F-5A Lightning w malowaniu innym niż haze

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

F-5A Lightning w malowaniu innym niż haze

Postprzez Paweł Wymysłowski » czwartek, 26 listopada 2009, 14:38

Witam!

Czy spotkaliście gdzieś może zdjęcia lub rysunki rozpoznawczego F-5A z Europy w malowaniu innym niż haze?
Ja trafiłem na jedno Obrazek - ponoć przemalowany w PRU blue.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł Wymysłowski

Reklama

Re: F-5A Lightning w malowaniu innym niż haze

Postprzez albert091283 » czwartek, 26 listopada 2009, 19:18

albert091283

Postprzez piotr dmitruk » czwartek, 26 listopada 2009, 20:24

Ale tam nie ma F-5 :-/
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez albert091283 » czwartek, 26 listopada 2009, 21:07

Nie wiem nie znam się na tym samolocie po prostu po sylwetce jakieś takie podobne się wydawały. Nie wszystkie oczywiście 8smy od góry na pierwszej stronie ma jakieś oznaczenie "F"
albert091283

Postprzez dewertus » sobota, 28 listopada 2009, 09:11

Nie wiem jak się to miało do wersji "A", ale "E" bywały inaczej malowane:

http://wp.scn.ru/en/ww2/f/298/3/10/50

Pewnym śladem mogą być Lightningi (wersja "A") w służbie francuskiej:

http://wp.scn.ru/en/ww2/f/298/21/0/5
http://wp.scn.ru/en/ww2/f/298/21/0/4
http://wp.scn.ru/en/ww2/f/298/21/0/1_b2

A tak przy okazji, czym różniło się malowanie "HAZE" od PR BLUE (nie licząc odcienia barwy szaroniebieskiej)? Na schematach i fotkach wygląda identycznie.

pzdr.
Hubert
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez Paweł Wymysłowski » wtorek, 1 grudnia 2009, 15:22

dewertus napisał(a):Nie wiem jak się to miało do wersji "A", ale "E" bywały inaczej malowane:

Ja wiem że były malowane inaczej. Chodzi mi o znalezienie konkretnego przykładu malowania spełniającego moje zachcianki :mrgreen: (F-5A, Europa).
A tak przy okazji, czym różniło się malowanie "HAZE" od PR BLUE (nie licząc odcienia barwy szaroniebieskiej)? Na schematach i fotkach wygląda identycznie.

PRU Blue to tradycyjna farba, natomiast w malowaniu haze próbowano wykorzystać zjawisko Tyndalla do zamaskowania samolotu na tle nieba. Pierwotnie odbywało się to poprzez pokrycie samolotu farbą czarną, a następnie specjalną farbą stanowiącą zawiesinę cząstek o odpowiednim rozmiarze (później zastosowano dwa odpowiednie odcienie niebieskiej farby cieniowane na całej powierzchni samolotu). Tej specjalnej farby nanoszono różną liczbę warstw w zależności od miejsca samolotu, aby jak najlepiej dopasować do niebieskości nieba.
Co do schematów to wszystko zależy od umiejętności (i wiedzy) autora, ale na zdjęciach nie wyglądają tak samo. Zobacz np. to zdjęcie – to "typowy" wygląd samolotu w malowaniu haze:
Obrazek
Źródło:P. Lucas, "A hazy subject", Model Aircraft Monthly Vol 6 Iss 9 September 2007

Akurat tę maszynę na rysunkach przedstawiają w różnych wariantach (np. również coś w rodzaju brytyjskiegoTemprate Land), ale jak się zobaczy zdjęcie to pierwsze co się nasuwa na myśl to haze.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł Wymysłowski

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste