[W] T-34-85 RUDY (Miniart 1/35)

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

[W] T-34-85 RUDY (Miniart 1/35)

Postprzez PiterATS » wtorek, 14 października 2025, 20:49

Wierzyć mi się nie chce, ale po baaaardzo długiej przerwie, po wielu wielu latach wlatuje na tapetę model sprzętu wojskowego, a konkretnie T-34-85 8-)
Powód był prozaiczny- jako rekonstruktor historyczny, niedawno miałem okazję pojeździć T-34 w kompletnym umundurowaniu czołgisty Armii Polskiej na Wschodzie, z okresu II wojny światowej. Tak więc czterej pancerni i te klimaty :) Naszła mnie więc wena na zrobienie sobie Teciaka, a że zawsze chciałem mieć kiedyś tam na półce model Rudego, kupiłem więc Miniarta z wnętrzem (w 1:35) i ochoczo zabrałem się za urzeczywistnienie swojej zachcianki sprzed wielu lat. W sumie jakaś odmiana i krótki przerywnik od modeli samochodów mi się należy :)

Zdecydowałem się na zakup wersji egipskiej:

Obrazek

Z dodatkowych zestawów użyję jeszcze:
- kalkomanii Weikerta
- liny holowniczej z szeklami Eureki
- amunicji od RB
- lufy od Orange Hobby

Reszta to już własna twórczość w postaci typowego skraczu oraz projektowania 3D i drukowania. A własnych przeróbek będzie sporo, bo moim celem jest odwzorowanie wszelkich instalacji nie ujętych w modelu oraz korekta błędów merytorycznych, których niestety w całej serii T-34 od Miniarta trochę jest. Należy jednak zaznaczyć że to najlepsze modele Teciaków w ogóle, lepsze również od Trumpeterowych dziwadeł w skali 1/16 zarówno pod względem merytoryki jak i ilości detali.

Model będzie przedstawiać nie tyle pojazd filmowy, co będzie bardziej próbą przestawienia czołgu z powieści, a więc pojazdu wojennej produkcji.
Póki co moje plany co do modelu w pełni realizuję, bo budowa jest już nieco dalej posunięta. Ale po kolei

Najpierw według instrukcji zabrałem się za wannę kadłuba ze wszystkimi podstawowymi detalami. To co tutaj widać to absolutny standard z pudełka, a elementy z drutu i hipsu są jedynie zamiennikami pudełkowych (technologia wtrysku ma jednak swoje ograniczenia, których nie da się chyba aktualnie przeskoczyć):

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Wanna kadłuba uzupełniona o pierwsze elementy instalacji, nie ujętych w modelu. Mamy więc pierwsze przewody biegnące do obrotomierza, prędkościomierza i skrzynki elektrycznej kadłuba, przewody układu paliwowego z dorobionym kurkiem upustowym paliwa, przewody instalacji pneumatycznej, podłączone do butli ze sprężonym powietrzem:

Obrazek Obrazek

To na razie tyle, pozdrawiam :)
PiterATS

Reklama

Re: [W] T-34-85 RUDY (Miniart 1/35)

Postprzez piotr dmitruk » wtorek, 14 października 2025, 23:31

I za chwilę sakramentalne pytanie: "którą wersję robisz? Bo było kilka."
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Pashal » środa, 15 października 2025, 07:28

Polecam przy okazji ten temat 8-) :
viewtopic.php?p=1047053
Pashal

Postprzez PiterATS » środa, 15 października 2025, 15:02

piotr dmitruk napisał(a):I za chwilę sakramentalne pytanie: "którą wersję robisz? Bo było kilka."

Tak jak wspomniałem w opisie, model będzie przedstawiać pojazd z powieści, a więc będzie to czołg produkcji wojennej.
W serialu grały oczywiście polskie Kaczory, a dla nich bazą licencyjną był czołg z fabryki 183. W moim przypadku będzie to więc wóz z późno-wojennej produkcji fabryki 183, czyli wyposażony min. w koła żebrowane czy kopułkę dowódcy z włazem jednoczęściowym. Trzeba będzie przerobić wiec trochę detali zewnętrznych, a przy tym uważnie uzupełniać wnętrze o wyposażenie zgodne z tym, jakie posiadały wojenne Teciaki z armatą 85mm. Bo różnice między wozami wojennymi a powojennymi również w obszarze wnętrza są dość duże.

Pashal- dziękuję za linka, nie znałem tego wątku :)
PiterATS

Postprzez Aleksander » środa, 15 października 2025, 15:27

Cieszę się na oglądanie Twojego warsztatu, bo robisz to w sposób super profesjonalny i zadziwiasz dokładnością.

Właśnie skończyłem czytać książkę o Przymanowskim i jego życiu w kontekście "Czterech pancernych" - trochę trudna, ale polecam.Jestem więc z grubsza na bieżąco z historią filmu, natomiast w "powieściowej" wersji, to początkowo był T-34 z armatą 76 mm. Dopiero drugi "Rudy", kupiony za zbiórkę pieniędzy przez Pomorzan na gdańskim balu, miał być nowocześniejszy, z armatą 85 mm (to nawet chyba Wichura mówi, kiedy załoga wskakuje na nowy czołg, że teraz to armata większego kalibru) - i pewnie stąd pytanie Piotra Dmitruka o wersję.
Ten drugi "Rudy" miał za to (od momentu forsowania Odry) krótszą lufę - ale to już wszyscy wiedzą.
Trzymam kciuki za ciąg dalszy!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez PiterATS » środa, 15 października 2025, 16:05

Ale akurat Rudy z krótszą lufą podczas forsowania Odry, to był właśnie ten pierwszy z armatą 76mm, a nie drugi. Tam został zniszczony zaraz po sforsowaniu Odry i dopiero później załoga dostała nowy wóz właśnie z armatą 85mm, ufundowany ze zbiórek :)
Przyjąłem, że ten Teciak z armatą 85mm mógł być właśnie z końcowo wojennej produkcji zakładu 183, z pierwszych dwóch miesięcy 1945r.
PiterATS

Postprzez PiterATS » środa, 15 października 2025, 19:28

Kolejnym etapem było wstępne pomalowanie kolorami bazowymi tego co do tej pory zrobiłem.

Widać już przygotowaną ścianę działową kadłuba z otwartymi wszystkimi lukami. Wykonałem ją całkowicie od postaw, na podstawie rysunków z wojennych instrukcji i dokumentacji czołgu. Została wykonana ze wszystkiego co było pod ręką, a więc kartonu, hipsu, drucików oraz zaprojektowanych 3D i wydrukowanych
drobnych detali:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Z elementów drukowanych, znajdujących się na grodzi kadłuba mamy:
- kurek rozdzielczy paliwa (za jego pomocą można było przełączać się między poszczególnymi grupami zbiorników paliwa):
Obrazek

- ręczną pomocniczą pompkę oleju:
Obrazek Obrazek

- dźwigienki do otwierania bocznych żaluzji:
Obrazek

- i trochę pozostałej drobnicy czyli śruby zwykłe i śruby motylkowe:
Obrazek

Dla zobrazowania wielkości- kurek paliwa ma rozmiary 3,2x3,0x3,0mm, pompka oleju jest podobna, a śruby motylkowe to już rozmiar 1,3mm.
Ciężko się to fotografuje i skleja, a i fotograf ze mnie marny. Po wielu latach pracy w skali 1:20 i 1:12 odwykłem od 1:35, która stała się dla mnie skalą wręcz nikczemną i lilipucią :)
PiterATS

Postprzez PiterATS » czwartek, 16 października 2025, 19:32

Dzisiaj zdjęcia z drugiej części malowania detali na kolory bazowe oraz pierwsze ślady eksploatacyjne:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam :)
PiterATS

Postprzez Pashal » czwartek, 16 października 2025, 19:52

To planujesz jednak przekrój do filmowania akcji z wnętrza ? :mrgreen:
Tak serio to planujesz jakoś to wnętrze wyeksponować, nie mam na myśli tylko otworzonych włazów, ale np. przedział silnikowy ?
Pashal

Postprzez Aleksander » czwartek, 16 października 2025, 20:07

Pisałem już, że oglądanie Twoich warsztatów (i galerii) to sama przyjemność - i to prawda!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez PiterATS » czwartek, 16 października 2025, 20:08

Pashal napisał(a):To planujesz jednak przekrój do filmowania akcji z wnętrza ? :mrgreen:
Tak serio to planujesz jakoś to wnętrze wyeksponować, nie mam na myśli tylko otworzonych włazów, ale np. przedział silnikowy ?

Tak, mniej więcej tak. Będą otwarte wszystkie włazy, zdjęta i ustawiona na koźle wieża, zdemontowane górne pokrywy przedziału napędowego oraz otwarta cała tylna płyta kadłuba z widokiem na przedział przekładni i filtrów powietrza.
PiterATS

Postprzez Pashal » piątek, 17 października 2025, 09:23

Może coś takiego : dokupisz drugi model plastikowy T-34 po to, aby skleić taką wersję :

https://www.mojehobby.pl/products/Dzwig ... sjgjNkXNCT

Wykorzystasz to co się da z modelu plastikowego, a brakujące części do JT-34 sobie dodrukujesz lub wykonasz innym sposobem.
Tak to widzę - solidny remont T-34 przy użyciu JT-34. :idea:

Dobra nie było tematu : :P :mrgreen:
https://opisybroni.pl/jt-34/
Ostatnio edytowano piątek, 17 października 2025, 19:52 przez Pashal, łącznie edytowano 1 raz
Pashal

Postprzez PiterATS » piątek, 17 października 2025, 14:32

Pashal napisał(a):Może coś takiego : dokupisz drugi model plastikowy T-34 po to, aby skleić taką wersję :

https://www.mojehobby.pl/products/Dzwig ... sjgjNkXNCT

Wykorzystasz to co się da z modelu plastikowego, a brakujące części do JT-34 sobie dodrukujesz lub wykonasz innym sposobem.
Taka to widzę - solidny remont T-34 przy użyciu JT-34. :idea:

Dobra nie było tematu : :P :mrgreen:
https://opisybroni.pl/jt-34/

Już nie przesadzajmy, to ma być tylko model rozbebeszonego czołgu, a nie cała diorama. Poza tym JT-34 to nie ta epoka i nie ten kraj. To powojenny sprzęt czechosłowacki :)
PiterATS

Postprzez PiterATS » piątek, 17 października 2025, 16:34

Kolejny etap brudzenia i na tym poprzestałem. Nie chcę robić z pojazdu jakiejś ruiny, dlatego w zasadzie skupiłem się bardziej na cieniowaniu, odpryskach w najbardziej narażonych do tego miejscach i usyfieniu w największym stopniu skrzynek amunicyjnych na dnie przedziału bojowego, po których załoga deptała butami i które dojdą nieco później.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Następnym etapem było stopniowe, mozolne uzupełnianie wnętrza przedziału silnikowego o wszelkie instalacje niezbędne do zamontowania na tym etapie, a przez włożeniem silnika. Na samym początku trzeba było zaprojektować całkowicie od podstaw zestaw baterii akumulatorów, których Miniart nie uwzględnił:

Obrazek

A jak to wyszło w rzeczywistości, to już w następnym odcinku :)
PiterATS

Postprzez Pashal » piątek, 17 października 2025, 20:16

Piter ATS napisał :
"Już nie przesadzajmy, to ma być tylko model rozbebeszonego czołgu, a nie cała diorama. Poza tym JT-34 to nie ta epoka i nie ten kraj. To powojenny sprzęt czechosłowacki :)"

Tak oczywiście, że wiem i sam przecież podałem link z opisem tego czeskiego pojazdu, dodając "dobra nie było tematu" z dwoma emotkami :P :mrgreen: , bo uznałem, że pomysł może być wielce kontrowersyjny, ale czy rzeczywiście aż tak kontrowersyjny on jest ?

Na swoje usprawiedliwienie mogę rzec, że ostatnimi czasy zauważyłem, że modelarze kartonowi i plastikowi mają różne pomysły na sklejanie modeli bez oglądania się na fakty, stąd powstał ten pomysł na dwa modele.

Warto przy okazji zauważyć, że przecież w rzeczywistości czołg T-34/85 "Rudy" nie istniał, więc i ewentualne dodanie mu do towarzystwa wozu czeskiego JT-34 z lat 50-tych nie byłoby jakimś dziwactwem.

Można... no można :
https://www.scalemodelshop.co.uk/border ... hip-bs007/

Dobra więcej nie mam zamiaru przeszkadzać w realizacji Twojej wizji sklejania "Rudego"... powodzenia !
Pashal

Następna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat