Lakier bezbarwny

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Lakier bezbarwny

Postprzez Pafko » wtorek, 8 grudnia 2009, 12:27

Myślałem,że to ja coś źle robię.W takim razie wypróbuję na innym ćwiczebnym modelu pactrę. Przed świętami dam zdjęcia do galerii. Zobaczę,jak przyjmiecie "starego" nowicjusza ;o)
Pozdrawiam, Paweł.
Pafko

Reklama

Postprzez Tomasz Dzieciątkowski » wtorek, 8 grudnia 2009, 16:42

Pafko napisał(a):Myślałem,że to ja coś źle robię.W takim razie wypróbuję na innym ćwiczebnym modelu pactrę.

Pactra jest ekstremalnie matowa - aż do bólu :mrgreen:
Dodaj może do niej kilka kropel tego "dziwnego" Microscale żeby przełamać tę głębię matu.
If on my journey, should I encounter God, God will be cut...
Tomasz Dzieciątkowski

Postprzez pikolo75 » sobota, 19 grudnia 2009, 14:19

Witam.
Moim pierwszym postem na tym forum miała być galeria z moim pierwszym dziełem. Niestety napotkałem trudności więc muszę skorzystać z rad mistrzów. :mrgreen:
Mam taki oto problem. Kończę "teciaka" i nadszedł czas na zrobienie błota. Suche pastele starte na sitku zakropiłem white spirite'm Talensa. Taką papkę nałożyłem na model i zostawiłem na noc do wyschnięcia. Rano postanowiłem utrwalić błotko lakierem Mr Hobby Topcoat Flat. Po kilkuminutowym mieszaniu nałożyłem lakier.
Oto efekty:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Myślałem, że jest to wina zbyt krótkiego mieszania lakieru. Więc zapaćkałem plamy, zostawiłem do wyschnięcia i jeszcze raz lakier, ale tym razem dłużej trząsłem puszką. Niestety to samo :x
Te białe plamy to coś jakby pleśń. Wychodzą natychmiast kiedy lakier jest jeszcze całkowicie mokry.
Wychodzą tylko w miejscach, gdzie jest najgrubiej położona pastela.
Jakaś reakcja z white spirit'em?
Gdzie tkwi błąd?
Za krótko schnie pastela(ok 9 godzin)?
Ostatnio edytowano sobota, 19 grudnia 2009, 19:40 przez pikolo75, łącznie edytowano 2 razy
pikolo75

Postprzez Adam Obrębski » sobota, 19 grudnia 2009, 14:24

To jest trupi mat, pojawi Ci się zawsze jeśli na pigment położysz lakier inny niż akrylowy. Moja rada na to:
Nakładanie lakieru matowego pod pastele, a zabezpieczanie ich fixerem, a nie lakierem, który swoją drogą strasznie zatraca efekt pastelowości.
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez pikolo75 » sobota, 19 grudnia 2009, 14:36

Adam Obrębski napisał(a):To jest trupi mat, pojawi Ci się zawsze jeśli na pigment położysz lakier inny niż akrylowy. Moja rada na to:
Nakładanie lakieru matowego pod pastele, a zabezpieczanie ich fixerem, a nie lakierem, który swoją drogą strasznie zatraca efekt pastelowości.

No tak, ale fixer trzeba kłaść aerografem, a ja jeszcze jestem na etapie pędzlowania. Można nabyć jakiś lakier akrylowy w puszce?

A i jeszcze jedno. Gąski zapasowe na pancerzu też rdzawiłem pastelą i kryłem tym samym lakierem i nie było problemu...
pikolo75

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » sobota, 19 grudnia 2009, 14:53

Adam Obrębski napisał(a):To jest trupi mat, pojawi Ci się zawsze jeśli na pigment położysz lakier inny niż akrylowy

no nie do końca.. rdzaj lakieru nie ma tu wielkiego znaczenia, zresztą, jak sam słusznie zauważyłeś, zabezpieczanie pigmentu lakierem, a nie fiksatywą, mija się z celem.

białe wykwity są spowodowane czym innym- z lakierem bezbarwnym pożarł się white spirit, który nie odparował do końca z pigmentów.
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez pikolo75 » sobota, 19 grudnia 2009, 15:16

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):
Adam Obrębski napisał(a):To jest trupi mat, pojawi Ci się zawsze jeśli na pigment położysz lakier inny niż akrylowy

no nie do końca.. rdzaj lakieru nie ma tu wielkiego znaczenia, zresztą, jak sam słusznie zauważyłeś, zabezpieczanie pigmentu lakierem, a nie fiksatywą, mija się z celem.

białe wykwity są spowodowane czym innym- z lakierem bezbarwnym pożarł się white spirit, który nie odparował do końca z pigmentów.

Czyli dobrze kombinowałem z white spiritem...
Gąski, o których wspominałem wyżej ze dwie doby schły zanim lakierem psiknąłem.
Dzięki Kamil ;o)

Teraz będę musiał myśleć jak nałożyć fixer bez aerografu.
Albo aerograf kupić...
pikolo75

Postprzez Kuba P. » sobota, 19 grudnia 2009, 15:17

Ale fixera kłaść aerografem nie musisz, spokojnie można to kłaść pędzlem.
Aerograf jednak i tak warto kupić :)
Kuba P.

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » sobota, 19 grudnia 2009, 15:21

pigment nasączony WS oddaje ten rozpuszczalnik bardzo długo, wbrew pozorom. nawet z tydzień, jeżeli warstwa jest gruba i była solidnie nasączona
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Adam Obrębski » sobota, 19 grudnia 2009, 15:23

Kamil, mój mat MM reaguje nawet z samym pigmentem, a white spirita nie używam ;o) A wiem stąd, że raz, czy dwa eksperymentowałem i te wykwity skutecznie mnie denerwowały... Nawet chyba MM położony na zabezpieczone fixerem pigmenty daje takie piękności...
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » sobota, 19 grudnia 2009, 15:26

jakiego medium do pigmentów używasz?
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Adam Obrębski » sobota, 19 grudnia 2009, 15:33

Z tego co pamiętam, wtedy były to pigmenty rozrobione z żywicą MIG'a... dalej uważam, że nie ma zasady przy której może wystąpić trupi mat. Jego trzeba bać się zawsze :twisted:
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » sobota, 19 grudnia 2009, 15:43

Adam Obrębski napisał(a):dalej uważam, że nie ma zasady przy której może wystąpić trupi mat

racja, ale omawiana sytuacja nie ma z nim nic wspólnego
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez pikolo75 » sobota, 19 grudnia 2009, 16:07

Podłubałem przy modelu. Okazuje się, że to białe to odparzenia. Dłubiąc w tym rylcem odpada bez problemu. Więc wszystko co białe wydłubałem, położyłem pastele na nowo. Poczekam ze dwie doby zanim psiknę lakierem ponownie.
Nie chcę bałaganu wprowadzać w temacie o lakierach, ale jak można na pastele położyć fixer pędzlem? Nie poodpada to to? Nie rozmaże się?
pikolo75

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » sobota, 19 grudnia 2009, 16:08

baaardzo delikatnie nasączać..
Kamil Feliks Sztarbała

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje