Ursus C-45 1/24 (Mini Art D8506 - konwersja)

Re: Ursus C-45 1/24 (Mini Art D8506 - konwersja)

Postprzez Comek » czwartek, 20 czerwca 2024, 22:05

1) Z kronikarskiego obowiązku - wszedł podkład, nudy ale trza dokumentować to dokumentuje:
Obrazek
Obrazek

Czarny podkład od valejo. Mam wrażenie ze przed liftingiem, jak były w puszcze z biała etykietą a nie czarną to mniej śmierdziały i szybciej schły.

2) Kolejny (wstępny) etap URSUSYZACJI dorobienie części. Nie jestem na takim etapie modelarskim, by przeskakiwać instrukcje i robić wedle uznania, więc niestety lekko przytrzymały mnie kolejne kroki.

Obrazek

Co jak co, ale napis na masce musi się zgadzać! Więc najprostsza metoda, fotka zrobiona w trakcie ostatniej wycieczki i do roboty.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Potem druk żywiczny i jest gotowiec.
Obrazek
Nieskromnie powiem, że jestem zadowolony w logu widać zarówno zęby jak i litery Z, M i U.
Drugi wydruk na wypadek pomyłek i do zachowania odpowiedniej odległości, będzie lekka walka z montażem ale jestem dobrej myśli
Obrazek

Przy okazji zabawy z drukarką, zmierzyłem się z wątkiem, który od początku mnie irytował. Fabryczny zestaw kół posiada asymetryczną felgę i duży odważnikiem z gigantycznym logiem.
Obrazek
Idealna byłaby wersja z dwoma "wnętrzami", ale brakuję 2 dodatkowych elementów....
Obrazek
.... chyba że bezczelnie poza drukarką 3D uruchomimy jeszcze skaner :mrgreen:
Obrazek
Spasowanie nie jest idealne , wymaga trochę szlifu i szpachli ale chyba na tym polega ta zabawa ;o)
Comek

Teraz_Polska

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Comek » poniedziałek, 11 listopada 2024, 20:15

Wracam po długiej przerwie - jeszcze jest nadzieja :mrgreen: Straciłem telefon ze zdjęciami więc jest pewna przerwa w linii czasu ale na podstawie tego co odzyskałem, jakaś dokumentacja jest. W jakości mocno warsztatowej ale JEST!

Kolejny punkt ursusyzacji - pokrywa po niezliczonej ilości szlifowań w końcu wygląda akceptowalnie.
Obrazek

Fotka bardzo robocza - nie wiele wnosi bardziej pod wymóg konkursu. Pojawiły się cięgła,dzwignie ,pedały, fotel, wyprostowane błotniki itp.
Obrazek

Przy okazji dla rozluźnienia wleciał akumulator, Wzorowany na powojennych polskich produktach 6V, w ebonitowej obudowę. Projekt druk i malowanie moje :) W rzeczywistości jest ebonitowo-brązowy a nie czarny jak może wydawać się z fotki :-/
Obrazek

Jest pewna koncepcja na dioramę, ale to zależy czy starczy czasu...
Obrazek

Dwa strzały na pierwsze próby malowania z przymiarką gruchy i wydechu.
Obrazek
Obrazek

Aktualnie jest już komplet zielonych warstw, mających wycieniować delikatnie naszego bohatera.
Obrazek

I tradycyjna przymiarka z "kominami", gruchą i kierownicą. Muszę jeszcze popracować nad namiotem bezcieniowym, tak aby fotki oddawały rzeczywiste kolory
Obrazek

Teraz daje farbie odpocząć żeby sie nie zdrapała zbyt łatwo. Wątek farb HATAKA już był poruszany na forum więc nie będę wchodził w szczegóły :evil: . W skrócie, jest to wyrób szatana, który nawet z fabrycznym rozcieńczalnikiem nie zachowuje się chociażby "poprawnie". Tym bardziej jestem dumny że osiągnąłem taki efekt, kosztem wyłącznie swojej traumy i jednej rozkalibrowanej dyszy do Ultry.

P.S Info dla potomnych - nigdy ale to nigdy nie rozcieńczajcie farb Hataka, agresywnymi rozcieńczalnikami (tymi smierdzącymi). Nawet tamiya dedykowana do Akryli i Tamiyowski "airbrush cleaner" zamieniają farbę w silikon!
Jedyne co działa to woda lub spirytus - z resztą oryginalny rozpuszczalnik Hataki lekko trąci alkoholem.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 11 listopada 2024, 21:28 przez Comek, łącznie edytowano 1 raz
Comek

Teraz_Polska

Postprzez _OldMan_ » poniedziałek, 11 listopada 2024, 20:53

A pokaż te farbki. :roll:
_OldMan_

Postprzez Comek » poniedziałek, 11 listopada 2024, 21:01

_OldMan_ napisał(a):A pokaż te farbki. :roll:

HTK-AS24 WARSAW PACT AFV. Blister z czerwonym paskiem. Do tego oryginalny Hataka Acrylic thinner.
Comek

Teraz_Polska

Postprzez _OldMan_ » poniedziałek, 11 listopada 2024, 21:05

Czerwone Hataki to ZŁO. Nie dziwie się, że masz z tym problemy.
Gdybyś zastosował Hataki pomarańczowe to byś problemów nie miał (lub nieporównywalnie mniejsze).
_OldMan_

Postprzez Comek » poniedziałek, 11 listopada 2024, 21:28

Fakt mój błąd w opisie - już poprawiłem.
Comek

Teraz_Polska

Postprzez halset » wtorek, 12 listopada 2024, 14:57

_OldMan_ napisał(a):Czerwone Hataki to ZŁO. Nie dziwie się, że masz z tym problemy.
Gdybyś zastosował Hataki pomarańczowe to byś problemów nie miał (lub nieporównywalnie mniejsze).

