[G] Gloster Gladiator Mk. I MPModel nr 118 1:33

Zestawy, relacje z budowy, galerie ukończonych modeli, porady i problematyka modelarstwa kartonowego.

[G] Gloster Gladiator Mk. I MPModel nr 118 1:33

Postprzez Pashal » poniedziałek, 6 października 2025, 10:41

Taka prezentacja, bo niestety na konkurs do Pabianice nie udało się dotrzeć.

Dobra to drugi model sklejony z serii wydawniczej MPModel i ...ostatni.
Kto kleił model tego projektanta to wie czego można się spodziewać... ten model zdecydowanie zyskał przez grafikę i dlatego został sklejony.
Model kleił się całkiem spoko, ale ma sporo uproszczeń co kompletnie nie dziwi mając na uwadze, kto go projektował. Wielka szkoda, że projektant mając do dyspozycji komputerowe projektowanie pominął wiele części, które podniosłyby zdecydowanie walory wizualne modelu, szczególnie na zewnętrznych siatkach modelu... starałem się to uzupełnić i poprawić na podstawie zdjęć z epoki.
Model jak zwykle kleiłem z jednego egzemplarza (wersja kredowa i wręgi papierowe pozostały nietknięte) i przy użyciu tych samych materiałów jak we wszystkich klejonych modelach - patrz galeria MB-200).
Silnik z wycinanki to tylko cylindry i korpus pozostałe części zostały dorobione w ilości ponad 440 sztuk.
Pierwszy raz nie caponowałem arkuszy przed wycięciem i jakoś nie miało to wpływu na obróbkę kartonu i ewentualne zabrudzenia przy retuszu części
Cały model kleiłem od lutego 2025 przez 244,5 godziny w maksymalnej dawce dziennej ok. +/- 2 godziny z wieloma przerwami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pashal

Reklama

Re: [G] Gloster Gladiator Mk. I MPModel nr 118 1:33

Postprzez Ringo » środa, 8 października 2025, 10:03

Robi wrażenie. Fajny.
************************************************************************************************************************
Obrazek Obrazek
************************************************************************************************************************
Ringo

1940

Postprzez Mac Eyka » środa, 8 października 2025, 17:49

EEEEEEEEEEEEEEEE nie no fajny ci on jest.
Widzę, że tam gdzie w kartoniakach są schodki to ty poszedłeś w szpachlowanie.
Bardzo fany sposób na wzbogacenie modelu
Z pozdrowieniami Samozwańczy Prezes Gildii Kręcących się Śmigiełek Maciek Poniatowski

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Postprzez Pashal » środa, 8 października 2025, 21:31

No to jeszcze raz muszę napisać... coś nie pykło i znikło . :roll:

Cieszę się, że się podoba, ale jednak na tych zbliżeniowych zdjęciach widać różne takie tam minusy.
Spieszyłem się, aby zdążyć, ale i tak nie udało się...że się spieszyłem to widać po Tym jak zrobiłem napis na podstawce 8-) :mrgreen:
No dobra jak już wspomniałem o zdążaniu to muszę w Tym momencie przypomnieć klasykę :P :
https://www.youtube.com/watch?v=N4FvOqTdnPI

No tak się składa, że w modelu nic nie jest szpachlowane... nie wiem, czy masz na myśli przednią część kołpaka, czy przód osłony silnika, czy jakieś inne części modelu ?
Jeżeli już to listki kołpaka zeszły się pięknie, ale miały czerwony kolor, a ja zapragnąłem go mieć żółtym, więc go jednak lekko przeszlifowałem, polakierowałem i pomalowałem na żółto, ale po fakcie tego żałowałem... skąd czerwony jego kolor to tylko wie ten co nadał mu taka barwę ?
Śmigłą są oklejone kartonem czarnym barwionym w masie i polakierowane matem, który za epidemiologiczną chorobę nie chciał być matowym mimo, że był świeżo kupiony, a rozpuszczalnika nie miałem, a talku bałem się więcej dosypać.

Nie wiem, czy wszyscy wierzą, że silnik składa się z tylu części, ale to najprawdziwsza prawda i dotyczy to wszystkich części silnika i przewodów znajdujących się pod osłoną, z których część jest słabo widoczna lub niewidoczna na zdjęciach.
Głowice silnika w opracowaniu to dwa walce o mniejszej i większej średnicy - ich siatki porozcinałem na odpowiednie fragmenty i z nich posklejałem tak jak widać na zdjęciach plus części z kartonu barwionego w masie i szablony z drutu.

W modelu prawie wszystkie części są w mniej lub bardziej zwaloryzowane, zmienione, oraz dodane zostały elementy, których nie ma w opracowaniu.

Ciekawy jestem jak odbiera ten model autor grafiki, któren to azaliż , nieprawdaż odwiedza to zacne forum, w dość słownie minimalistycznej formie... pozdrawiam serdecznie otóż. 8-)
Pashal

Postprzez Seweryn » czwartek, 9 października 2025, 06:56

Bardzo fajny, sporo robi grafika na tych MPMach, bo same projekty czasem mają karykaturalne bryły.
Seweryn
Seweryn

Postprzez Pashal » czwartek, 9 października 2025, 12:06

Bez tej nowej grafiki modele serii wydawniczej MPModel pozostają w klimacie dawnych lat.
Oczywiście można polemizować, czy akurat te imitacje wszelkich przetłoczeń poszycia są, aby nie zbyt nachalne, według mnie powinny być bardziej stonowane i dotyczy to nie tylko modelu Gladiatora, ale okej.

Nie wiem, czy na innych platformach pojawił już się sklejony ten model bez zmian wyglądu części - ciekawy jestem porównania ?

Model spasowany jest bardzo dobrze, a grafika poza kolorem końcówki kołpaka, wąskiego fragmentu braku koloru zielonego po prawej stronie przy wnękach km, oraz zbyt wystającego koloru niebieskiego na krawędziach natarcia skrzydeł w pasie koloru zielonego nie posiada błędów.
Pashal

Postprzez Mac Eyka » czwartek, 9 października 2025, 16:19

Pashal napisał(a):przód osłony silnika

Jednak według mnie kolektor powinien być w jednym odcieniu a nie w dwóch.
Z pozdrowieniami Samozwańczy Prezes Gildii Kręcących się Śmigiełek Maciek Poniatowski

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Postprzez Paweł84 » czwartek, 9 października 2025, 16:59

Dawno, dawno temu próbowałem budować kartonówki i od tego czasu pozostał mi duży szacunek do ludzi, którym ta niełatwa sztuka wychodzi.
Tak trzymaj
Paweł84

Postprzez Seweryn » czwartek, 9 października 2025, 20:34

Ja mam tego drugiego Galdiatora, fakt troche za mocno zaznaczone płócienne poszycie, ale wole juz takie niż oldschoola ;) Polecam Tobie Swordfisha, mega fajna grafika.
Seweryn
Seweryn

Postprzez Pashal » piątek, 10 października 2025, 08:53

Mac Eyka powtórzę jeszcze raz - nie ma w modelu grama szpachli... na osłonie silnika jest kilka warstw lakieru, suche pastele i na zewnętrznym pierścieniu srebrna farba. Na 3 od końca zdjęciu na powiększeniu widać miejscami łączenie segmentów.

https://warthunder.com/upload/image/!%2 ... r_ExCC.jpg

https://www.net-maquettes.com/pl/pictur ... gladiator/

https://www.alamyimages.fr/photo-image- ... 20864.html

https://digitaltmuseum.se/021018546243/ ... ia?slide=0

Tak tylko wspomnę, że ostatni raz dwupłatowy model kartonowy samolotu sklejałem... 50 lat temu i po przemalowaniu był to również model w barwach fińskich...no taka sytuacja :roll:

https://postimg.cc/WFh9GLNV
https://postimg.cc/7fyV6T2w

Paweł84 a co powiesz o ludziach, którzy sklejają kartonówki i im to jakoś wychodzi, ale do tego jeszcze projektują modele kartonowe ? 8-)

Seweryn pełna zgoda co do tego Swordfisha, mam zamiar go kupić i skleić, ale w tej chwili muszę zmienić tematykę sklejanych modeli na taką, której jeszcze nie sklejałem, czyli modele kartonowe pojazdów... takich modeli nigdy nie sklejałem tylko... opracowywałem... pora coś takiego wreszcie skleić.
Mowa jest oczywiście o tym opracowaniu Tobołka :

https://www.answer.pl/pl/samoloty/4950- ... -mk-i.html

Mnie bardziej podchodzi taki kamuflaż z pudełka, ale takiego modelu nie ma... jeszcze :P

https://www.youtube.com/watch?v=DLu5KFT7eD4

Bardzo proszę o CANT-a nie pytać ... leży biduś na szafie i czeka na siatki kadłuba z poprawnie według moich uwag umiejscowioną na kadłubie strzałą i na poprawnie rozstawione "chrapy" na osłonach silnika.

Może ktoś wykona takie zlecenie ?
Pashal

Powrót do Karton