Jak wyciąć skomplikowane kształty w taśmie maskującej?

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Jak wyciąć skomplikowane kształty w taśmie maskującej?

Postprzez Jaho63 » poniedziałek, 7 grudnia 2009, 00:34

Aleś marudny dziś! Nie było prezentu? :mrgreen:
To załatwia sprawę zapytania w punkcie usługowym.
641 nie nadaje się do rondli, bo jest zbyt elastyczny, nie utrzymasz kręgu. :)
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez greatgonzo » poniedziałek, 7 grudnia 2009, 00:39

Oczywiście, że załatwia. Ja w sensie pozytywnym z tym internetem. Może się nawet udać bez przestawiania nacisku noża.

No ale przecież po to właśnie chcę naklejać z zewnątrz warstwę konstrukcyjną, żeby utrzymać te kształty. Nie idzie?

Prezent był. Joe Bonamassa :D .
greatgonzo

Postprzez Jaho63 » poniedziałek, 7 grudnia 2009, 00:47

Do skomplikowanych kształtów... nie no nie próbowałem, ale w zależności, co "wycinam" taką folię proszę.
Bonamassa - nie, nie. U mnie gusta nie wyszukane. ;) Ale gratuluję.
Jaho63

Postprzez Andrzej Hołowacz » poniedziałek, 7 grudnia 2009, 00:49

Hejka !

Oracal produkuje specjalną folię szablonową - ma słabszy klei i jest przeźroczysta.

Używają jej Montex i Eduard do swoich masek.

W firmach sprzedających takie folie na metry bieżące kosztuje w granicach 10-20 PLN na 1m2

Folie o symbolu 641 - niezależnie od koloru nie nadają się za bardzo do robienia szablonów do maskowania - maja za silny klej no i są dużo sztywniejsze.
Pozdrawiam
Andrzej Hołowacz

siara1939 napisał(a):Sklejaj sobie i moze za pare lat tez bedziesz mial paru pochlebcow, coby w Twoich warsztatach wypisywali achy i echy....A pozatym, jak Ci się tak tutaj nie podoba, to wiesz co mozesz zrobic, aby taka sytuacja Cie wiecej nie irytowala.
Andrzej Hołowacz

Postprzez Jaho63 » poniedziałek, 7 grudnia 2009, 00:52

Andy, a ta ma jakiś nr? Jak o nią wypytać? Ja tam daję radę 641-kami, ale zawsze jestem otwarty. :)
Jaho63

Postprzez Bercik » poniedziałek, 7 grudnia 2009, 00:59

Oramask 810.
Obrazek
Obrazek
Bercik

Postprzez Andrzej Hołowacz » poniedziałek, 7 grudnia 2009, 01:00

No w sumie słusznie mogłem napisać !

http://www.media.lambda.pl/index.php?op=szukaj&fraza=oramask&x=0&y=0

Do naszych zastosowań - ORAMASK 810 lub 811 - różnią się kolorem - biały i szary - ja używam szarej - jest przeźroczysta.
Pozdrawiam
Andrzej Hołowacz

siara1939 napisał(a):Sklejaj sobie i moze za pare lat tez bedziesz mial paru pochlebcow, coby w Twoich warsztatach wypisywali achy i echy....A pozatym, jak Ci się tak tutaj nie podoba, to wiesz co mozesz zrobic, aby taka sytuacja Cie wiecej nie irytowala.
Andrzej Hołowacz

Postprzez Jaho63 » poniedziałek, 7 grudnia 2009, 01:11

Wypróbuję, ale jeśli to dokładnie to, co daje montex, to czasem jest za sztywna (robię w 72-ce). :)
Dzięki.
Jaho63

Postprzez Bercik » poniedziałek, 7 grudnia 2009, 17:19

Też robię 72 i uważam, że z tej folii bardzo fajnie wychodzi, nie mam problemów z oznaczeniami wielkości np. swastyki na myśliwcu :)
Obrazek
Obrazek
Bercik

Postprzez Jaho63 » poniedziałek, 7 grudnia 2009, 19:42

Bercik napisał(a):Też robię 72 i uważam

Bercik, ja nie mówię, że nie. :)
Ten Spitfire (choć stare dzieje) był niemal cały malowany od sztywnych szablonów, włącznie z serialem:
Obrazek
Ale już krzyż na Tempeście źle się układał i musiał być wycięty ponownie z miększej folii:
Obrazek
Ja tu nie występuję w roli eksperta. Ktoś pytał, ja mówię, co wiem. Z twierdzeniem Andrzeja jakoby nie miał znaczenia kolor też nie polemizuję, choć używałem (używam nadal) wieluuuuu folii, samych Oracal 641 mam w kilku odcieniach i np. biały jest o wiele twardszy od złotego, ale... nic,
Najgorsza, jaką miałem była z Megarexu, dobre były z Mactaca. Tak jak pisałem wcześniej najlepiej MI SŁUŻY złoty 641. :)
Jaho63

Postprzez Andrzej Hołowacz » poniedziałek, 7 grudnia 2009, 19:47

Hmmmm.........

No ja do czego innego używam serii 641 - jeśli Ci służy, to dobrze.
Pozdrawiam
Andrzej Hołowacz

Andrzej Hołowacz

Postprzez Bercik » poniedziałek, 7 grudnia 2009, 21:35

Jasne, ja nie próbuję nic na siłę udowodnić, ilu ludzi tyle opinii. Mi ta folia (810 )wydaje się dość dobrze podatna i elastyczna i lubię z nią pracować. Do tego gdy ja ją kupowałem była tania jak barszcz więc używam znacznie częściej niż taśmy Tamiya do samego maskowania, rolka mi starczy myślę do końca życia :)
Pozdrawiam :)
Obrazek
Obrazek
Bercik

Postprzez iras67 » poniedziałek, 7 grudnia 2009, 21:51

Biała Oramask 810 jest sztywna i do większych szablonów w sam raz, Oramask 811 przeźroczysta szara (elastyczna) jest najlepsza dlatego że często powierzchnie płatowca czy auta są nierozwijalne-łatwiej zachować kształt symetrię,jedynie należy uważać na litery które maja cienkie ramiona-łatwo przestawić np.często widzę H z błędem w grubości ramiona przez nierówne przyklejenie prostokątów wypełniających środek.Są jeszcze folie szablonowe Avery serii Signmask szara i niebieska zbliżone właściwościami do serii Oramask Oracala. Używanie serii 600 Oracala to zawsze ryzyko oderwania farby, można maskować również folią przeźroczystą transferową-transportową (w agencji reklamowej wykorzystują ją do przenoszenia liter na reklamę) ale ona jest dosyć sztywna, kolega pancerniak podsyłał mi do wycinania na tej folii i efekt na płaskich powierzchniach był całkiem niezły, ta folia ma bardzo słaby klej...
Bardzo dawno temu korzystałem z papieru transferowego kupionego gdzieś w Anglii na giełdzie modelarskiej, miał półprzeźroczystą fakturę i rysunek liter podkładałem na podświetloną szybę i przerysowywałem ołówkiem, potem jak upowszechniły się komputery i drukarki, drukowałem na tym papierze i wycinałem skalpelem szablony...Nazwy i producenta nie pamiętam, może ktoś z kolegów przypomni..
Ostatnio edytowano wtorek, 8 grudnia 2009, 14:06 przez iras67, łącznie edytowano 1 raz
iras67

Postprzez greatgonzo » poniedziałek, 7 grudnia 2009, 23:32

Nazwy nie znam, ale w firmach reklamowych mają tego na tony. Jest tańszy niż folia transferowa, ale nie rozciąga się i może sprawić kłopoty na krzywych powierzchniach. Dlatego folia transferowa wciąż żyje.
Wg mnie ten papier trochę gruby.
greatgonzo

Postprzez iras67 » poniedziałek, 7 grudnia 2009, 23:48

Gonzo to było podobne ale jednak inne, miało mniejszą grubość i było w arkuszach,i na pewno produkowane z myślą o modelarzach .Być może papier transferowy to całkiem niezłe rozwiązanie... jak na razie nie próbowałem.
iras67

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje