Jacek Bzunek napisał(a):Cichociemny napisał(a):Ano właśnie. Miałem nadzieję, że kolega Spiton (wydający jakże stanowcze sądy o wiedzy autorów) napisze mi do czego współcześnie służy kamuflaż i oświeci mnie gdzie on go w tym przypadku widzi...
To może zgłoszę się na ochotnika. Zadanie kamuflażu jest takie samo zawsze. Małą różnicą, zauważalną od jakiś 10 lat czyli od czasu rozpoczęcia tzw. wojny z terroryzmem (czyt. działań przeciwpartyzanckich przy braku zagrożenia z powietrza) jest dążenie do ukrycia sylwetki samolotu lub śmiglowca na tle nieba przed atakiem z ziemi zamiast wcześniejszego priorytetu zamaskowania na tle ziemi. Stąd właśnie wzieły się szare A-10, Tornado IDS czy Hariery.
Ta część wypowiedzi mi wcześniej umknęła, to odpiszę teraz.
W pytaniu tym miałem ukryty cel (i nie chodziło mi bynajmniej o dowiedzenie się do czego kamuflaż służy). Miałem nadzieję, że wymieniony wyżej kolega odpowie mi, bo wtedy chciałem zapytać gdzie on go w tym przypadku widzi. Bo ciekawe jest stwierdzenie o niewiedzy autorów malowania pisane przez osobę kamuflażem nazywającą malowanie specjalne.
Jacek Bzunek napisał(a):Belgowie nie malują kokard na dolnych powierzchniach skrzydeł, my zgodnie z prastarym (sowieckim) zwyczajem na górnych.
Szachownicę potrafili zmienić na "poprawniejszą", a wrócić do przedwojennego rozmieszczenia szachownic już nie...