Avia B.534, IV seria, Eduard 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Avia B.534, IV seria, Eduard 1/48

Postprzez Arcturus » sobota, 8 grudnia 2018, 11:15

Pora na start w lotnictwie, czyli zgodnie z zapowiedziami Avia B.534, w malowaniu słowackim.

Obrazek
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Avia B.534, IV seria, Eduard 1/48

Postprzez Atlis » sobota, 8 grudnia 2018, 11:28

S-13?
Atlis

Postprzez Arcturus » sobota, 8 grudnia 2018, 11:36

Atlis napisał(a):S-13?

Tak. Musze jeszcze przeprowadzić śledztwo, bo zaprzyjaźniony modelarz z Słowacji twierdzi, że Edek coś tam nie teges z oznaczeniami zapodał. Będę wdzięczny za jakiekolwiek materiały.
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Jacek Bzunek » sobota, 8 grudnia 2018, 12:19

Arcturus napisał(a):w malowaniu słowackim.

Formalnie czechosłowackim. W chwili wybuchu SNP wojsko które przeszło na stronę powstania podporządkowało się emigracyjnemu rządowi w Londynie. Pozostałą część rozwiązał miejscowy prezydent-proboszcz.

Temat fajny ale 534 z zdemontowaną osłoną kabiny i bez owiewek na kołach wygląda smutno ;)
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Atlis » sobota, 8 grudnia 2018, 12:47

Arcturus - napisz do mnie na FB, coś tam mam, choć pewnie człowiek ze Słowacji będzie miał podobne materiały.
Atlis

Postprzez barszczo » sobota, 8 grudnia 2018, 13:03

Obserwuję i kibicuję bo model coś dziwnie znajomy ;o) .
barszczo

Animal Planet

Postprzez Arcturus » sobota, 8 grudnia 2018, 16:48

Jacek Bzunek napisał(a):
Temat fajny ale 534 z zdemontowaną osłoną kabiny i bez owiewek na kołach wygląda smutno ;)

To prawda, najbardziej te owiewki biją w oczy. Ale za to jest mocno zużyty i można go styrać :)

Atlis napisał(a):Arcturus - napisz do mnie na FB, coś tam mam, choć pewnie człowiek ze Słowacji będzie miał podobne materiały.

Odezwę się. Mam publikację HT Models....

barszczo napisał(a):Obserwuję i kibicuję bo model coś dziwnie znajomy ;o) .

No właśnie, nieprzypadkowo znajomy. Doczekał się :lol:
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez fragles » sobota, 8 grudnia 2018, 22:11

Sorki, Pany, ale uważam, że Avia najładniejsza jest z pierwszych serii bez zamkniętej osłony kabiny i bez garbu na grzbiecie.
Franciszek Gleszyński - fra-gles
fragles

Postprzez KR77 » sobota, 8 grudnia 2018, 22:36

fragles napisał(a):Sorki, Pany, ale uważam, że Avia najładniejsza jest z pierwszych serii bez zamkniętej osłony kabiny i bez garbu na grzbiecie.

Brzydka jest bardziej kochliwa. Zwłaszcza te z pierwszej serii. Potem rośnie garb, a i tak nam się podoba :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
KR77

Postprzez Arcturus » czwartek, 2 maja 2019, 19:44

Klątwa jakaś ciąży na tym modelu, ale walczę.
Jeszcze na etapie otwartych połówek kadłuba "wylało mi się" wiadro Streaking Grime, w dużej mierze na i do modelu:
Obrazek
Jeden powie klątwa, drugi że bajzel na biurku i skandaliczne warunki pracy. I ten drugi będzie miał rację. Jednakowoż wyciągnąłem wnioski i zamówiłem u zaprzyjaźnionego drukarza 3D takie zmyślne podstawki, żeby więcej nic się nie wylewało:
Obrazek
Kolejne zniszczenia zostały poczynione w trakcie nerwowego zmywania siuwaksu, co doprowadziło do uszkodzeń powierzchni - jakoś się z tym poradzi.
Obrazek
Obrazek
W montażu skrzydeł znowu pomogła technologya wydruków 3D
Obrazek
Generalnie model należy do wkurzających i dawno już nie zużyłem takiej masy szpachli, a wciąż nie koniec poprawek.
Obrazek
Obrazek
W międzyczasie uznałem także, ze rezygnuję z malowania słowackiego, bo faktycznie brak limuzyny i kapci nie poprawia wizerunku czeskiej piękności. Będzie tedy Czeszka z wszystkim na swoim miejscu.
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Mecenas » piątek, 3 maja 2019, 09:20

Można powiedzieć, że washowanie modelu osiągnąłeś najbardziej naturalną metodą. Ale co poradzisz, pech to pech. Uszkodzenia nie są duże, spokojnie z nich wyjdziesz.

Moim zdaniem to ta Avia wbrew pozorom wcale nie jest takim łatwym modelem. Ma dość dużo klapek oraz żaluzji wentylacyjnych małych dużych, podwozie i skrzydła na cieniutkich słupkach, krycie płótnem i blachą. Na prawdę jest na co uważać przy składaniu a i wachlarz technik modelarskich też nie mały trzeba mieć opanowany.

Na jednym z zdjęć widziałem, że szpachlowałeś połówki kadłuba za osłoną kabiny. Zobacz teraz czy nie zebrałeś za dużo kadłuba i nie będzie schodka z osłoną. Ja tak zrobiłem i teraz będę musiał nadkładać a tylko delikatnie przetarłem papierkiem.
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez Arcturus » piątek, 3 maja 2019, 15:54

Mecenas napisał(a):Na jednym z zdjęć widziałem, że szpachlowałeś połówki kadłuba za osłoną kabiny. Zobacz teraz czy nie zebrałeś za dużo kadłuba i nie będzie schodka z osłoną. Ja tak zrobiłem i teraz będę musiał nadkładać a tylko delikatnie przetarłem papierkiem.

Sprawdzę. Czy u Ciebie owiewka (zamknięta) jest też za długa względem otworu? Już trochę zeszlifowałem krawędź garbu od strony owiewki, jak również samą tylną krawędź tejże, a wciąż nie wchodzi jak trzeba...
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Mecenas » piątek, 3 maja 2019, 16:11

Arcturus napisał(a):Sprawdzę. Czy u Ciebie owiewka (zamknięta) jest też za długa względem otworu? Już trochę zeszlifowałem krawędź garbu od strony owiewki, jak również samą tylną krawędź tejże, a wciąż nie wchodzi jak trzeba...

Nie, w 72 na długość pasuje idealnie. Mówimy oczywiście o owiewce zamkniętej bo u mnie jest też wersja pocięta.
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez Arcturus » piątek, 3 maja 2019, 18:09

Mecenas napisał(a):
Arcturus napisał(a):Sprawdzę. Czy u Ciebie owiewka (zamknięta) jest też za długa względem otworu? Już trochę zeszlifowałem krawędź garbu od strony owiewki, jak również samą tylną krawędź tejże, a wciąż nie wchodzi jak trzeba...

Nie, w 72 na długość pasuje idealnie. Mówimy oczywiście o owiewce zamkniętej bo u mnie jest też wersja pocięta.

Właśnie coś mi nie pasowało, Ty i 48 :P Wszystko jasne...
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Powrót do Lotnictwo - warsztat