Aleksander napisał(a):Te ostatnie fotki są zrobione aparatem żony - Canon 40D, ale ponieważ - jak wspomniałem - to nie do końca moja bajka, robiłem to na automatycznych ustawieniach.
..bo zawsze są i głupsi w społeczności...

Łukasz_K napisał(a):Aleksander napisał(a):Te ostatnie fotki są zrobione aparatem żony - Canon 40D, ale ponieważ - jak wspomniałem - to nie do końca moja bajka, robiłem to na automatycznych ustawieniach.
Naturalne oświetlenie jest spoko, ale... poczekaj trochę aż słońce będzie już po zachodniej stronie, a nie w zenicie (jest też coś takiego jak 'golden hour' - ostatnia godzina przed zachodem słońca i pierwsza godzina po wschodzie słońca wtedy światło jest najlepsze do zdjęć). Ustaw się bokiem (a nie centralnie) względem słońca. Te bardziej zaawansowane aparaty oprócz automatu i manuala, mają tryby pół automatyczne Av (A) lub Tv (S) , które zdecydowanie działają lepiej niż AUTO, choć nie zawsze jak MANUAL to są zdecydowanie łatwiejsze na początek. Możesz też zacząć od funkcji P bardzo podobnej do auto, ale jednak działającej trochę inaczej. Osobiście polecam wejść w tryb Tv (S) tam ustawiasz tylko parametr przesłony, a aparat dobiera resztę ustawień. Zachęcam do eksperymentowania, ja tam lubię robić zdjęcia modelom

Aleksander napisał(a):Dzięki Panowie - rzeczywiście zdjęcia telefonem są dużo łatwiejsze do ogarnięcia i np. w warsztacie ostatnio korzystałem z tej opcji, ale w Galerii chciałem "lepsze" zdjęcia, co się - przy mojej niewiedzy - troszkę zemściło.
Poczytam i spróbuję poćwiczyć, chociaż z dwojga rozrywek zdecydowanie preferuję klejenie, niż fotografowanie. Jak już, to wolę "kręcić" kamerą video.
Bardzo dziękuję za porady i link - poczytam, może się nauczę.

kwiatektatek napisał(a):Trud włożonej pracy to można zepsuć wylaniem na model MLT, a nie słabymi fotkami.
Ten messer jest bardzo fajny i taki zostanie, choćby w ogóle nie miał zdjęć.

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 16 gości