dewertus napisał(a):Nie wiem jak się to miało do wersji "A", ale "E" bywały inaczej malowane:
Ja wiem że były malowane inaczej. Chodzi mi o znalezienie konkretnego przykładu malowania spełniającego moje zachcianki

(F-5A, Europa).
A tak przy okazji, czym różniło się malowanie "HAZE" od PR BLUE (nie licząc odcienia barwy szaroniebieskiej)? Na schematach i fotkach wygląda identycznie.
PRU Blue to tradycyjna farba, natomiast w malowaniu haze próbowano wykorzystać zjawisko Tyndalla do zamaskowania samolotu na tle nieba. Pierwotnie odbywało się to poprzez pokrycie samolotu farbą czarną, a następnie specjalną farbą stanowiącą zawiesinę cząstek o odpowiednim rozmiarze (później zastosowano dwa odpowiednie odcienie niebieskiej farby cieniowane na całej powierzchni samolotu). Tej specjalnej farby nanoszono różną liczbę warstw w zależności od miejsca samolotu, aby jak najlepiej dopasować do niebieskości nieba.
Co do schematów to wszystko zależy od umiejętności (i wiedzy) autora, ale na zdjęciach nie wyglądają tak samo. Zobacz np. to zdjęcie – to "typowy" wygląd samolotu w malowaniu haze:
Źródło:P. Lucas, "A hazy subject", Model Aircraft Monthly Vol 6 Iss 9 September 2007Akurat tę maszynę na rysunkach przedstawiają w różnych wariantach (np. również coś w rodzaju brytyjskiegoTemprate Land), ale jak się zobaczy zdjęcie to pierwsze co się nasuwa na myśl to haze.