przez piotr dmitruk » środa, 29 października 2025, 21:31
To nie jest kwestia "moje"- "twoje".
Pomyśl, czy widziałeś pojazd pancerny z pomarańczowymi lub czarnymi elementami? Umawiamy się wstępnie że nie chodzi o kolor napisów lub majtki namalowanej modelki, ale coś co w modelu stanowi istotny, prawie dominujący element. (nad hinomaru bym się zastanawiał, albo pozostawił to ocenie użytkowników).
W przypadku czerwieni na pojazdach pancernych może to być np czerwony krąg malowany na wieży ruskich czołgów i w podobnym celu u NIemców nakładana czerwona szmata ze swastyką, pojazd w fabrycznym malowaniu minią, lub zardzewiały wrak lub zębate pyski malowane na pojazdach amerykańskich. Takich elementów nie uświadczysz przy innych kolorach (skupiam się na pancerce, bo czy figurki, czy cywile, czy samoloty takich kolorów mogą zawierać sporą ilość).
Drugim, nieco mniejszym, ale również istotnym problemem jest wybór tego koloru. Jak rozległą musiałaby być ankieta, żeby pomieścić więcej kolorów, a oprócz tego inne tematy, które już się pojawiły, i może jeszcze pojawią?
Dlaczego uparłeś się, że ma decydować autor propozycji? W regulaminie jest system oprotestowania, i myślę że zbiorowy rozsądek wyeliminuje kogoś, kto wstawi model nieprzystający do idei konkursu, tylko dlatego, że ma w kabinie mały napis ostrzegawczy w takim kolorze.
PS Ja nie jestem w stanie stworzyć takiego działu, przekazałem propozycję adminowi, nie mam odpowiedzi.