Jaki aeograf na początek

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Jaki aeograf na początek

Postprzez s_Tachu » niedziela, 29 listopada 2009, 13:03

Witam,
Mam problem z wyborem pierwszego aerografu, dysponuje ok 400zł na aeograf i 300zł na kompresor. Składam modele w skali 1:24. Chodzi mi głownie o możliwość malowania dużych i małych powierzchni. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
s_Tachu

Reklama

Re: Jaki aeograf na początek

Postprzez iras67 » niedziela, 29 listopada 2009, 13:24

iras67

Postprzez Lampi » niedziela, 29 listopada 2009, 13:57

Witaj!
Przyjżyj się temu modelowi, ja osobiscie "przesiadłem się" z Iwaty i jestem bardzo zadowolony. Dysza samocentrująca nie wkręcana, odkręcany zbiornik, możesz malować małą ilością farby dosłownie dwiema kroplami lub pełnym zbiornikiem.
Moim zdaniem kup od razu dobry sprzęt i osczędzaj swoje nerwy . Poniżej link do sklepu :-> :mrgreen:
http://www.aerografia.com.pl/sklep/aero ... cts_id=164

pozdrawiam

maciej
Lampi

Postprzez Macio4ever » niedziela, 29 listopada 2009, 16:01

Jeżeli masz 400 zł na aero to nie zawracaj sobie głowy i kup sprzęt na lata.

Najbardziej uniwersalny będzie aero z dyszą 0,3-0,35.

Proponuję wybrać Iwata/Tamiya/Gunze/Wave, koniecznie dwufunkcyjny i najlepiej ze zbiorniczkiem grawitacyjnym. Z Iwaty poszedłbym w modele:
HP-C plus, HP-CH, z tańszych HP-CS (eclipse)
Tamiya: HG III do wyboru z rączką albo tradycyjna konstrukcja
Z Gunze masz: Procon boy
Z Wave: http://www.hlj.com/product/WAVHT-111
Ostatnio edytowano niedziela, 29 listopada 2009, 17:51 przez Macio4ever, łącznie edytowano 1 raz
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez piotr dmitruk » niedziela, 29 listopada 2009, 17:33

Potwierdzam, po udrękach z ruskim i polskim aerografem (czyszczenie "brody" z akryli co minutę!) przesiadłem się na ten aerograf i od tej pory nie wiem co to problemy. Jedyne z czym trzeba uważać, to kontakt gumowej uszczelki z nitro- powoduje puchnięcie i czasową utratę szczelności.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Macio4ever » niedziela, 29 listopada 2009, 17:51

Dodam jeszcze, że Iwata, Wave mają teflonowe uszczelki iglicy (na bank). Gunze o ile pamiętam też. Nie wiem jak ze nowymi Tamiyi. Stare miały gumowe ale malowałem już wszystkimi typami farb i nie ma problemu.

Uszczelki pod zbiorniczkiem reagują z nitro. Aceton, IPA, Gunze Thinner, Tamiya lacquer thinner - spoko.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez s_Tachu » niedziela, 29 listopada 2009, 18:11

Dziękuję za porady. Jak narazie zdecydowałem się na procon boy z duszą 0,3. Pozostaje jeszcze kwestia kompresora ( szukam czegoś pomiędzy 200- 300zł.
s_Tachu

Postprzez Patryk » niedziela, 29 listopada 2009, 18:22

W tym przedziale cenowym to jedynie pochodne niebieskich skrzatów masz do wyboru. Skoro kupujesz dobry aerograf pasowałby dobry kompresor ze zbiornikiem wyrównawczym. Za ok 400 możę troszkę wiecej już można kupić coś dobrego. To też inwestycja na lata podobnie jak w przypadku aerografu. ;o)
Obrazek
KLIKNIJ
Patryk Krupiński
Patryk

Postprzez Macio4ever » niedziela, 29 listopada 2009, 19:31

Lampi napisał(a):Witaj!
Przyjżyj się temu modelowi, ja osobiscie "przesiadłem się" z Iwaty i jestem bardzo zadowolony. Dysza samocentrująca nie wkręcana, odkręcany zbiornik, możesz malować małą ilością farby dosłownie dwiema kroplami lub pełnym zbiornikiem.
Moim zdaniem kup od razu dobry sprzęt i osczędzaj swoje nerwy . Poniżej link do sklepu :-> :mrgreen:
http://www.aerografia.com.pl/sklep/aero ... cts_id=164

pozdrawiam

maciej

Zwróć uwagę, że w Twoim linku jest aero z dyszą 0.2 i małym zbiornikiem -> generalnie jest to do chrzanu tarcia :) z dużymi powierzchniami oraz gęstymi farbami. Nie neguję H&S jako takiego ale kolega pytał o sprzęt pod skalę 1/24 ogólnego zastosowania.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez piotr dmitruk » niedziela, 29 listopada 2009, 19:52

wuen napisał(a):Mój "patent" na zwiększenie pojemności zbiorniczka w Ultrze -
Obrazek
zwężająca się fiolka z PE - odcięta na wysokości pozwalającej dopasowanie "na wcisk"
Taki zbiorniczek ma około 7 ml

piotr dmitruk napisał(a):
Obrazek

Po lewej stronie dałem przykład wielkości plamy przy maksymalnym otwarciu dyszy 0,2 mm. Coś mi się wydaje , że dyszy 0,4 mm będę używał tylko wtedy, jeśli przyjdzie mi do głowy przemalować samochód :D

Z tego wątku:
viewtopic.php?f=76&t=5511
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Macio4ever » niedziela, 29 listopada 2009, 20:29

No można, tylko rodzi się pytanie - w jakim celu?

0.3 z wąską dyszą powietrza zrobi tak samo cienkie kreski jak 0.2 ale w drugą stronę jest rzeźba. Z całym szacunkiem ale nie zgodzę się, że aero, jakiejkolwiek firmy by nie był, z dyszą 0.2 można nazwać uniwersalnym. Aero z małą dyszą wymagają mocnego rozcieńczania (akryle, metaliczne) co osłabia krycie + podają mniej farby, co nie zawsze jest korzystne.
Ostatnio edytowano niedziela, 29 listopada 2009, 22:25 przez Macio4ever, łącznie edytowano 1 raz
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Lampi » niedziela, 29 listopada 2009, 21:53

Patryk napisał(a):Zwróć uwagę, że w Twoim linku jest aero z dyszą 0.2 i małym zbiornikiem -> generalnie jest to do chrzanu tarcia z dużymi powierzchniami oraz gęstymi farbami. Nie neguję H&S jako takiego ale kolega pytał o sprzęt pod skalę 1/24 ogólnego zastosowania.

Witam!
Do wymienionej zmiany aerografu używałem tego modelu:
http://www.aerografia.com.pl/sklep/aero ... cts_id=281
i śmiało mogę powiedzieć, że dokonałem dobrej zamiany i nie jest mi potrzebne do pomalowania modelu "pół litra gęstej farby" od tego są rozcieńczalniki. Jestem zwolennikiem kładzenia nawet kilku cienkich warstw farby na modelu, a do tego aerograf z dyszą 0,2 wystarcza w zupełności, ale to jak ktoś maluje i jakiego sprzętu używa to jego indywidualny wybór i musi narzędzia dostosować do swoich potrzeb. Jak mawiają : jak nie spróbujesz sam to się nie przekonasz. 8-) :mrgreen:

Przepraszam za OT, widzę, że wybór został dokonany życzę zadowolenia z zakupu.

pozdrawiam
maciej
Lampi

Postprzez Macio4ever » niedziela, 29 listopada 2009, 22:25

Lampi napisał(a):(...)Jestem zwolennikiem kładzenia nawet kilku cienkich warstw farby na modelu, a do tego aerograf z dyszą 0,2 wystarcza w zupełności, ale to jak ktoś maluje i jakiego sprzętu używa to jego indywidualny wybór i musi narzędzia dostosować do swoich potrzeb. Jak mawiają : jak nie spróbujesz sam to się nie przekonasz.
pozdrawiam
maciej

Ja też.
Jestem też zwolennikiem stosowanie narzędzi, do celów im wyznaczonych.
Mam aero 0.2 więc spróbowałem i korzystam. Mam też dokładnie taką Iwatę więc mam dokładne porównanie, jak obydwa funkcjonują.
Nie mówiłem o litrach gęstej farby, proszę czytaj dokładnie. Kolega pytał się pod skalę 1/24 - najwięcej modeli w tej skali to samochody cywilne, gdzie do malowania używa się np. samochodwych lakierów dwuskładnikowych, z natury gęściejszych. Ale to temat rzeka.
Z resztą nie tylko średnica dyszy ma znaczenie, także dysza powietrza, a przede wszystkim kształt końca iglicy.

Tak czy inaczej, wybór już padł, życzę miłego używania!
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez s_Tachu » piątek, 4 grudnia 2009, 17:41

Znalazłem jeszcze coś takiego :http://www.zabawki-modele.pl/catalog/product_info.php?manufacturers_id=12&products_id=2045
Czy ten kompresor jest wystarczający na początek?
s_Tachu

Postprzez tomek_chacewicz » piątek, 4 grudnia 2009, 18:00

Dlaczego piszesz, że na początek? Za dwa miesiące kupisz nowy? Kup kompresor z myślą o użytkowaniu przez lata...
Spray Work z ostatniego linka to zestaw prostego kompresorka i aero-pistoletu, wygląda niepozornie ale słyszałem bardzo pochlebne opinie na temat tego zestawu.
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Następna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje