Flakpanzer 38 (t), Tristar 1:35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Flakpanzer 38 (t), Tristar 1:35

Postprzez Kuba P. » piątek, 30 października 2009, 10:31

Projekt typowo wakacyjny - rozpoczęty i realizowany pomalutku w trakcie wakacyjnych wyjazdów.
Wspaniały zestaw, bardzo ciekawy w budowie i wygodny do zabierania ze sobą "w drogę" poszczególnych podzespołów.
Do dziś wiele nie zrobiłem i nadal poszczególne części Flaka jeżdżą ze mną i tak w terenie powstają.
Może przy okazji zwiększonego zainteresowania pojazdami na podwoziu 38 (t) i ten temat ruszy z miejsca.

Co gotowe?
Przede wszystkim silnik. Piękna rzecz, jeden z lepiej wykonanych modeli silnika jakie widziałem. Miejscami ma się wrażenie budowy aftermarketowego zestawu żywicznego, nie silnika z modelu.
Czasem elementy trzeba doczyścić, trzeba uważać przy obróbce i czysto całość montować a w nagrodę za staranność mamy wspaniałą miniaturę "rzędowej szóstki". Prawie jak silnik z fajnego BMW :)

Zespół chłodnicy także zaskakuje jakością odwzorowania elementów. Tak, jakby model ten projektował ktoś kto był mechanikiem pojazdowym i po prostu wie jak te elementy wyglądają w rzeczywistości. Sama przyjemność i mioooodek.

Drugim modelem w modelu jest zespół skrzyni biegów oraz przekładni bocznych.
Żałuję, że nie mogłem zrobić lepszych zdjęć i pokazać jaki to jest wypasiony mały elemencik.
Może jak złożę całosć wraz z dźwigniami sterowania i kompletnymi przekładniami to fotka odda finezję detali i zmyślny projekt Tristara.

Fotel kierowcy także potraktowano z sercem. Nie jest to plastikowy puc znany z modelu DML, tutaj fotelik pięknie się składa i wygląda jak fotel. Rozbraja mnie poduszka fotela zrobiona jako osobny element, z obu stron zdetalowany :mrgreen:

Na koniec odrobina kwasu. Tristar pięknie model zaprojektował, ale widać, ze nie jest to jeszcze poziom Tamiya w kwestii przełożenia projektu na formę.
Ślady po wypychaczach na płytach kadłuba zupełnie nie pasują do tego cudownego poziomu detali. Z drugiej strony zaszpachlowanie i wyszlifowanie to pikuś.
Kuba P.

Reklama

Re: Flakpanzer 38 (t), Tristar 1:35

Postprzez Akahoshi » piątek, 30 października 2009, 14:09

U mnie ten modelik leży w magazynie, więc będę ten temat regularnie odwiedzał.
Naprawdę piękny "detal" :P
Pozdrawiam
Artur
Akahoshi

Postprzez kazio » piątek, 30 października 2009, 15:27

To ich najepszy wypusk, poprawili się mocno względem np. Pz I A (choć jest kilka braków). Masz szczęście, że płyty wanny są proste. Swoje od jedynki musiałem profilować wrzątkiem :evil:. Gepard to moja ulubiona pochodna 38-ki, będę bacznie obserwował.
kazio

Postprzez Strug » piątek, 30 października 2009, 21:35

Mam tristarowych "czechów", to sobie popatrzę jak inni to robią. Ale na Boga, Kubo! Zawsze miałeś ładne zdjęcia a tu jakieś kasztany rozmyte. Program "Ziarno" Cię sponsoruje?
Pozdrawiam
Sebastian Strugacki
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Obrazek
Strug

Postprzez Kuba P. » czwartek, 25 marca 2010, 16:08

Odświeżam temat z nowymi (lepszymi) zdjęciami.
Znów jestem na wyjeździe, mam dużo czasu i dłubię dalej sobie swój przenośny projekt. Dłubanina przyjemna, choć żmudna. Sporo czasu pochłania skomplikowany montaż i czyszczenie elementów. Za to poziom detali przynajmniej mnie zachwyca:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Przy okazji ponawiam prośbę i pytanie o pomoc z materiałami do okablowania przedziału silnika oraz kierowcy. Tam aż się prosi by dodać przewody, kable i rurki.
Może ktoś wspomoże?
Z góry dzięki.

ps - proszę moderatora o wyrzucenie brzydkich zdjęć z pierwszego postu. Nie mogłem tego sam zrobić.
Dzięki.
Nie ma za co.
xenomorph
Kuba P.

Postprzez Mariusz 72 » środa, 7 kwietnia 2010, 01:27

Jak nie zapomnę to poszperam... a to znasz?
http://www.griffonmodel.com/product_vie ... classid=39
War-sztat klik: Obrazek Obrazek Obrazek
Portfolio: klik
Mariusz 72

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat