Tiger I Late 1:35

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Re: Tiger I Late 1:35

Postprzez Basar » czwartek, 24 grudnia 2009, 15:36

Temat śledzę z zainteresowaniem od dłuższego czasu i jak wcześniej mi się podobało i siedziałem cicho, tak teraz się poczepiam trochę.
Nie wiem jak luźną inspiracją są zamieszczone przez Ciebie zdjęcia, ale jak to ma być czołg ze 101 to chyba kamo trójkolorowe winno być. Bazowy jakiś taki dla mnie za ciemny i trochę trącący oliwką (chociaż może to wina zdjęć).
Na Twoim miejscu gruz na pancerz już bym wrzucał, przed końcem malowania, coby łatwiej było go połączyć z czołgiem.
Kibicuję dalej i wesołych życzę! :)

A tak btw ten czołg jest tak brzydki, że aż ładny - chyba muszę odgrzać mojego tygrysa w tym dziale :lol:

F.
Obrazek
Basar

Reklama

Postprzez Adam Obrębski » czwartek, 24 grudnia 2009, 15:54

Basar napisał(a):Temat śledzę z zainteresowaniem od dłuższego czasu i jak wcześniej mi się podobało i siedziałem cicho, tak teraz się poczepiam trochę.

Śmiało, im więcej czepiania się tym lepszy pewnie wyjdzie ;o)

Basar napisał(a):Nie wiem jak luźną inspiracją są zamieszczone przez Ciebie zdjęcia, ale jak to ma być czołg ze 101 to chyba kamo trójkolorowe winno być.

Wiesz co... ta inspiracja to bardziej taka duchowa jest, jak to u mnie bywa. Ale też zastanawiam się, czy wężyk zielony nie zaszkodziłby...

Basar napisał(a):Bazowy jakiś taki dla mnie za ciemny i trochę trącący oliwką (chociaż może to wina zdjęć).
Na Twoim miejscu gruz na pancerz już bym wrzucał, przed końcem malowania, coby łatwiej było go połączyć z czołgiem.

Bazowy jest ten co zwykle. Przetestowany na wszelakich innych moich teutońskich potworach. Tutaj winiłbym raczej zdjęcia, ew. odbiór kolorów na monitorach poszczególnych.
Co do gruzu to mój plan polega na tym, żeby pojazd przefiltrować, potraktować olejami, washem, oraz zmatowić... a dopiero potem wczepie go na bazowo podmalowaną podstaweczkę i wszystko razem będę malował.
Wejście z olejami na obgruzowany model chyba byłoby dla mnie trochę kłopotliwe, poza tym na podstawce będę trochę miał lepszy pogląd na miejsca w którym ten gruz pasuje... tak to sobie bym kombinował :)

EDIT:
Tak w ogóle to jedyne co przez święta uda mi się zrobić to chyba wykombinować tytuł :mrgreen: Nad czym zresztą ciężko pracuję :)
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez Seweryn » czwartek, 24 grudnia 2009, 20:50

Brązowe plamy są bardzo transparentne, ledwo widoczne - tak ma być?
Seweryn
Seweryn

Postprzez Adam Obrębski » czwartek, 24 grudnia 2009, 21:12

Seweryn napisał(a):Brązowe plamy są bardzo transparentne, ledwo widoczne - tak ma być?

Tak, jeśli o ich intensywność chodzi to właśnie taki efekt chciałem osiągnąć. Jeszcze ich rozmieszczenie pozostawia trochę do życzenia moim zdaniem, ale jeszcze się uczę jeśli o wężykowe kamuflaże chodzi...
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez Radek Pituch » piątek, 25 grudnia 2009, 22:05

No Adamie, stajesz się powoli bardziej kontrowersyjnym twórcą niż KFS.

R.
Radek Pituch

Postprzez Adam Obrębski » piątek, 25 grudnia 2009, 23:18

Radek Pituch napisał(a):No Adamie, stajesz się powoli bardziej kontrowersyjnym twórcą niż KFS.

R.

Szkoda, że tempo niekamilowe... i bramy nie będzie... :)
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez Adam Obrębski » sobota, 26 grudnia 2009, 22:15

No więc czas przyszedł na oleje. Wszystko zostało przytłumione jak trzeba. Aha, dodałem jeszcze zielone wężyki i nie żałuję :mrgreen:
Tak w ogóle jeśli o moje przemyślenia chodzi to miałem dwa wyjścia "kolorystyczne". Wyrazisty cukieras, albo taki ponurak ze spranymi kolorami. Podstawka którą robię charakteryzować się będzie (chyba...) dość przygnębiającą kolorystyką, więc przy bardziej wyrazistej kolorystyce trochę ciężko chyba byłoby wszystko stopić w jedną kompozycję. A tak... myślę, że pod pyłem i gruzem będzie fajnie wszystko wyglądać.
Normalnie robiłbym teraz washa, ale jako, że wypadałoby wtopić kalki w zimmerit to poczekam z nim do tego momentu... zastanawiam się, czy nie zakupić na okazję "rowków" Neutral Washa od MIGa...
Choć zimmerit nie jest już tak gruby jak na Elefancie, to jednak czuję, że z olejnymi ciężko mi będzie tak leciutko tylko go zwashować...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jak się Panowie na to zapatrujecie?
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez _iceboy » sobota, 26 grudnia 2009, 22:29

Adam Obrębski napisał(a):Jak się Panowie na to zapatrujecie?

Do momentu malowania, bardzo pozytywnie! A później to już tylko japoński komiks :mrgreen: ...
_iceboy

Postprzez Adam Obrębski » niedziela, 27 grudnia 2009, 01:07

No cóż... może paru miłośników Mangi się znajdzie :) . Zobaczymy jak to dalej pójdzie.
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez Tomek Hejmo » niedziela, 27 grudnia 2009, 01:14

Ładnie wyszło gaszenie. Odezwę się ;o) Z tymi zielonymi wężykami mu rzeczywiście ładniej. Nie lepiej zamiast gotowca MIGa szarpnąć ze 2-3 olejne Van Goghi? :roll:

Tomek
Tomek Hejmo

Postprzez Slash » niedziela, 27 grudnia 2009, 01:16

Adam Obrębski napisał(a):No cóż... może paru miłośników Mangi się znajdzie :)

Obawiam się, że więcej jak miłośników pewnych nikiforów :-> :P
Slash

Postprzez _iceboy » niedziela, 27 grudnia 2009, 01:44

Ale żeby nie było, krój kamuflażu zacny :!:
_iceboy

Postprzez rollingstones » niedziela, 27 grudnia 2009, 10:15

Dodanie zieleni to dobry pomysł. Zły pomysł to zakup washa neutrala - szkoda kasy. Ja już nie kupuję tych gotowców.
Zrobisz sobie filtro wash delikatny na zimmericie z olejnych farb i będzie dużo lepiej.
Dziś zabieram się do sklecenia do końca brummbara, a pojutrze go będę malował, także powoli Cię gonię. Ja malować będę bardzo kolorystycznie agresywnie - dobrze, że malujesz tak, to będziemy mieli na przyszłość porównanie. Trzymam kciuki
płotka
rollingstones

Postprzez Adam Obrębski » niedziela, 27 grudnia 2009, 18:13

rollingstones napisał(a):Dodanie zieleni to dobry pomysł. Zły pomysł to zakup washa neutrala - szkoda kasy. Ja już nie kupuję tych gotowców.
Zrobisz sobie filtro wash delikatny na zimmericie z olejnych farb i będzie dużo lepiej.
Dziś zabieram się do sklecenia do końca brummbara, a pojutrze go będę malował, także powoli Cię gonię. Ja malować będę bardzo kolorystycznie agresywnie - dobrze, że malujesz tak, to będziemy mieli na przyszłość porównanie. Trzymam kciuki

Żadne porównanie, wiadomo, że Twój będzie wypadał lepiej :P
Ja się zastanawiam jakby go tu przymocować do podstawy, gdy przyjdzie co do czego... wypadałoby czymś go obciążyć to raz - żeby zawieszenie się możliwie grawitacyjnie dostosowało, ale z drugiej strony jakoś się boję o wytrzymałość tej spoiny...
Czarno to widzę.
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez rollingstones » niedziela, 27 grudnia 2009, 19:30

Nie wiem czy ci to pomoże ale ja używam takiego prostego rozwiązania - najpierw przyklejam solidnie na CA a dodatkowo przewiercam wannę pojazdu i przykręcam go za pomocą śruby do podstawki - oczywiście jeśli nie będzie tego widać przy obserwacji modelu na wprost przy ziemi. U ciebie chyba nie będzie.
Ps. Daruj sobie tą wstawkę że mój będzie lepszy - irytujące to jest. Wszyscy się uczymy, a jak są jacyś zapatrzeni w siebie bufoni to nie my ;o)
płotka
rollingstones

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dioramy - warsztat