International Payhauler 350 1:25 AMt

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

International Payhauler 350 1:25 AMt

Postprzez salamander » niedziela, 8 listopada 2009, 02:36

Witam . W zimowe miesiące jak wolny czas pozwoli zamierzam rozpocząć budowę tego giganta. Ale jak to zawsze bywa musiałem choć kawałeczek go "nadgryżć" ;o) Mam zamiar tzw. kiper okleić od wewnątrz elementami z blachy offsetowej. W związku z tym mam prośbę o skomentowanie tego projektu przez bardziej doświadczonych kolegów . Oto kilka zdjęć obłożonego wnętrza -- na razie na "sucho"
Obrazek
Obrazek Obrazek ObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Wszystkie uwagi i sugestie mile widziane :)
salamander

Reklama

Re: International Payhauler 350 1:25 AMt

Postprzez JAcDK » niedziela, 29 listopada 2009, 17:40

I jak prace? Ciekawy model, szkoda go nie skończyć.
JAcDK

Re: International Payhauler 350 1:25 AMt

Postprzez salamander » poniedziałek, 30 listopada 2009, 01:59

Właśnie prawie skończyłem skrzynię ładunkową . Niestety okazało się że podłoga była zdeformowana na co nie zwróciłem wcześniej uwagi. Sądziłem że jest to wina poxipolu na który przykleiłem te wewnętrzne blachy. Z związku z tym zerwałem je , ale wtedy okazało się że jest to wada wypraski. Podłoga nadal była wklęsła do środka. Wszystkie poprzeczne , spodnie belki siłą rzeczy nie chciały się ułożyć tak jak powinny. Próbowałem prostować skrzynię w mocno ciepłej wodzie, ale z marnymi efektami. Pozostawało tylko wymyślić inny sposób. Z płytki polistyrenu wyciąłem kształt podłogi , i po wyznaczeniu miejsc montowania poprzecznych belek i po wstawieniu od nowa kołków prowadzących przykleiłem ją na spód skrzyni. Ale to dało 1,5 mm pogrubienia . Z związku z tym musiałem wymontować wszystkie pionowe belki wzmacniające , przeciąć każdą i dać wstawki w niektórych 1,5 mm , a w innych 1,00 mm . Po tych zabiegach wszystko od nowa musiałem szlifować, szpachlować , jeszcze raz szlifowanie i wkleić je na swoje miejsce. Wewnątrz skrzyni położyłem warstwę szpachli , bo jednak sama podłoga będzie wyłożona blachą . Fotki wrzucę dziś
Obiecane zdjęcia:
Obrazek ObrazekObrazek[img]http:images46.fotosik.pl/232/64fbb578b714c8bemed.jpg[/img]

W międzyczasie zabrałem się za ramę wywrotki:
ObrazekObrazek
oraz za silnik--- części jest o wiele więcej niż na zdjęciu:
Obrazek
zamierzam też zmienić fotel kierowcy--operatora?---- oryginalny to ten jasny
Obrazek
chlapacze zrobię z gumy--
Obrazek

To na razie tyle, w miarę postępu robót będą kolejne
salamander

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat