"Straż na Renie"

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Re: "Straż na Renie"

Postprzez kwes » niedziela, 8 listopada 2009, 20:44

Witam,
n
ie wiem jaką warstwę położyłeś (grubość) ale z własnego doświadczenia wiem że zbyt gruba może zrobić brzydkiego psikusa i mogą pojawić się bąble powietrza a po jakiś czasie całość może się skurczyć (szkoda że nie wiedziałem tego wcześniej :-/). Także przyłącze się do rad innych i będę Cię namawiał na zmianę medium.

Pozdrawiam
Błędów nie popełnia tylko ten kto nic nie robi.
kwes

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez kapral » środa, 11 listopada 2009, 11:15

Jacek, życzę Ci jak najlepiej, ale ze "Still waterem" obawiam się, że nie osiągniesz zamierzonego efektu. Ja bym tu widział tylko żywicę. kapral
kapral

Postprzez badger » poniedziałek, 16 listopada 2009, 19:05

Kontynuuję powoli prace - na razie nie mam zdania na temat swojej dioramki. Wodę już do końca wylałem za pomocą VALLEJO.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Jacek

Każdy patrzy na świat przez własne okulary
Obrazek
badger

Postprzez ewpiga » poniedziałek, 16 listopada 2009, 23:41

Ile tego still'a wylałeś ? Tak wygląda już po całkowitym wyschnięciu specyfiku, tzw.niecka się nie wytworzyła ?
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez badger » wtorek, 17 listopada 2009, 06:21

Piotrku zasadniczo wylałem na 2 razy - około 3/4 butelki (cała to 200ml). Nieckę mam tylko pod prawą stroną pojazdu od środka, ale to z powodu własnego i kombinowania z pofalowaną powierzchnią wody. Całkowita wysokość w najgłębszym miejscu to około 2cm. Woda jest moim zdaniem już bardzo twarda. Nie było jakichś bąbli powietrza, czy problemów z odparowaniem, jedynym problemem było uszczelnienie, ale to z powodu wystawania pojazdu poza gabaryt podstawki.
Czas całkowitego schnięcia określam na 3 doby.
Pozdrawiam Jacek

Obrazek
badger

Postprzez kazio » wtorek, 17 listopada 2009, 08:54

Badgerku, nie żeby ta woda była zła, ale kolorystycznie kojarzy mi się z masą kajmakową do ciast :mrgreen:.

Skrobnij coś proszę n/t górnej części rantu. Przy Sturmie było podobnie - ładny, gładki spód-decha i porowata góra (to celowy zabieg, jakaś imitacja przekroju gruntu?).
kazio

Postprzez kapral » wtorek, 17 listopada 2009, 09:27

Fajnie Ci to Jacku wyszło. Mam nową nazwę dla Twojej dioramki. "Gąsienica w galarecie" :D Znając Twoje poczucie humoru chyba sie nie obrazisz? ;o) Pytam bo teraz ludzie to takie nerwowe :twisted: sie porobili. Wracając do nazwy to po prostu kolor wody skojarzył mi sie z niezapomnianą obowiązkową zagrychą w knajpach w "zamierzchłych" czasach. Pozdrawiam kapral
kapral

Postprzez badger » wtorek, 17 listopada 2009, 10:10

Eee... ja się nie obrażam - do konkursów i wystaw mnie już zniechęciliście, to może do forum też się Wam uda :mrgreen:
Tak na poważnie to galareta biaława bywała :) Inaczej, wracam sobie do modelarstwa domowego i uskuteczniam sobie moją nieodpartą chęć ekspertymentowania - obojętnie jaki skutek końcowy odniesie. Zresztą wiem co umię i wiem żem "leszcz modelarski" :P to i przyklasku się nie spodziewam. Poza tym mam nadzieję, że jako jeden z pierwszych wystawiłem pojazd z wody - reszta to już będą tylko naśladowcy :P
No a merytorycznie - to kolor mętny nadać chciałem i zawirowanie barw uczynić, co nie wyszło tak jak chciałem, fakt niezbity. Tak że i tak kapralku odbieram twój post jako pozytywny, nawet galaretę Ci łobuzie postawię do piwa przy najbliższej okazji. :mrgreen:
Kazio to styropian pociągnięty szpachlówką do drewna, w celu nadania odrobiny twardości, czyli wytrzymałości większej opakowania.
Pozdrawiam Jacek

Obrazek
badger

Postprzez subgrafik » wtorek, 17 listopada 2009, 11:46

Zrezygnowalbym z tej 250 na rzecz czegos mniejszego/ np nowego opla czy Cytryny.
Juz jest dosc gesto a po zbudowaniu reszty transportera bedzi chyba przeladowane?

ale to tylko taka moja uwaga :)

P>
You need nothing to be happy. You need something to be sad.
~ Mooji.
subgrafik

Postprzez Akahoshi » wtorek, 17 listopada 2009, 14:29

kapral napisał(a):Wracając do nazwy to po prostu kolor wody skojarzył mi się z niezapomnianą obowiązkową zagrychą w knajpach w "zamierzchłych" czasach.

badger napisał(a):Tak że i tak kapralku odbieram twój post jako pozytywny, nawet galaretę Ci łobuzie postawię do piwa przy najbliższej okazji.

No mnie to bardziej jak woda spod ogórów kiszonych wygląda :P

Paweł ma rację co do tego Sd.Kfz. Przydało by się coś mniejszego (może Kettebkrad, albo jakichś Zundapp ,czy inne BMW?) ew. jakieś figurki.
Pozdrawiam
Artur
Akahoshi

Postprzez spiton » wtorek, 17 listopada 2009, 17:58

Woda po ogórkach jest OK, ale trzeba by pojazd uciąć, bo wystaje ,-)))
Pozdrawiam
spiton

Postprzez mysiek13 » wtorek, 17 listopada 2009, 21:50

Jacku ja na razie naprawdę imponująco to wygląda, nawet jak Chłopaki się śmieją że to "woda po ogórcach" :)

Czym zabarwiałeś "wodę" Vallejo? Bo ja też mam w planie wylać nieco na podstawce do Macka i LongToma, a chciałbym uzyskać nieco mniej intensywną barwę niż u Ciebie - poradź coś proszę.

Pozdrawiam Michał
mysiek13

Postprzez badger » środa, 18 listopada 2009, 10:06

Specyfiki Vallejo (te wodę imitujące) są mieszalne z farbami Vallejo. Należy jedynie dodawać bardzo minimalne ilości farby i uzyskasz żądaną przeźroczystość.
Pozdrawiam Jacek

Obrazek
badger

Postprzez spiton » środa, 18 listopada 2009, 23:16

Po krótkiej potyczce słownej z "cywilami" musiałem tu wpaść, żeby nacieszyć oko błotem, i brudem ,-)))
spiton

Postprzez Artek » środa, 18 listopada 2009, 23:46

badger napisał(a): Poza tym mam nadzieję, że jako jeden z pierwszych wystawiłem pojazd z wody

Ale w sensie, że jak..... ;o)
MODEL-HIT>>> Twój nowy sklep modelarski
Artek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dioramy - warsztat