Semovente Tamiya 1/35 plus dodatki

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Re: Semovente Tamiya 1/35 plus dodatki

Postprzez spiton » piątek, 6 listopada 2009, 02:30

Fajne te Twoje kompozycje.
No i zieleń!!! Ale w tym temacie to zawsze byleś trochę do przodu ,-))
O czołgach nie wspomnę bo wiadomo.
spiton

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez qba » piątek, 6 listopada 2009, 09:39

Jak dla mnie już jest super. Zwłaszcza jeśli chodzi o ziemię. Wygląda tak jak sobie wyobrażam włoską glebe ;o) . Może troszkę zbyt granulowata, jakby po jakimś wybuchu, ale przez to właśnie wyraźna i ciekawa.
Pozdrawiam Kuba
qba

Postprzez author21 » piątek, 6 listopada 2009, 12:39

Jaki to gatunek trawki ? Te kępki, firma jakaś ? samoróbka ?
author21

Postprzez rollingstones » piątek, 6 listopada 2009, 16:10

Zupełnie niespodziewanie ruch tu jak w ulu - podchodzę do komputera i szok. Dzięki Panowie za takie zainteresowanie. Jest mi niezmiernie miło. Postaram się poodpowiadać
Patterson napisał(a):czym cieniowałeś ziemię?

Marcin ziemia malowana była farbami vallejo i Life color. Kolory ziemiste we wczesniejszych postach masz cały proces tego malowania. Farby często rozrabiałem bardzo transparentnie. Nastepnie jak już wsadziłem czołg to etapami naniosłem na dioramę trpentyne balsamiczną i w nią wklepałem rózne odcienie pigmentów. Miąłem je wszystkie w spodeczku i nakładając je mieszłem sobie je pędzelkiem chwilę przed wklepaniem. Po wyschnięciu fikser przy małym ciśnieniu i gotowe.
qba napisał(a):Może troszkę zbyt granulowata, jakby po jakimś wybuchu, ale przez to właśnie wyraźna i ciekawa.
Jak dla mnie już jest super. Zwłaszcza jeśli chodzi o ziemię. Wygląda tak jak sobie wyobrażam włoską glebe ;o) . Może troszkę zbyt granulowata, jakby po jakimś wybuchu, ale przez to właśnie wyraźna i ciekawa.
Zależy mi ma ostrym efekcie dlatego tak zrobiłem jak napisałeś wyrażnie a przez to ciekawie.
author21 napisał(a):Jaki to gatunek trawki ? Te kępki, firma jakaś ? samoróbka ?
Trawa to trawka Polak - zerknij do warsztatu z Panzer IV tam jest SBS z materiałów do dioram.
Dziś nabyłem wiedzę niezbędną do pomalowania figurek i jutro sięnimi zajmę. Oprócz tego pobawiłem się w Siarę i Mariusza 72 robiąc stłuczone reflektory i mocowanie żarówki w środku . ( z tym że jak mieli 4 lata to robili na takim poziomie) Zeszło mi z tym trochę bo niedowidzący jestem ale jako tako to wygląda
Oprócz tego podmalowałem trawę, nadając jej ostateczny kształt. Użyłem farby humbrola piaskowo brązowej gdyż w sposób naturalny przylepiały się do pędzla włoski trawy które nie były do końca przyklejone. Po tym zabiegu trawa stoi jak należy a jej kolorystyka zgrywa sięz terenem.
Dodatkowo zrobiłem bazę kolorystyczną przęseł metalowych. Na zdjęciach wyszło czarno i jednolicie ale w rzeczywistosci jest kolorowo i metalicznie. Potem zrobię zdjęcie jak skończę już przęsła bo w ogólnym ujęciu aparat mój jest za słaby aby ująć ferię barw całości.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
płotka
rollingstones

Postprzez czak45 » sobota, 7 listopada 2009, 06:33

Bardzo ładna praca.
Zapewne daje wiele satysfakcji.
Ale figurka na tym murku tak srednio logicznie pasuje, chociaż różnie w zyciu bywa, chciał to usiadł.
Pozdrawiam.
czak45

Postprzez rollingstones » sobota, 7 listopada 2009, 12:19

czak45 napisał(a):figurka na tym murku tak srednio logicznie pasuje

zawsze wspianałem się murki - cholera dalej mi to zostało :lol:
płotka
rollingstones

Postprzez Paweł Czarnocki » sobota, 7 listopada 2009, 12:43

rollingstones napisał(a):zawsze wspianałem się murki - cholera dalej mi to zostało :lol:

Na ostatnim słupku zdecydowanie powinien siedzieć jakiś ptaszor- wróbel , gołąb itp albo wylegiwać jakiś kocurek.
Zakup w MARTOLI portfela nie boli.
Paweł Czarnocki

Postprzez Modelarz » sobota, 7 listopada 2009, 16:31

Przewidywałem, że będzie fajnie i proszę bardzo. Zdjęcia bardzo klimatyczne - słoneczna Italia. Żołnierz siedzący na murku to dobry pomysł, bo czemu nie. Sobie na spokojnie rozmawiają jeden z drugim. Wizualnie byłoby jeszcze ciekawiej, gdyby ich mundury się kolorystycznie różniły.
Gdyby przyszło mi kiedyś do głowy robić dioramę to na pewno wzorowałbym się na Twoim wykonaniu. Jest tak: :->
A kocura bym posadził raczej pod murkiem :D
"Przeklęte części, czyż nigdy nie wyzwolę się z was, o, co za bogactwo części i co za bogactwo mąk!" W.Gombrowicz, "Ferdydurke"
Modelarz

Postprzez rollingstones » niedziela, 8 listopada 2009, 10:11

Dzięki za komentarze :) Można podładować akumulatory. Figury pomalowałem jednolicie obydwie bo chciałem poćwiczyć jednorodność efektu. A z uwagi na fakt że jestem leszczem figurkowym to wcale nie jest łatwe. Malowalem wszystko vallejo i life colorem. Jedynie trzonek łopaty i bagnet przetarty był jakimś brązem olejnym. Wiem że spektakl teraz będzie żenujący ale skoro powiedziało się A to trzeba powiedzieć B. Figury muszę jeszcze zmatowić i nałożyć na nie pigment.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
pozdrawiam serdecznie
płotka
rollingstones

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » niedziela, 8 listopada 2009, 10:16

rollingstones napisał(a):jestem leszczem figurkowym

nie wiem czy kokietujesz, czy z Pawła Leszczyńskiego się natrząsasz, ale figurki wyszły bardzo fajnie!
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez siara1939 » niedziela, 8 listopada 2009, 10:18

rollingstones napisał(a): z uwagi na fakt że jestem leszczem figurkowym

Dramatyzujesz. ;o)
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Akahoshi » niedziela, 8 listopada 2009, 10:40

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):
rollingstones napisał(a):jestem leszczem figurkowym

nie wiem czy kokietujesz, czy z Pawła Leszczyńskiego się natrząsasz, ale figurki wyszły bardzo fajnie!

Seba bierze przykład z Jacka, który też uważa iż robi marne modele...
Pozdrawiam
Artur
Akahoshi

Postprzez rollingstones » niedziela, 8 listopada 2009, 10:57

quote="Kamil Feliks Sztarbała"]czy z Pawła Leszczyńskiego się natrząsasz,[/quote]
nie to zbieżność :lol:
Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):nie wiem czy kokietujesz,

Ciebie nie muszę w końcu jesteś telefonicznym pomocnikiem w mim malowaniu figur ;o)
siara1939 napisał(a):Dramatyzujesz.

Mój drogi dramatyzuje - wczoraj upadła mi farba otwarta life color i pochlapałem dwie nowiutkie kanapy. Żona myślałem że mnie zabije, ale ze spokojem choć z duszą na ramieniu kazałem jej uprać pokrowce i na szczęscie wszystko zeszło bez śladu -uff.
Akahoshi napisał(a):Seba bierze przykład z Jacka, który też uważa iż robi marne modele...

O przepraszm po prostu mierze sziły na zamiary, malowanie figur nie idzie mi dobrze.
biorę się za robotę może dziś to skończę.
płotka
rollingstones

Postprzez Yantom » niedziela, 8 listopada 2009, 11:29

rollingstones napisał(a): malowanie figur nie idzie mi dobrze.

Osobiście uważam, że nieco przesadzasz. Figurki tak jak pozostałe elementy dioramy wykonane są świetnie. Jest co podpatrywać z Twojego warsztatu. Podniosłeś Seba wysoko poprzeczkę w dioramach. No i oczywiście czekam na finał.

serdecznie pozdrawiam
Yantom

Postprzez Adam Obrębski » niedziela, 8 listopada 2009, 11:40

Chciałbym tak marnie figurantów malować :lol:
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dioramy - warsztat