[1:72] Lotnicze nowości i zapowiedzi rynkowe

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Re: [1:72] Lotnicze nowości i zapowiedzi rynkowe

Postprzez xmen » piątek, 1 listopada 2019, 15:59

Ogłosić ogólnopolski bojkot.Żądamy polskich malowań.Gdzie się tylko da i na czym się da.Bez polskiego malowania model nie godny zakupu. :D :D :D :D

Dla niektórych malowanie LK-A może być bardziej atrakcyjne niż "Czesia" z 318 dywizjonu.
Obrazek
xmen

Animal Planet

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez HubertKendziorek » piątek, 1 listopada 2019, 16:17

Ech, żeby taki ruch i dyskusja były w wątkach warsztatowych.

Właściciel ma prawo prowadzić firmę tak, jak uważa za słuszne, dotyczy to także firm modelarskich. Dla mnie słowo "biznes", "biznesowy" i "biznesowe podejście" mają w kontekście prowadzenia interesów jednoznacznie pozytywny wydźwięk.

Każdy ma prawo do swoich ocen, krytyki - ja na przykład uważałem za błąd skoncentrowanie się AH na małej skali i odejście od żywic, ale teraz wydaje mi się, że AH po prostu zamierza co najmniej dorównać najlepszym w tej właśnie skali i idzie im całkiem dobrze, więc ... ja trzymam za nich kciuki. Tak samo za IBG.
Zapraszam na mój blog modelarski: Kendzior's Way
HubertKendziorek

Ukraina

Postprzez Recenzjemodeli.pl » piątek, 1 listopada 2019, 17:12

..skoro już mowa o IBG, to polecam uwadze materiał weryfikujący pierwsze wrażenia, jakie wywiera miniatura Kobuza

1/72 PZL P.11g “Kobuz” – IBG Models - Budowa

Obrazek
Obrazek
Recenzjemodeli.pl

Postprzez Andzin » piątek, 1 listopada 2019, 18:57

Czytam tą dyskusję i nie wierzę ... nikt jeszcze nie zgłosił zdrady Army do ipeenu? Burzyć się w internecie to każdy potrafi, ale żeby postąpić słusznie nie ma nikogo?
A teraz poważnie, nikt z tych święcie oburzonych nie pomyślał, że może Arma na polskie malowania szykuje osobne pudełko?
Andzin

Postprzez Jostein » piątek, 1 listopada 2019, 18:58

arhtus napisał(a):(...)
A może ktoś z Arma Hobby wyjaśnić, czym taki ruch był podyktowany? Chęcią przypodobania się na zagranicznych rynkach? chociaż nie wiem co by w takim przypadku zaszkodziło dołożenie polskiego malowania, czy może wymuszeniem sprzedaży dodatkowego pudełka przez zainteresowanych biało-czerwoną szachownicą, czy dokupieniem dodatkowej kalki do edycji Expert, najlepiej w Waszym sklepie, zapewne przygotujecie odpowiedni pakiet "promocyjny" Expert + Kalki.....
Zapewne to ruch typowo biznesowy, coby wymusić większą sprzedaż, ale moim zdaniem to niezbyt fajne i nie chodzi o to, że ja nie mogę sobie kupić dwóch pudełek, czy tam dokupić kalki za dwie dychy, ale o samo podejście do Nas...

Zaiste, Kolega arthus prorokiem jest! Oto bowiem pierwsza pozycja z serii "W komplecie kupisz taniej":
http://www.armahobby.pl/70035-hawker-hurricane-mk-iic-expert-set.html
Czyli: Expert plus tablica przyrządów od Yahu (po jaką ch-rę, skoro jest na blaszce w modelu?), plus żywiczne zbiorniki dodatkowe (ale chyba bez pylonów?) i... ta-dam! kalki Techmodu z pięcioma malowaniami, w tym jednym z 309 Sqdn. Czylu prawdę tu napisano: chciwość, chciwość i jeszcze raz chciwość...

Andzin napisał(a):Czytam tą dyskusję i nie wierzę ... nikt jeszcze nie zgłosił zdrady Army do ipeenu? Burzyć się w internecie to każdy potrafi, ale żeby postąpić słusznie nie ma nikogo?
A teraz poważnie, nikt z tych święcie oburzonych nie pomyślał, że może Arma na polskie malowania szykuje osobne pudełko?

Ale jeżeli nawet, to bez blach, a bez blach to ichnie wyroby wypadają mocno średnio i nie są warte swojej ceny,
Jostein

Postprzez xmen » piątek, 1 listopada 2019, 19:11

Ciekawe że nikt nie psioczy na Hasegawę która modele kosztujące ok 30 zł sprzedaje w dwupaku kosztującym dobrze ponad 100.To jest dopiero chciwość a tu zaraz wielkie larum.
Każdy chce zarobić.
Obrazek
xmen

Animal Planet

Postprzez Jostein » piątek, 1 listopada 2019, 20:13

ochli napisał(a):Ciekawe że nikt nie psioczy na Hasegawę która modele kosztujące ok 30 zł sprzedaje w dwupaku kosztującym dobrze ponad 100.To jest dopiero chciwość a tu zaraz wielkie larum.
Każdy chce zarobić.

Pomyślmy... Kto to wydaje tego Huragana? Hasegawa? Nie, chyba jednak nie...
No i już wiesz, dlaczego nie mówimy tu o Hasegawie.

A teraz dla tych, którzy bredzą tu o tym, że model z polskim malowaniem nie sprzeda się: polskie malowania potrafił zamieścić w zestawie Airfix (nowy Mitchell, stary Spitfire Mk.Vb), także MPM (Wellington Mk.II i Mk.IV chyba też), Special Hobby (wprawdzie ich P.11c był zdecydowanie nieudany, ale był; Morane 406) Revell (Mustang Mk.III, transporter czołgów Faun, P-47M Thunderbolt), Dragon (T-34/76, Leopard 2A4, kilka Shermanów, Sd.Kfz.251D). Teraz pojawi się Potez 25A2/B2 z silnikiem Lorraine Dietrich od Azur/FRROM, zapowiadany jest wariant z silnikiem Bristol Jupiter, także polski, od Special Hobby. Gdyby istotnie polskie malowania oznaczały brak sprzedaży, to nigdy takie kalki by się w w/w modelach nie pojawiły.

Nie oczekiwałem, że obce przecież firmy modelarskie zamieszczą takie malowania, ale było to bardzo miłe. Naprawdę od jednego malowania na cztery z biało-czerwoną szachownicą ArmaHobby zbankrutowałaby? No i od kogo można oczekiwać zamieszczenia w zestawie polskiego malowania, jak nie od polskiej firmy? Czy o udziale w walkach polskich pilotów nie warto jest wspominać i przypominać?
Jostein

Postprzez xmen » piątek, 1 listopada 2019, 20:58

Chodziło mi o to że jednej firmie zarzucamy chciwość a gdy inni nas "doją" na maksa to jest cisza.Dlatego wspomniałem o Hasegawie.Zobaczymy czy ten Potez z szachownicami będzie wart swojej ceny.Z jakością w tej firmie też różnie bywa no ale blaszka będzie w zestawie :mrgreen:

Na tym zakończę swój udział w tej dyskusji.Widzę że nic Cię nie przekona.Ty wiesz lepiej.Ma być polskie malowanie i już.Inaczej model nie zasługuje na to by go kupić.
Obrazek
xmen

Animal Planet

Postprzez cris » piątek, 1 listopada 2019, 21:17

Jak ja nie znoszę Obrazektej Army Hobby Obrazek
Z opinią jest jak z dziurą w du..ie -każdy ma swoją.
cris

Postprzez Aleksander » piątek, 1 listopada 2019, 21:28

Na jednym z forów zagranicznych nie tak dano przeczytałem:
"Oh no, not another Polish Spitfire!" (no comment).
A czy dodatkowy zestaw kalkomanii np. z Techmodu nie powinien załatwić sprawy i otrzeć nasze łzy za relatywnie niewielkie pieniądze?
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Jostein » piątek, 1 listopada 2019, 21:39

Aleksander napisał(a):Na jednym z forów zagranicznych nie tak dano przeczytałem:
"Oh no, not another Polish Spitfire!" (no comment).
A czy dodatkowy zestaw kalkomanii np. z Techmodu nie powinien załatwić sprawy i otrzeć nasze łzy za relatywnie niewielkie pieniądze?

