Fiat G.55S Silurante - Super Model - 1:72 - Standard

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Fiat G.55S Silurante - Super Model - 1:72 - Standard

Postprzez piotr dmitruk » poniedziałek, 23 listopada 2009, 22:32

Wedle uznania, tu nie ma ścisłych przepisów.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Reklama

Postprzez dewertus » wtorek, 24 listopada 2009, 01:07

Naniesiony wash: w pierwszej kolejności linie potraktowałem kolorem czarnym. Efekt na powierzchniach dolnych był nawet zadowalający, ale góra (zresztą zgodnie z przewidywaniami Piotra) wyszła jakoś tak ni w ząb, ni w oko.

Na drugi rzut poszły odcienie brązu. Rdzawawy odpuściłem sobie od razu - kolor zbyt intensywny. Na jednym płacie wypróbowałem kolor zbliżony do RLM 79 - wyglądało całkiem znośnie, zrobiłem wash na drugim skrzydle, no i tak super już nie było - kolor nadal był zbyt intensywny. W trzeciej próbie sięgnąłem po beżowy (lekko ciemniejszy niż Humbrol 121). W pierwszej kolejności naniosłem beżowy wash na czarne linie na spodzie skrzydeł i kadłuba - wyszedł całkiem ciekawy efekt. Następnie położyłem go na górnych powierzchniach. Efekt końcowy całkiem przyzwoity, chociaż wciąż czegoś mi brakuje.

Widoczne na zdjęciach "niedoróbki", zwłaszcza przy chłodnicach i na krawędzi natarcia już usunąłem (zobaczyłem je dopiero na zdjęciach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

pzdr.
Hubert
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez Aleksander » wtorek, 24 listopada 2009, 20:07

Chyba za jasny ten "łoś" i nienaturalny. Nie wiem, czy ten czarny jednak (mimo, że słabiej widoczny) nie był bardziej poprawny.
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez lejgo_inc » wtorek, 24 listopada 2009, 21:12

Popieram, nie wygląda to naturalnie. Zamiast lekko podkreślać podziały poszycia zaczyna żyć własnym życiem. Może nie zmywaj tego brązu/piasku, a spróbuj pojechać teraz jakimś ciemnoszarym? Kolory zaczną się przenikać i może z tego wyjdzie coś niespodziewanego a interesującego?
pozdrawiam, Leszek
http://www.shelfoddity.com
[Mankind has a perfect record in aviation; we never left one up there]
lejgo_inc

Postprzez spiton » wtorek, 24 listopada 2009, 21:15

Tak, czy inaczej wygląda interesująco. Na spodzie jest fajnie, ale co do góry być możne Aleksander ma racje. Ale..
Z tego co pamiętam linie podziału nie wyszły Ci najsubtelniej na świecie, i może ten brązowy wash to całkiem niezłe rozwiązanie. Na fotkach wygląda ciekawie.
Ogólnie się podoba!!
Pozdrawiam
spiton

Postprzez dewertus » poniedziałek, 30 listopada 2009, 01:47

Proces twórczy zakończony! :D

Ponieważ jasny wash nie bardzo mi pasował na górnych powierzchniach postanowiłem (zgodnie z Waszymi sugestiami) "złamać" go innym kolorem. Nie zastosowałem koloru szarego tylko przepalony stalowy(Burnt Iron) - efekt końcowy jest w/g mnie całkiem znośny i ciekawy (zastanawiam się jak będzie wyglądał taki wash na srebrnych modelach - wkrótce się przekonam). ;o)

Naniesione kalkomanie, doklejone ostatnie elementy modelu (podwozie, torpeda, osłona kabiny, śmigło). Jeżeli ktoś z Was będzie budował ten model to sugeruję zwrócić uwagę na proces montażu podwozia głównego... Ja tego nie zrobiłem i okazało się, że geometria lewej goleni jest ciut skopana, w wyniku czego korzystając z oryginalnych rozwiązań nie da się jej wkleić pionowo :-/ (albo otwory bazowe są zbyt oddalone od siebie, albo siłownik goleni jest za krótki...). Udało mi się zmniejszyć odchylenie od pionu, ale próba całkowitej pionizacji nie powiodła się. Co ciekawe prawa goleń jest w pionie, a model nie "leci" na żadne skrzydło.

Po kalkach chciałem sobie zmatowić model w podobny sposób w jaki "niechcący" zmatowiłem Spita - jednak pomyliłem strzykawki i wacik nasączyłem .... zmywaczem wamodu :shock: , szczęśliwie straty nie były duże, bo już za drugim pociągnięciem zorientowałem się że coś jest nie tak :-/ Po "awarii" pozostał niewielki ślad na górnej powierzchni prawego skrzydła.

Dzisiaj jeszcze postaram się otworzyć galerię. Na razie jedna fotografia ukończonego modelu na zakończenie wątku warsztatowego.

Obrazek

pzdr.
Hubert
Pzdr. Hubert
dewertus

Postprzez lejgo_inc » poniedziałek, 30 listopada 2009, 07:45

Na tej fotce wash wygląda ok, przestał grać samodzielną rolę.
Czy taki metaliczny kolor zastosowany do podkreślenia linii daje jakies fajne, zróżnicowane efekty w zależności od kierunku oświetlenia i patrzenia?
pozdrawiam, Leszek
http://www.shelfoddity.com
[Mankind has a perfect record in aviation; we never left one up there]
lejgo_inc

Postprzez dewertus » poniedziałek, 30 listopada 2009, 09:01

Na zdjęciach to nie będzie widoczne :D : w dwóch przypadkach widać, że linie mają lekko metaliczny odcień (patrząc równolegle lub pionowo na linę). W pozostałych przypadkach odnosi się wrażenie, że linie są zapuszczone kolorem ciemnoszarym.

Dla czystej ciekawości takim wash'em potraktuję koreańskiego F-51, na którym teraz skupię większość swojej uwagi :mrgreen:

pzdr.
Hubert
Pzdr. Hubert
dewertus

Postprzez Jaho63 » poniedziałek, 30 listopada 2009, 13:07

Gratuluję następnego. Zobaczymy w galerii, ale tę antenę bym zmienił na cieńszą. Jak nic nie masz to poproś Spitona. ;o)
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez jachud3 » poniedziałek, 30 listopada 2009, 16:26

Co do anten, to najlepszym chyba wyjściem jest ramka rozciągnięta nad ogniem.

pzdr.
jachud3

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat