Junkers F13 1/48 MiniArt

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Junkers F13 1/48 MiniArt

Postprzez mnak24 » czwartek, 29 maja 2025, 20:06

Jak je przyciśniesz to trochę leją, więc jest szansa że farba z nich się rozejdzie w środku też.
"Ja mogę powiedzieć coś na ten temat, że po prostu, że ja na ten temat nic za bardzo nie mogę powiedzieć"

KW-1 zimowy|Tarpon mk. 1|Panther ausf. A|Schwimmwagen|Ju-87 G1|F4F-4 Wildcat|
MiG-21 "Latający ołówek"
mnak24

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Aleksander » wtorek, 3 czerwca 2025, 21:04

Jedziemy dalej.
Na razie górny element kadłuba nadal nie jest przyklejony (podobnie zresztą jak i statecznik pionowy), powoli zrobił się silnik - jest fajny, ale nie jestem z niego bardzo kontent, więc pewnie jednak go zamknę. Silnik też jest jedynie "wsadzony".
Reszta samolotu trafiła do malarni.
W międzyczasie "robi" się stojący pilot - dzięki uprzejmości Marcina (bo ja w figurkach nie do końca jestem biegły). Może wyjdzie jakaś scenka.

Oto kilka nowych zdjęć z telefonu ;o)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zaczynam powoli myśleć o kalkach - mam nadzieję, że Cartograf mnie nie zawiedzie, ale kładzenie kalkomanii na blasze falistej trochę mnie niepokoi. Zobaczymy.
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Ringo » czwartek, 5 czerwca 2025, 08:59

Podoba mi się ten warsztat. Powstaje nietuzinkowy model.
************************************************************************************************************************
Obrazek Obrazek
************************************************************************************************************************
Ringo

1940

Postprzez Aleksander » czwartek, 5 czerwca 2025, 11:14

Dzięki, Ringo.
Robię powoli małe kroki, żeby go za bardzo nie zepsuć ;o) . Ale rzeczywiście to dla mnie duża przyjemność (że nie powiem, że frajda :D )
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Aleksander » niedziela, 8 czerwca 2025, 15:12

Cisza i spokój - już wiem, dlaczego nie ma warsztatów :P

W międzyczasie niewielki ciąg dalszy - zamknąłem jednak przedział silnikowy, bo nie podobała mi się otwarta "klapa" okapotowania, przykleiłem część górną kadłuba, pomalowałem i dokleiłem podwozie i ster kierunku.
Zrobiłem też brązowe "chodniki" na przykadłubowych częściach skrzydeł, kosztowało mnie to trochę nerwówki i nie wyszło za pięknie, ale już nie miałem sił na kombinowanie po raz szósty.
Kalkomanii było aż osiem, więc udało się je położyć nawet bez większych kłopotów, choć miejscami troszkę się srebrzą. Na szczęście weszły bez problemu w żłobkowaną blachę.
Skrzydła można już dołączyć do kadłuba - nie zdawałem sobie sprawy, jak wielką rozpiętość miał płat tego Junkersa! Muszę poszukać miejsca na półce dla tego modelu.

Nowe fotki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Aleksander » wtorek, 10 czerwca 2025, 11:58

No to jadziem (leciem) dalej - widać powoli światełko w tunelu.
Większość dodatków przyklejona, maski z szyb zdjęte, drzwi otwarte, "komin" przyklejony...
Zostały skrzydła i podwozie oraz antena. mam nadzieję, że niedługo koniec.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Aleksander » środa, 11 czerwca 2025, 14:03

Finita la rumba, chociaż właściwie powinienem napisać "Ende" w języku Junkersa :lol:
Dzisiaj skończyłem Junkersa po niecałych 6 tygodniach :shock:
Podsumowując - bardzo przyjemne klejenie, spasowanie części bardzo dobre, dawno się tak nie cieszyłem z postępów.

Oczywiście - zdaję sobie sprawę z moich niedociągnięć i niedoskonałości, ale ponieważ należę do "frajdolarzy", to frajdę (i to niezłą) miałem cały czas. Polecam ten model jako oderwanie od bojowych samolotów - niby różnica niewielka, ale zawsze.

Na pełną galerię trzeba będzie poczekać, aż wróci słońce, a przynajmniej jak deszcze się skończą.

Obrazek

Nie zdawałem sobie natomiast sprawy, jaką ten samolot miał rozpiętość!

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Ringo » czwartek, 12 czerwca 2025, 06:26

Świetnie wyszedł. Czy ja dobrze interpretuję zdjęcia, że w tym samolocie nie było przednich szyb w tych owalnych okienkach?
Obrazek Obrazek
Ringo

1940

Postprzez Aleksander » czwartek, 12 czerwca 2025, 09:57

Ringo napisał(a):Świetnie wyszedł. Czy ja dobrze interpretuję zdjęcia, że w tym samolocie nie było przednich szyb w tych owalnych okienkach?

Dzięki!
Masz rację - były tylko małe szybki-wiatrochrony. Na jakimś filmiku ze zdziwieniem zauważyłem, że piloci wsiadali do tego samolotu przez te przednie okrągłe otwory w okienkach! Tylko pasażerowie mieli schodki i otwierane drzwi.
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Ringo » czwartek, 12 czerwca 2025, 11:29

To jest właśnie ciekawe w tych wcześniejszych konstrukcjach , rozwiązania były nietypowe i że tak powiem zaskakujące.
Obrazek Obrazek
Ringo

1940

Postprzez Aleksander » środa, 9 lipca 2025, 13:03

Robią się dodatki do scenki z Junkersem, muszę tylko wymyślić podłoże lotniska. Walizki (pomalowane kredkami AK Real Colors) i figurki pasażerów drukowane, dojdą jeszcze kuferki i obowiązkowo naklejki "hotelowe" na bagażach.
Mercedes to ponad 50-cio letni plastikowy samochodzik f-my Spójnia (kopia Matchboxa) z dodanymi przeze mnie wydechami.
Będzie jeszcze stojący pilot w ubraniu z epoki, ale chwilowo trafił do profesjonalnego figurkowca - boję się tylko, że po zrobieniu swoim wyglądem przyćmi całą resztę, ale co tam :).
W planach jeszcze ew. wózek na bagaże, ale nie wiem, czy uda mi się go stworzyć.

Obrazek
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat