Spitfire Mk Vb Trop - Tamiya 1:48

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: Spitfire Mk Vb Trop - Tamiya 1:48

Postprzez Timi » środa, 16 grudnia 2009, 18:17

Mac Eyka napisał(a):A mnie ciekawi co za idea ci przyświecała robiąc takie dwie kreski po bokach filtra powietrza pod kadłubem znaczy się.

??

Mac Eyka napisał(a):No i oczywiście głęboka analiza zamieszczonych przez ciebie zdjęć dowodzi, że muszę z przykrością stwierdzić iż nie stanąłeś w pełni na wysokości zadania i nie osiągnąłeś szczytów modelarskiego rzemiosła.

I prędko nie osiągnę, po za tym do szczęścia mi to nie jest potrzebne
pozdrawiam
Tomasz Modłasiak
(a) Bułki (i tak) nie pikają!!

http://timimodelfactory.blogspot.com/
Timi

Reklama

Postprzez Aleksander » środa, 16 grudnia 2009, 22:34

Timi napisał(a):
Mac Eyka napisał(a):No i oczywiście głęboka analiza zamieszczonych przez ciebie zdjęć dowodzi, że muszę z przykrością stwierdzić iż nie stanąłeś w pełni na wysokości zadania i nie osiągnąłeś szczytów modelarskiego rzemiosła.

I prędko nie osiągnę, po za tym do szczęścia mi to nie jest potrzebne

Mac Eyce zapewne chodzi o to, że się śmigiełko nie kręci :lol:
Ostatnio edytowano środa, 16 grudnia 2009, 23:01 przez Aleksander, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Timi » środa, 16 grudnia 2009, 22:43

Możliwe. Nie skojarzyłem :roll:
Nie kręci się, bo zapożyczone bodajże z Airfixa i ma inne "mocowanie" niż Tamiya ;o)
pozdrawiam
Tomasz Modłasiak

Timi

Postprzez Krystian Ciechowicz » piątek, 18 grudnia 2009, 08:04

Witam.

Jak dla mnie genialny ten kamuflaż - odważny !!
Jedyne co nie pasuje, jak dla mnie, już koledzy wspomnieli - okopcenia.

Pozdrawiam
K.
Krystian Ciechowicz

BoB 2 miejsce

Postprzez Timi » niedziela, 20 grudnia 2009, 12:29

4 nowe na białym tle

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
pozdrawiam
Tomasz Modłasiak

Timi

Postprzez Grzegorz S. » czwartek, 21 stycznia 2010, 13:15

Mocno styrany, nie ma co :mrgreen: Ale mi się podoba. Dla mnie pustynne kamo jest samo w sobie mdłe, ale takie mocno wycieniowane i wypaćkane nabiera uroku (i chyba nie jest jakoś specjalnie nierealne- mam kolorowe fotki "kontynentalnego" Spita IIA w "Polskich skrzydłach" nr 6 i jeśli chodzi o górę skrzydeł jest tak brudny i spłowiały, ze trudno wynaleźć na nim granice plam). Podoba mi się malowanie- flaga, napis na silniku i godło pilota (albo jednostki, nie znam się zbytnio na amerykańcach...) czyli czacha.
Grzegorz S.

Postprzez Arkady72 » piątek, 22 stycznia 2010, 10:26

Kamuflaz bardzo smialy. Podoba sie i inspiruje. Moze kilka slow jak to zrobione?
Z minusow, obok okopcen ( mozna je jeszcze stonowac odcieniem szarego ) matowe oszklenie.
Tworzona dziś przyszłość będzie naszą teraźniejszością!
Arkady72

WM2

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » piątek, 22 stycznia 2010, 11:11

Timi widać, że Twoje umiejętności malarskie to już klasa MASTER ale ten Spit mi sie nie podoba. Kojarzy się bardziej z czołgiem niż samolotem. Po prostu przerost formy. Gdyby tak talent i fantazję utrzymać w cuglach to przy tym co już potrafisz to wykonasz prawdziwą replikę.
Pozdrawiam.
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Postprzez Dominik » piątek, 22 stycznia 2010, 14:25

Może kilka słów modelarskiego laika. Spit usmodrany jak po ciężkiej pracy w kopalni. Ale ok. Góra fajnie pomalowana. Co mi się nie podoba to odcień koloru spodu. Taki mało Azure Blue. Zbyt jasny ten niebieski. I faktycznie oszklenie matowe. Chciałem się przyczepić do koloru kołpaka ale według instrukcji Tally Ho! jest ok. Co do brudzeń sie nie wypowiadam bo sam nie opanowałem tej techniki jak trzeba.

Pozdrawiam
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)
Honour Thy Tamiya for their kits are idiotproof.

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez uruk-hai » sobota, 23 stycznia 2010, 23:40

Okopcenia (imho) są przesadne a to co za kolektorami spalin to bardziej mi pasuje do Me 109 F/G niż Spitfire. To powinno być raczej 'wypalone' i szare z powodu nalotu produktów spalania przez Merlina alianckiej benzyny (pewnie amerykańskiej)

Brak utytłania pod kadłubem. Model sugeruje płatowiec mocno sterany a w takim razie powinno mu wyciec onegdaj z bebechów conajmniej wiadro oleju od buzi pod ogon. Tam jest tylko nieco śladów po (być może jak sądzę) zbiorniku dodatkowym paliwa, że niby paliwo pociekało po odrzuceniu conajmniej w czasie conajmniej kilku operacji. (oczywiscie nie mam pojęcia czy ta jednostka stosowała takie). Powracając do dolnej powierzchni: kilka fotek na chybił trafi i wiadomo o co chodzi.

Osłona kabiny to już wiadomo że zmatowiała jakaś jest, ale przeca na pustyni burze piaskowe Panowie szlifują piaskiem plexi to się zmatowiła :P
Poza tym chciałbym tak kapitalnie malować i wykończyć malowanie moich modeli jak Kolega bo malowanie, wycieniowanie i ... sam już nie wiem co jeszcze :mrgreen: tej Złośnicy jest fantastyczne :!:
uruk-hai

Postprzez Timi » niedziela, 24 stycznia 2010, 00:09

Dziękuje za miłe słowa.
Arkady co do malowania to wielkiej filozofii nie ma. Najpierw zwykły preshading, na to nałożone kolory, nakładane tak żeby jeden tylko delikatnie przekroczył granice drugiego. Równocześnie jak nakładałem kolor to rozjaśniałem również środki, do zbiorniczka z farbą dałem kilka kropel bieli i delikatnie cieniowałem. Malowane cienkimi warstwami, dość rzadką Gunze H. Dużo moim zdaniem dały filtry, ja robię w ten sposób, że na półmatowy werniks, nakładam kropki olejnej farby, różne kolory, w tym wypadku to były odcienie żółtego, zielonego, brązowego, czarny oraz biały, rozmywam to dużym pędzlem maczanym w white spirice, nadmiar ścieram wacikiem do uszu. Na drugi dzień powtórka i tak kilka razy.
Model wygląda pancernie, bo jeśli mam być szczery to podglądam kolegów pancerniaków, przy Chinooku już się pohamowałem z brudzeniem, przy P-47 też nie będę tak szalał ( a moim zdaniem jest lepiej wycieniowany, ale to pokaże jutro ;o) )
pozdrawiam
Tomasz Modłasiak

Timi

Postprzez bartek piękoś » niedziela, 24 stycznia 2010, 00:17

Bardzo podoba mi się zużycie kamuflarzu na górnych powierzchniach!

Reszta jak koledzy wspomnieli.
..."a gdzie będziesz trzymał ten embrion, w pudełku?!"...
bartek piękoś

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli