Messerschmitt Bf 109F-2 Hasegawa 1/48

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: Messerschmitt Bf 109F-2 Hasegawa 1/48

Postprzez mnak24 » wtorek, 13 maja 2025, 21:07

Kiedyś brałem "fajną" lustrzankę od rodziców, zdjęcia z niej wychodziły mi słabe mimo trybów auto. Teraz robię zdjęcia telefonem, Samsung A54, więc żaden górnolotny model i uważam że jest znacznie lepiej. Włączyłem tam tryb pro, pobawiłem się ustawieniami które tam są, a że jest ich tylko 5 to nie było ciężkie. Wniosek mam taki, że fotograf ze mnie marny, ale prostszy sprzęt mi dużo ułatwił sprawę. Jesteśmy modelarzami, nie fotografami i uważam że możemy pozwolić sobie na takie kompromisy, aby te sprawy archiwizacyjne sobie ułatwić.
"Ja mogę powiedzieć coś na ten temat, że po prostu, że ja na ten temat nic za bardzo nie mogę powiedzieć"

KW-1 zimowy|Tarpon mk. 1|Panther ausf. A|Schwimmwagen|Ju-87 G1|F4F-4 Wildcat|
MiG-21 "Latający ołówek"
mnak24

Reklama

Postprzez Łukasz_K » środa, 14 maja 2025, 07:54

Aleksander napisał(a):Te ostatnie fotki są zrobione aparatem żony - Canon 40D, ale ponieważ - jak wspomniałem - to nie do końca moja bajka, robiłem to na automatycznych ustawieniach.

Naturalne oświetlenie jest spoko, ale... poczekaj trochę aż słońce będzie już po zachodniej stronie, a nie w zenicie (jest też coś takiego jak 'golden hour' - ostatnia godzina przed zachodem słońca i pierwsza godzina po wschodzie słońca wtedy światło jest najlepsze do zdjęć). Ustaw się bokiem (a nie centralnie) względem słońca. Te bardziej zaawansowane aparaty oprócz automatu i manuala, mają tryby pół automatyczne Av (A) lub Tv (S) , które zdecydowanie działają lepiej niż AUTO, choć nie zawsze jak MANUAL to są zdecydowanie łatwiejsze na początek. Możesz też zacząć od funkcji P bardzo podobnej do auto, ale jednak działającej trochę inaczej. Osobiście polecam wejść w tryb Tv (S) tam ustawiasz tylko parametr przesłony, a aparat dobiera resztę ustawień. Zachęcam do eksperymentowania, ja tam lubię robić zdjęcia modelom :D
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
..bo zawsze są i głupsi w społeczności...
Łukasz_K

Zimna Wojna 1

Postprzez Ringo » środa, 14 maja 2025, 10:34

Robienie zdjęć w słońcu nie jest łatwe , wychodzą duże kontrasty pomiędzy elementami oświetlonymi i zacienionymi.
Ja radziłem sobie w ten sposób, że ustawiałem ekrany z kalki technicznej, żeby trochę złagodzić intensywność światła
słonecznego. Teraz korzystam już tylko z namiotu bezcieniowego. Model zacny!
************************************************************************************************************************
Obrazek Obrazek
************************************************************************************************************************
Ringo

1940

Postprzez piotr dmitruk » środa, 14 maja 2025, 11:21

Ja robię zdjęcia na dworze, ale w cieniu za budynkiem, tak że światło mam tylko rozproszone.
No, chyba że specjalnie chcę mieć zdjęcia w pełnym słońcu...
I też z lustrzanki Canona całkowicie przeszedłem na telefon. Dla naszych celów jest prościej i zupełnie przyzwoicie. Z klasycznym aparatem cały czas trzeba walczyć o dobre ustawienia, co w telefonie załatwia elektronika.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez _OldMan_ » środa, 14 maja 2025, 14:50

Łukasz_K napisał(a):
Aleksander napisał(a):Te ostatnie fotki są zrobione aparatem żony - Canon 40D, ale ponieważ - jak wspomniałem - to nie do końca moja bajka, robiłem to na automatycznych ustawieniach.