Czym najlepiej rozcieńczać pomarańczowe Hataki? Moje nawet bardzo rozcieńczone, na bardzo małym ciśnieniu robią straszny odkurz.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
halset

Ukraina

Postprzez Comek » poniedziałek, 18 listopada 2024, 21:15

Tematy poboczne - podstawka, jeszcze tylko opis i będzie gotowa. W sumie jestem z niej bardziej zadowolony niż z ciągnika
Obrazek

Poza Ursusyzacją Lanza następuje też polonizacja ekipy, amerykański styl międzywojenny do mnie nie przemawiał. Ale z gumofilcami i kufajką od razu jakoś swojsko

Obrazek

Wleciały pierwsze kolory, cały czas walczę z dobrym nakryciem głowy. Fabryczny kaszkiet mi nie leży a nie mogę zostawić go takiego ...półgłówka.

Obrazek

Na ciągnik wleciał filtr (sepia shade od Citadel) pojawiły się przewody i lekkie ślady zużycia w kabinie
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Widać światełko w tunelu
a nawet dwa światełka. w środku są pomalowane na półprzezroczysty żółty, bańki. Mam nadzieje że lustrzanka i namiot jakoś to uwydatnią , bo na razie nic nie widać :(

Obrazek
Comek

Teraz_Polska

Postprzez skusz » wtorek, 19 listopada 2024, 09:00

Wygląda super
Comek napisał(a):Wleciały pierwsze kolory, cały czas walczę z dobrym nakryciem głowy. Fabryczny kaszkiet mi nie leży a nie mogę zostawić go takiego ...półgłówka.

proponuję berecik z dzyndzelkiem u góry i koniecznie pecik w buźce :)
P.S. w gumofilcach raczej filc nie był pokrywany gumą, czyli raczej szary od kostek
Pozdrawiam Sławek Kusz
Portfolio : http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=20734
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
skusz

100-lecie Niepodległości

Postprzez halset » wtorek, 19 listopada 2024, 11:19

Jest klimat :mrgreen:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
halset

Ukraina

Postprzez MarekW » wtorek, 19 listopada 2024, 12:45

Mam wrażenie, że jak podłączysz ten mały akumulatorek to światła z przodu zabłysną.
Obrazek Obrazek Obrazek
MarekW

Postprzez Comek » poniedziałek, 25 listopada 2024, 23:37

Dziękuje za wszystkie pozytywne komentarze, dodają mi sił by nadrabiać zaległości pomimo późnych godzin nocnych!

skusz napisał(a):Wygląda super
proponuję berecik z dzyndzelkiem u góry i koniecznie pecik w buźce :)

Vox populi, vox Dei

Beret był zarezerwowany dla drugiego zawodnika, a nie chciałem banalnie dwóch beretów. Wzorując się na zaopatrzeniowcu z "nie lubię poniedziałku" pierwotnie wykonałem beret bez antenki, ale faktycznie czegoś mu brakło.

Obrazek

Aktualna wersja jest z zapasem - łatwiej skracać niż dosztukowywać. A drugi zawodnik, jeszcze czeka na moje rękodzieło-mam koncepcje na uszankę w stylu węglarzy z "Misia" lub Jakuba Wedrowycza, ale ciągle to nie to...

Nie wiem czy kiedy dojdę do etapu że będę za dowolny z malowania ludzi, pociesz mnie fakt że często nawet najbardziej realistyczne dioramy mają "manekiny" więc jest to raczej globalne zjawisko. Natomiast test smartfona zaliczony - skoro się nabrał i widzi twarze to raczej nie będę poprawiać bo "przedobrze"

Obrazek
Comek

Teraz_Polska

Postprzez Comek » sobota, 30 listopada 2024, 23:14

Ostatnie dni były intensywne. Udało mi się stworzyć godną czapkę uszankę, ulepić lutlampę, trymować antenkę wydrukować odpowiednie felgi i ogólnie ogarnąć koła, Jeszcze drobne poprawki detali i sobota pod znakiem sesji zdjęciowej.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

A i przerobiłem gumiaki na gumofilce!
Ostatnio edytowano sobota, 30 listopada 2024, 23:29 przez Comek, łącznie edytowano 2 razy
Comek

Teraz_Polska

Postprzez Comek » sobota, 30 listopada 2024, 23:16

Galeria gotowa

Obrazek
Comek

Teraz_Polska

Poprzednia strona

Powrót do Teraz Polska - warsztat konkursowy