Konkurs 25/26

Re: Konkurs 25/26

Postprzez Pashal » środa, 29 października 2025, 20:50

Piotrze Twój kolor czerwony jest okej, a moje propozycje kolorów to absurd ... co w tym jest absurdalnego ?

Nie wiem, czy zrozumiałeś dobrze moją propozycję, ale wybieramy tylko JEDEN kolor spośród tych, które zaproponowałem, a nie wszystkie. :idea:
Ludzie będą chcieli biały to będzie biały, zdobędzie najwięcej głosów niebieski to będzie niebieski - to jest wybór z 6 zaproponowanych kolorów.
No w czym jest problem ?

Oprotestowanie jest w porządku, ale przecież to autor propozycji powinien decydować, czy dany model spełnia kryteria tematu, czy np. czerwonego jest dość, czy za mało.

PS. Tak już całkiem przy okazji - pytałem się o pewną sprawę, minęło sporo dni, a odpowiedzi niestety nie ma ?
Pashal

Reklama

Postprzez Pashal » środa, 29 października 2025, 21:08

To jest według mojej oceny samolot spełniający kryterium, że czerwonego jest dość :

https://pl.wikipedia.org/wiki/Red_Arrow ... s_trio.JPG

Jest również biały i niebieski, dobra granatowy, ale tych kolorów jest zdecydowanie mniej niż czerwonego...nie pytajmy jednak naszych żon jakie tu są na samolocie kolory . :mrgreen:
Przykładzik :
https://www.leroymerlin.pl/produkty/far ... gKnOfD_BwE

Dla mnie to czerwony taki troszkę ciemny, ale dla naszych pań to... ogniste flamenco... bo taki mamy klimat. :P

Tak tylko przypomnę :
https://www.youtube.com/watch?v=dboaBkvnVKg
Pashal

Postprzez Paweł84 » środa, 29 października 2025, 21:14

Dla fanów gąsienic też coś jest:
https://en.wikipedia.org/wiki/Tank_biat ... 013-01.jpg
Paweł84

Postprzez Pashal » środa, 29 października 2025, 21:16

Można... no można... fuuuuuuuj.
Pashal

Postprzez kwiatektatek » środa, 29 października 2025, 21:31

Comek napisał(a): Olałbym też propozycje z przeszłości,

To jedyna słuszna koncepcja dotycząca tematu gwiazd filmowych czy tam ekranu.
Obrazek Obrazek Obrazek
kwiatektatek

Animal Planet

Postprzez piotr dmitruk » środa, 29 października 2025, 21:31

To nie jest kwestia "moje"- "twoje".
Pomyśl, czy widziałeś pojazd pancerny z pomarańczowymi lub czarnymi elementami? Umawiamy się wstępnie że nie chodzi o kolor napisów lub majtki namalowanej modelki, ale coś co w modelu stanowi istotny, prawie dominujący element. (nad hinomaru bym się zastanawiał, albo pozostawił to ocenie użytkowników).
W przypadku czerwieni na pojazdach pancernych może to być np czerwony krąg malowany na wieży ruskich czołgów i w podobnym celu u NIemców nakładana czerwona szmata ze swastyką, pojazd w fabrycznym malowaniu minią, lub zardzewiały wrak lub zębate pyski malowane na pojazdach amerykańskich. Takich elementów nie uświadczysz przy innych kolorach (skupiam się na pancerce, bo czy figurki, czy cywile, czy samoloty takich kolorów mogą zawierać sporą ilość).

Drugim, nieco mniejszym, ale również istotnym problemem jest wybór tego koloru. Jak rozległą musiałaby być ankieta, żeby pomieścić więcej kolorów, a oprócz tego inne tematy, które już się pojawiły, i może jeszcze pojawią?

Dlaczego uparłeś się, że ma decydować autor propozycji? W regulaminie jest system oprotestowania, i myślę że zbiorowy rozsądek wyeliminuje kogoś, kto wstawi model nieprzystający do idei konkursu, tylko dlatego, że ma w kabinie mały napis ostrzegawczy w takim kolorze.

PS Ja nie jestem w stanie stworzyć takiego działu, przekazałem propozycję adminowi, nie mam odpowiedzi.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez halset » środa, 29 października 2025, 21:40

Czerwony to dobra propozycja. Może to być właśnie okazja żeby wyjść ze swojej strefy komfortu ;o) To samo "gwiazdy filmowe", z chęcią usiadłbym do obu tematów. "Półkowniki" i "dzieła niedokończone" bym z góry zignorował :lol:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
halset

Ukraina

Postprzez dymuwa » czwartek, 30 października 2025, 06:14

piotr dmitruk napisał(a): ...
nad hinomaru bym się zastanawiał, albo pozostawił to ocenie użytkowników...

Uważam że zarówno hinomaru, jak i inne znaki rozpoznawcze w kolorze czerwonym (np.gwiazdy sowieckie i państw UW, tureckie itp) powinny być wykluczone z kryteriów kwalifikacji. Kryteria powinny opierać się na tym w jakim stopniu na czerwono jest malowany sam model.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
dymuwa

Anim_Ukr

Postprzez Pashal » czwartek, 30 października 2025, 08:25

Piotrze było sporo konkursów w których jakaś kategoria sprzętu była w mniejszości lub wcale jej nie było i jakoś nikt nie ubolewał z tego tytułu.

Zgłosiłem temat z kolorami do wyboru pod osąd forumowiczów... będzie pasował dobrze, nie będzie pasował też lamentu nie będzie... z mojej strony.

To jest tylko 6 kolorów, czyli tematów na konkurs... nie widzę jakiegoś zalewu propozycji, aby był problem z ankietą, było kiedyś więcej propozycji i jakoś dało radę.

Dlaczego niby autor tematu nie może jako jedyny decydować o zgłoszonym modelu, czy pasuje do konkursu, bo co będzie nieobiektywny... no może jakby to dotyczyło forumowicza kwiatektatek ... no to można się wtedy zastanowić. :mrgreen:

To co napisał dymuwa ma jak najbardziej sens.
Pashal

Postprzez kwiatektatek » czwartek, 30 października 2025, 11:24

Pashalu, usłyszałeś już kiedyś "spadaj". Na pewno pamiętasz, bo tak cię to ruszyło że pobiegłeś do moderatorów po pomoc.
Znowu chcesz to usłyszeć? Nie musisz odpowiadać.
Mam propozycję: zagłosuję za twoim tematem. Ale pod warunkiem że weźmiesz udział w konkursie. Ja nie wezmę, ale pooglądam twoje dokonania. Pod hasłem - mniej pyszczenia, więcej roboty.
Pasuje ci to?
Obrazek Obrazek Obrazek
kwiatektatek

Animal Planet

Postprzez skusz » czwartek, 30 października 2025, 16:47

Hmm, tak sobie paczam, czytam ( w zasadzie składam literki, próbując rozumieć ale nie bardzo mi wychodzi) i nie wiem o co kaman :lol: kiedyś tam próbowałem jakiś temat podrzucić , ale chyba chodzi o to, aby mieć fun, fan (jak zwał) a czy to będzie Kasia, Zosia czy Marysia... najważniejsza jest bunga-bunga :mrgreen: . Sam sobie w tym momencie się dziwię, że aż ta dużo napisałem w sumie nie w temacie :mrgreen: :shock:
Pozdrawiam Sławek Kusz
Portfolio : http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=20734
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
skusz

100-lecie Niepodległości

Postprzez Thalgonis » czwartek, 30 października 2025, 17:12

Po wysłuchaniu słusznych skądinąd argumentów kolegi Comka, dot. 250 rocznicy niepodległości USA, zgłaszam oficjalnie ;o)
Made in USA
Mało jest chyba państw, które nie mają nic w sprzęcie, co „pachnie” tym krajem, więc mamy bardzo szeroki wachlarz. Jedyny wymóg byłby taki, że musi być konstrukcja ze stanów :)
Ostatnio edytowano czwartek, 30 października 2025, 17:45 przez Thalgonis, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrówka
Thalgonis -> https://modelarstwozpudla.pl/

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Thalgonis

1940

Postprzez Pashal » czwartek, 30 października 2025, 17:20

Kwiatektatek otóż bardzo mi nie pasuje prostactwo jakie sobą reprezentujesz odznaczony uczestniku konkursów wszelakich, być może chroniony parasolem ochronnym .

Tak ruszył mnie wtedy i teraz prymitywizm jaki sobą prezentujesz, a przy okazji sprawdziłem, czy takie teksty będą w jakiś sposób ograniczane przez reakcje admina - jak widać nie są niczym blokowane, bo po raz kolejny wypisujesz żałosne teksty.

Olewasz czyjś temat będący propozycją tematu konkursu , a gdy w delikatny sposób zwróciłem na to uwagę pojawiasz się po raz kolejny i wpisujesz prostacki tekst.

Autentycznie czujesz się taki bezkarny, bo skleiłeś ileś tam modeli plastikowych ?

Apeluję - człowieku więcej kultury i ogłady - to jest tylko zabawa, którą psujesz swoją nienawiścią.

Jakbyś miał więcej zaskoku to byś zobaczył, że w czasie konkursu plastikowego skleiłem model, który świetnie pasował do tematu konkursu 1940 ... no był to model kartonowy w skali 1:33.
Pashal

Postprzez Ringo » czwartek, 30 października 2025, 17:34

Thalgonis napisał(a):... zgłaszam oficjalnie ;o)
Made in USA

Jestem za! Ciekawy temat konkursu i szeroki tematycznie - różne lata, wojny, sprzęt cywilny, wojskowy itp. itd.
************************************************************************************************************************
Obrazek Obrazek
************************************************************************************************************************
Ringo

1940

Postprzez skusz » czwartek, 30 października 2025, 18:49

Ringo napisał(a):
Thalgonis napisał(a):... zgłaszam oficjalnie ;o)
Made in USA

Jestem za! Ciekawy temat konkursu i szeroki tematycznie - różne lata, wojny, sprzęt cywilny, wojskowy itp. itd.

Pomimo, że na potęgę kleję Mustangi tudzież inne Hawki lub im podobne jestem przeciw 8-) bo obecna polityka , a zwłaszcza lub przede wszystkim obecny Pan Prezydent of the US mi nie leży, coby mocniej się nie wypowiedzieć, więc poprzednie 249 lat jak najbardziej :mrgreen: :lol:
Pozdrawiam Sławek Kusz
Portfolio : http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=20734
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
skusz

100-lecie Niepodległości

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Made in USA 2025-2026