Naturalne oświetlenie jest spoko, ale... poczekaj trochę aż słońce będzie już po zachodniej stronie, a nie w zenicie (jest też coś takiego jak 'golden hour' - ostatnia godzina przed zachodem słońca i pierwsza godzina po wschodzie słońca wtedy światło jest najlepsze do zdjęć). Ustaw się bokiem (a nie centralnie) względem słońca. Te bardziej zaawansowane aparaty oprócz automatu i manuala, mają tryby pół automatyczne Av (A) lub Tv (S) , które zdecydowanie działają lepiej niż AUTO, choć nie zawsze jak MANUAL to są zdecydowanie łatwiejsze na początek. Możesz też zacząć od funkcji P bardzo podobnej do auto, ale jednak działającej trochę inaczej. Osobiście polecam wejść w tryb Tv (S) tam ustawiasz tylko parametr przesłony, a aparat dobiera resztę ustawień. Zachęcam do eksperymentowania, ja tam lubię robić zdjęcia modelom :D

Wiesz że gdzieś dzwonią, ale nie wiesz w którym kościele. Polecam się zapoznać z materiałem:

https://fotoforma.pl/blog/tryby-p-a-s-m-w-aparacie-jak-korzystac-poradnik/
_OldMan_

Postprzez Aleksander » środa, 14 maja 2025, 17:40

Dzięki Panowie - rzeczywiście zdjęcia telefonem są dużo łatwiejsze do ogarnięcia i np. w warsztacie ostatnio korzystałem z tej opcji, ale w Galerii chciałem "lepsze" zdjęcia, co się - przy mojej niewiedzy - troszkę zemściło.
Poczytam i spróbuję poćwiczyć, chociaż z dwojga rozrywek zdecydowanie preferuję klejenie, niż fotografowanie. Jak już, to wolę "kręcić" kamerą video.
Bardzo dziękuję za porady i link - poczytam, może się nauczę :) .
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez _OldMan_ » środa, 14 maja 2025, 19:33

Aleksander napisał(a):Dzięki Panowie - rzeczywiście zdjęcia telefonem są dużo łatwiejsze do ogarnięcia i np. w warsztacie ostatnio korzystałem z tej opcji, ale w Galerii chciałem "lepsze" zdjęcia, co się - przy mojej niewiedzy - troszkę zemściło.
Poczytam i spróbuję poćwiczyć, chociaż z dwojga rozrywek zdecydowanie preferuję klejenie, niż fotografowanie. Jak już, to wolę "kręcić" kamerą video.
Bardzo dziękuję za porady i link - poczytam, może się nauczę :) .

Mimo wszystko szkoda zepsuć cały trud włożonej pracy kiepskimi zdjęciami.
_OldMan_

Postprzez kwiatektatek » środa, 14 maja 2025, 20:47

Trud włożonej pracy to można zepsuć wylaniem na model MLT, a nie słabymi fotkami.
Ten messer jest bardzo fajny i taki zostanie, choćby w ogóle nie miał zdjęć.
Obrazek Obrazek Obrazek
kwiatektatek

Animal Planet

Postprzez _OldMan_ » czwartek, 15 maja 2025, 18:18

kwiatektatek napisał(a):Trud włożonej pracy to można zepsuć wylaniem na model MLT, a nie słabymi fotkami.
Ten messer jest bardzo fajny i taki zostanie, choćby w ogóle nie miał zdjęć.

Tak, na pewno. :mrgreen:
_OldMan_

Postprzez Aleksander » czwartek, 15 maja 2025, 20:23

Jeszcze raz bardzo dziękuję - i obrońcom mojego Friedricha, i tym, którzy udzielili mi przydatnych wskazówek przy delikatnej krytyce moich poczynań fotograficznych ;o) . Obiecuję, że się z nimi zapoznam i wypróbuję.
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli