życzeń, to ja mam przygotowanego do zrobienia i-153 oraz fiata g.50 w fińskim wdzianku, a jak będzie szybko szło, to może i coś od podstaw z trochę cieplejszego klimatu zrobię, z polskim rdzeniem.
~W Internecie bądź sobą. Chyba że jesteś chamem. Wtedy bądź kimś innym.
Artur Rzepka

Postprzez Aleksander » środa, 28 listopada 2018, 15:59

Jeżeli wprowadzimy bardzo rygorystyczne zasady "niezaczętego modelu", to ja w życiu z niczym nie będę mógł wystartować, bo 99% moich zakupów ma powycinane i przeszlifowane (do spasowania) przynajmniej główne części, a większość ma jakiś detal sklejony (nie piszę o zamkniętym kadłubie, czy sklejonych skrzydłach, ale np. sklejonym fotelu lub wannie kokpitu z wręgami, żeby dopasować do ściany kadłuba), także w imieniu takich zbieraczy-klejaczy jak ja proszę o niewielkie złagodzenie wymagań.
"Parzy" mi ręce model Fokkera D.XXI w barwach Holandii.
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Mecenas » środa, 28 listopada 2018, 17:05

zegeye napisał(a):Jak kolega Mecenas ma naszykowanego P-24 to chyba jednak nie.

Sugerujesz, że ustawiam sobie zasady lub temat konkursu pod model, który mam w zapasie?

Arcturus napisał(a):Mam nadzieję że w 72, bo w 48 to u mnie na razie opcja nr. 1 :D Tyle że w słowackim mundurku.

Bez obaw, w 72 mam trzecią wersję z RS a czwartą z Eduarda i KP.
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Reszta Świata