Nie, nie powinien. Modele od ArmaHobby i tak mają już mocno wyśrubowane ceny w stosunku do jakości wykonania, jaką oferują. Vide kratery na Hurricane Mk.I, P.11c. Niby Jak-1b wygląda lepiej, ale jedna jaskółka wiosny nie czyni. Zwłaszcza boję się o chłodnicę, bo ten detal Arma knoci wszędzie, gdzie tylko może sknocić. Ciekawe, że 25 lat temu Heller - mimo dość nieszczególnego tworzywa, jakiego używał, potrafił jednak robić radiatory bez zapadlisk. Tak więc jeszcze dopłacać? Zwłaszcza, że Techmod daje tylko malowanie do WC-F z 309 Sqdn. Na maszyny z 318 nic nie ma i raczej nie będzie.
Jostein

Postprzez arhtus » piątek, 1 listopada 2019, 22:05

Panowie tu nie chodzi o jakieś ipeeny, ja nie jestem jakimś ultrasem, który jeździ z flagą na samochodzie i głosi, że tylko polskie jest dobre. Jestem Polakiem, interesuję się polskim lotnictwem, a tym samym większe zainteresowanie budzi we mnie model samolotu z polskim akcentem, niż ten sam model np w brytolskim malowanniu, to chyba nic złego.
Nie wkurza Was to, że firma która Nas, interesujących się polskim lotnictwem, skłoniła np działaniami marketingowymi do jakiegoś przychylnego patrzenia na ich modele, właśnie na wzgląd ich podejścia do polskich akcentów na oferowanych modelach, a teraz januszy na kilku naklejkach po to żeby wycisnąć z Nas te kilka cebulionów więcej.
Żadne dokupywanie kalek nie załatwi sprawy, sorry, ale dla mnie takie zachowanie kojarzy mi się właśnie z takim polskim cwaniactwem, którego nie znoszę..
Jak do tej pory bardzo sobie ceniłem AH to teraz w moich oczach ta firma dużo straciła.
arhtus

Postprzez kojot69 » piątek, 1 listopada 2019, 22:10

Pięciu użytkowników forum nie kupi tego "badziewia" od AH! Konkludując - nastają ciężkie czasy dla ARMA HOBBY (przychód mniejszy o 330 PLN i to jeszcze w dniu WSZYSTKICH ŚWIĘTYCH) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Jak oni wyjdą na prostą po tej stracie ;o)
kojot69

Postprzez caughtinthemiddle » piątek, 1 listopada 2019, 22:14

Cała ta draka wypada dość zabawnie w czasach, gdy między projektantami/drukarzami kalkomanii na zamówienie nawet w Polsce można sobie wybierać, nie wspominając już o dostępności domowych ploterków w rozsądnej cenie, na których można se wyciąć maski do czegokolwiek się zamarzy (no chyba, że jest się mną i ploter stoi i się kurzy od 2 lat, bo nie mam czasu go używać :>)
Tiiiiiime is on my side ;)
caughtinthemiddle

Postprzez arhtus » piątek, 1 listopada 2019, 22:23

kojot69 napisał(a):Pięciu użytkowników forum nie kupi tego "badziewia" od AH! Konkludując - nastają ciężkie czasy dla ARMA HOBBY (przychód mniejszy o 330 PLN i to jeszcze w dniu WSZYSTKICH ŚWIĘTYCH) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Jak oni wyjdą na prostą po tej stracie ;o)

założyłeś (kimkolwiek tam sobie jesteś) nowe konto, żeby błysnąć taką mądrością?

Wydaje mi się, że każdy z narzekających tutaj zdaje sobie świetnie sprawę z tego, że nasz ten wielki foch dla AH to nic nie znaczący płacz i te 330zł mniej w ich skarbcu absolutnie nic nie znaczy, i właśnie tym bardziej nie rozumiem ich przyjanuszowania na tych naklejkach.
arhtus

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie