Pafko napisał(a):Myślałem,że to ja coś źle robię.W takim razie wypróbuję na innym ćwiczebnym modelu pactrę.

Adam Obrębski napisał(a):To jest trupi mat, pojawi Ci się zawsze jeśli na pigment położysz lakier inny niż akrylowy. Moja rada na to:
Nakładanie lakieru matowego pod pastele, a zabezpieczanie ich fixerem, a nie lakierem, który swoją drogą strasznie zatraca efekt pastelowości.

Adam Obrębski napisał(a):To jest trupi mat, pojawi Ci się zawsze jeśli na pigment położysz lakier inny niż akrylowy
Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):Adam Obrębski napisał(a):To jest trupi mat, pojawi Ci się zawsze jeśli na pigment położysz lakier inny niż akrylowy
no nie do końca.. rdzaj lakieru nie ma tu wielkiego znaczenia, zresztą, jak sam słusznie zauważyłeś, zabezpieczanie pigmentu lakierem, a nie fiksatywą, mija się z celem.
białe wykwity są spowodowane czym innym- z lakierem bezbarwnym pożarł się white spirit, który nie odparował do końca z pigmentów.

Adam Obrębski napisał(a):dalej uważam, że nie ma zasady przy której może wystąpić trupi mat

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości