Kittyhawk Mk.III Lady Godiva

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Kittyhawk Mk.III Lady Godiva

Postprzez Jacek Bzunek » sobota, 28 listopada 2009, 11:32

Czy ktoś ma ochotę na
-zgadywankę,
-wróżenie z fusów,
-jedyne słuszne zdanie,
-ewentualnie pomoc w rozgryzieniu kolorów

Obrazek
http://www.fly-past.com/photos/photo-vi ... hotoid=479

Przyjeło się, za Tally ho,

Obrazek

standardowe Desert Scheme dla Kittyhawka FR817 które moim zdaniem średnio pasuje do krajoobrazu północnych Włoch końca 1944/początku 1945. Na forum Britmodeller spotkałem informację (bardzo mi pasującą) o malowaniu DG/DE/AB.
Czy blacha kadłuba pod szybami za osłoną kabiny jest pomalowana MS?
Czy kołpak śmigła jest czerwony?
Kolor spodu nie wygląda na AB. Bardziej możliwe wydaje się MSG.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Reklama

Re: Kittyhawk Mk.III Lady Godiva

Postprzez Grzegorz2107 » sobota, 28 listopada 2009, 12:32

Maszyny tej serii były już w akcji w sierpniu 1943. Baugher notuje straty nad Sycylią w tym czasie FR797 i 813. Sądzę, że wtedy na pewno miały afrykańskie malowanie.
Dlaczego zakładasz, że zdjęcie pochodzi z 1945 roku? Tylko dlatego, że tak pisze Tally Ho?
5Sqn SAAF dostał Mustangi we wrześniu 1944. Jest możliwe, że ten P-40 był używany równolegle z nowocześniejszymi maszynami? Raczej nie. Zdjęcie więc pochodzi z okresu między sierpniem 1943 a wrześniem 1944.
FR817 był spisany 29 marca 1945, czy na pewno służył wtedy w tym dywizjonie? Raczej nie został stracony w locie bojowym, jak chce Tally ho, bo tego dnia spisano ze stanu 9 (dziewięć) maszyn tej serii. Nie wyklucza to , że w wyniku uszkodzeń w akcji bojowej, lecz mającej być może miejsce kilka miesięcy wcześniej...
http://home.att.net/~jbaugher/1943_2.html
Grzegorz2107

Postprzez Jacek Bzunek » sobota, 28 listopada 2009, 14:45

Dzięki Grzegorz za informacje. Dalej jednak malowanie ze zdjęcia jest zbyt ciemne na górnych powierzchniach jak na Desert Scheme. Pamiętam że temat kamuflażu 1 TAF w 1943-45 był już przerabiany przy okazji Spitfire Mk.Vc z 318 sqn. Tutaj sprawa wygląda na podobnie zagmatwaną.
Ponadto zbiornik paliwa pod kadłubem wygląda na ciemniejszy niż dolne powierchnie.
Jacek Bzunek

Postprzez Grzegorz2107 » sobota, 28 listopada 2009, 18:07

Jacek Bzunek napisał(a):Dzięki Grzegorz za informacje. Dalej jednak malowanie ze zdjęcia jest zbyt ciemne na górnych powierzchniach jak na Desert Scheme..

Nie jestem w stanie tego zrozumieć. Za pewnik przyjmuję, że ta maszyna jak pewnie wszystkie inne tej serii, była malowana po afrykańsku w czasie swojej aktywnej służby, zaczętej na tunezyjskich lotniskach. To zdjęcie jest zagadkowe, ale jedynym pomysłem jaki mi przychodzi, żeby sobie pomóc w zrozumieniu to szukanie zdjęć innych maszyn 5 Sqn SAAF z tego okresu. Jakiś użyty przez tego fotografa filtr mógł może dać taki dziwny efekt nie tyle ciemnej góry , co niemal białego spodu?

Zbiornik mógł być w amerykańskim Neutral Grey i dlatego wypadł ciemniejszy.
Grzegorz2107

Postprzez Jacek Bzunek » niedziela, 29 listopada 2009, 18:04

Chciaż model jest w wielu kawałkach to chyba mogę zacząć mieszać Dark Green?
Obrazek

Co prawda na zdjęciu są Mk.II a nie Mk.III i należące do RAAF a nie do SAAF ale musiało być ono być zrobione w podobnym okresie (1943/44) i miejscu (płd. Włochy).
Jacek Bzunek

Postprzez Krystian Ciechowicz » niedziela, 29 listopada 2009, 18:30

Witam.
Jacku, ja rozumiem - szukasz dziury w całym, a dziury po prostu nie ma. Zrobisz jak uważasz, ja swoją "Lady Godiva" będę malował Desert Scheme, jak podaje Tally Ho. Myślę, że to całkiem przyzwoity wyznacznik. Daruję sobie kombinacje. Zaś co do koloru zbiornika, również uważam za prawdopodobne malowanie NG, dlatego wygląda dużo ciemniej na tle AB.

Marsz mi z tym modelem do projektu !

Pozdrawiam
K.
Krystian Ciechowicz

BoB 2 miejsce

Postprzez Jacek Bzunek » niedziela, 29 listopada 2009, 18:59

Krystian Ciechowicz napisał(a):Jacku, ja rozumiem - szukasz dziury w całym, a dziury po prostu nie ma.

Jeszcze nie skończyłem ;o) Do rozpracowania została kwestia żółtych krawędzi skrzydeł, jak chce Tally czego ja na zdjęciu nie widzę.
Zresztą, gdyby nie takie rozstrząsanie szczegółów i niejasności to P-40N Rusty latałby dalej w Temperate Scheme a P.11c byłyby dalej oliwkowe.

Krystian Ciechowicz napisał(a):Marsz mi z tym modelem do projektu !

Się robi! Tylko do projektu czy do konkursu. A malowanie będzie DG/DE/Sky ze zbiornikiem AB.
Ostatnio edytowano niedziela, 29 listopada 2009, 19:06 przez Jacek Bzunek, łącznie edytowano 2 razy
Jacek Bzunek

Postprzez Grzegorz2107 » niedziela, 29 listopada 2009, 19:03

Dostałem informację od osoby dobrze poinformowanej, że ta Lady Godiva jest w Temperate Land Scheme czyli DG/DE/Sky.
W istocie Sky dawał na fotografiach taki bardzo jasny odcień szarości, niemal jak biały...

O! Zostałem uprzedzony! :mrgreen:
Grzegorz2107

Postprzez Jacek Bzunek » niedziela, 29 listopada 2009, 19:09

Grzegorz2107 napisał(a):Dostałem informację od osoby dobrze poinformowanej, że ta Lady Godiva jest w Temperate Land Scheme czyli DG/DE/Sky.
W istocie Sky dawał na fotografiach taki bardzo jasny odcień szarości, niemal jak biały...

Wielkie dzięki za pomoc :!: Czy zdradzisz źródło informacji?
Jacek Bzunek

Postprzez Tomasz » niedziela, 29 listopada 2009, 19:13

Ja też mam duże wątpliwości, czy kamuflaż na Lady Godiva to faktycznie kamuflaż pustynny.

1. Zwróćcie uwagę na ciemne i jasne pola w kamuflażu. Jeśli przypadkiem nie zamieniono kolorów podczas jego malowania, to pola które są na zdjęciu ciemniejsze są w miejscu pól Dark Green w schemacie Temperate Land a Mid Stone w schemacie Desert. Pola jaśniejsze są zaś w miejscu Dark Earth.
2. Jeśli do zdjęcia użyto filmu/filtra rozjaśniającego kolor niebieski, to granatowe pola w znakach też powinny być jaśniejsze.

O ile się nie mylę (niech mnie ktoś skoryguje proszę) to przynajmniej znaczna część Kittyhawków III z serii FRxxx była w Stanach malowana zgodnie ze schematem Temperate Land, a dopiero po odebraniu przez Brytyjczyków otrzymała barwy pustynne. Mogłyby o tym świadczyć tła pod numerami seryjnymi, które zostawiano w oryginalnych ciemnych kolorach.

Jeśli powyższe twierdzenia są prawdą, to mogłoby znaczyć, że Lady Godiva po prostu nie była przemalowana na kolory pustynne. Jakie mogłyby być powody tego stanu rzeczy? Ryzykując brnięcie w kolejne spekulacje można snuć domysły, że FR817 został dostarczony na tyle późno, że 5 Squadron SAAF walczył już w północnej Tunezji, czyli poza obszarem pustynnym, a nad terenami o krajobrazie śródziemnomorskim. Kto był w Tunezji ten może zwrócił uwagę, że poza terenami na południowym wschodzie kraj ten bardziej przypomina południowe Włochy, niż Libię. Przypomnę, że w czasie, gdy front afrykański dotarł do Tunezji Amerykanie opracowali kilka alternatywnych schematów kolorystycznych, które miały zastąpić zupełnie już nieadekwatne piaskowe barwy.
Tomek Gronczewski
http://www.pme.org.pl
Tomasz

Postprzez Jacek Bzunek » niedziela, 29 listopada 2009, 19:17

Przez chwilę było pięknie ;o) a teraz wypada zadać kolejne pytanie i nie liczyć na 100% odpowiedź. Temperate Scheme kolorami RAF czy zamiennikami duPonta?
Jacek Bzunek

Postprzez Tomasz » niedziela, 29 listopada 2009, 19:25

Jacek Bzunek napisał(a):Przez chwilę było pięknie ;o) a teraz wypada zadać kolejne pytanie i nie liczyć na 100% odpowiedź. Temperate Scheme kolorami RAF czy zamiennikami duPonta?

Odpowiem przewrotnie pytaniem na pytanie. Jeśli to oryginalny kamuflaż nanoszony przez Curtissa, to czemu miałby być malowany kolorami RAF? ;o)
Tomek Gronczewski
http://www.pme.org.pl
Tomasz

Postprzez Jacek Bzunek » niedziela, 29 listopada 2009, 19:26

Dzięki, wszystko jasne.
Jacek Bzunek

Postprzez Darek Trzeciak » niedziela, 29 listopada 2009, 23:07

Widzę Jacku, że grzebiemy przy tym samym "Kiiddyhawk-u" :mrgreen:
Zrób go w Temperate Scheme pls :) będzie do pary ze Spitem ;o)
Wersja B&W i...
Obrazek

wersja w kolorze.
Obrazek
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Postprzez Jacek Bzunek » poniedziałek, 30 listopada 2009, 00:11

Darek Trzeciak napisał(a): Zrób go w Temperate Scheme pls :) będzie do pary ze Spitem ;o)

Załatwione, będzie ekwiwalentnY Temperate Scheme. A Spitfire w podobnych kolorkach też mam, tylko chęci brakuje żeby go skończyć.
Jacek Bzunek

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste