Tiger I Late 1:35

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Re: Tiger I Late 1:35

Postprzez badger » niedziela, 27 grudnia 2009, 19:58

Ale czadujecie z tym klejeniem. Ja nieraz tylko fixerem zalewam friule i trzyma się model, a jak skleisz CA to nie odpadnie nie ma prawa. A tygrysek jak na razie fajniutki, przynajmniej mi się podoba. Ja też Adam robię dużo gorsze klejonki od Sebusiowych, ale wcale mnie to nie deprymuje i stawiam swoje wypociny koło jego prac na zawodach i gitara gra ;o)
Pozdrawiam Jacek

Każdy patrzy na świat przez własne okulary
Obrazek
badger

Reklama

Postprzez rollingstones » niedziela, 27 grudnia 2009, 20:05

Tak tylko twój model waży tonę i sam się układa - friule , blachy, i wnętrze - moje i Adama to ds lub magicki i pusty w środku - choć prawdę mówiąc sam klej wystarcza.
płotka
rollingstones

Postprzez Adam Obrębski » niedziela, 27 grudnia 2009, 22:30

Dzięki Sebek za dobre rady, choć ta ze śrubami niezbyt mi się podoba - z moimi koślawymi ręcyma coś jeszcze skaszanię ;o)
Może irytujące są te pochlebstwa, ale niestety, spójrzmy prawdzie w oczy, że o ile Piotrek gładki jest mistrzem destrukcji, to niewątpliwie Tobie nikt nie może zabrać tytułu "groundworkera". Tym bardziej cieszy mnie, że odwiedzasz mój wątek i jeśli mogę się czegoś nauczyć w kwestii spasowania czołgu z podstawką to od najlepszego w tej dziedzinie :)
Jacek, cieszę się, że się podoba... ja już sam nie wiem, dopiero po położeniu matowego lakieru będę mógł coś w kwestii samospełnienia powiedzieć. Jednak jak już mówiłem matowa powierzchnia zmienia odbiór modelu o 180 stopni.
Także jutro robię zakupy... surfacer 500 (No oczywiście od kogo odgapiłem? :mrgreen: ), aby porządnie odbić zimmerit oraz w miarę precyzyjnie zagruntować podłoże, a także jakieś płyny do kalek.
Zastanawiam się także, czy nie zmienić ułożenia czołgu względem gruzu... mianowicie z prostopadłego, na bardziej równoległy z wieżą w stronę gruzowiska... wszystko jest jeszcze możliwe ;o)
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez Adam Obrębski » poniedziałek, 4 stycznia 2010, 17:33

Tak to wygląda obecnie:
Obrazek
Obrazek
Nie podobają mi się jak wyszły drukowane gazety, druk pod wikolem zwyczajnie wyparował, ale będę je gasił jakimiś filtrami, żeby nie biły tak swoją bielą mimo przypruszenia pigmentami...
Zrobiłem dwie belki, pordzewiłem, dodałem jakąś rurkę, po drugiej stronę mam koncepcję niebieskiego daszku z blachy ryflowanej. Reszta jak np. balustrada, jakieś ramy, okucia etc. dojdą jak przyjdzie do mnie zestaw MiniArt.
Ta dłuższa bela trochę niekorzystnie się ułożyła, ale znajdę dla niej jakieś miejsce, żeby lepiej się prezentowała...

Obiłem też wieżę i zrobiłem na razie lekkie deszczoznaki:
Obrazek
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez matejson » poniedziałek, 4 stycznia 2010, 17:40

Napis na blaszce wymiata - pasuję do całej scenki :lol: :twisted:
Mateusz Mathea
http://matejson.blogspot.com
"Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne.
Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe." A.E.
matejson

Postprzez Basar » wtorek, 5 stycznia 2010, 14:54

Elegancko wyszła ta wieża! Trochę sceptycznie patrzyłem na to blade kamo, bez kontrastu, ale teraz widzę, że po wszystkich zabiegach z make-up'em wygląda to naprawdę ciekawie. Odpryski z zimmeritu zostawiasz takie szare, czy dojdzie jeszcze minia? Sam się zastanawiam jak podejść do tego tematu na moim tygrysie...
Obrazek
Basar

Postprzez Tomek Hejmo » wtorek, 5 stycznia 2010, 15:02

Rzeczywiście, kamuflaż wyszedł bardzo fajnie. Będę musiał spróbować na którymś modelu od takich delikatnych, pastelowych kolorów. Filtry bardzo ładnie je wyciągnęły, ale całość została spójna.

Tomek
Tomek Hejmo

Postprzez reggy » wtorek, 5 stycznia 2010, 15:21

Bardzo pozytywnie wygląda! Scenka prosta, ale dynamiczna. A wykończeniówka na wieży świetna!
reggy

Postprzez Slash » wtorek, 5 stycznia 2010, 17:40

Może w temacie nie siedzę, ale pozwolę sobie na stwierdzenie, że jeżdżący po alkoholu Tygrys bardzo mi się podoba. Choć jak mniemam coś się na tej scence jeszcze pojawi przed ukończeniem. Przed chwilą w wątku o zeszłorocznych modelach miałem okazje odświeżyć sobie Twoje dokonania i czuję się zmuszony stwierdzić, że poczyniłeś przez ten rok niesamowite postępy. Oby tak dalej :!: :mrgreen:
Slash

Postprzez Adam Obrębski » wtorek, 5 stycznia 2010, 18:09

Dzięki Panowie!
Basar, sam patrzyłem na to sceptycznie, ale dopiero po matowym lakierze zaczęło mi się to widzieć. Nad przebiciami minii spod szarości się zastanawiam i możliwe, że coś takiego zrobię.
Slash, ciągle pracuję nad podłożem, czekam teraz na parę elementów, których nie jestem w stanie wykonać samodzielnie, a mianowicie wszelakie okucia etc. Te, z MiniArtu, idą do mnie pocztą, tak samo jak zakupione już figurki, które będę męczył aż nie uzyskam jakiegoś niezłego efektu.
Ta cała mini-dioramka jest właśnie w imię "postępu", chciałem wreszcie nauczyć się zrobić coś spójnego na linii pojazd-podłoże.
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez Basar » wtorek, 5 stycznia 2010, 18:17

Adam Obrębski napisał(a): Nad przebiciami minii spod szarości się zastanawiam i możliwe, że coś takiego zrobię.

Mi chodzi po głowie, żeby to zrobić przy pomocy lakieru do włosów - wymalować minie, na to lakier i dopiero na szaro resztki zimmeritu. Przynajmniej na tych większych powierzchniach, bo małe odpryski, to faktycznie mogły nie sięgnąć podkładu.

eF.
Obrazek
Basar

Postprzez Adam Obrębski » wtorek, 5 stycznia 2010, 19:17

Ja póki co zastanawiałem się nad położeniem miejscami minii, a potem przykryję to na krańcach jeszcze surfacerem, powinno wyjść fakturowo tak, że to minia wychodzi spod resztek zimmeritu, a nie odwrotnie ;o)
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez badger » wtorek, 5 stycznia 2010, 20:47

Obrazek
Pozdrawiam Jacek

Obrazek
badger

Postprzez Basar » wtorek, 5 stycznia 2010, 21:18

No dobra tylko teraz co jest co? Krawędź przestrzeliny - stal, ciemna otoczka wokół niej i pojedyncze ciemne plamki - minia, cała pozostała, jasna część odprysku - resztki zimmeritu?
Obrazek
Basar

Postprzez badger » środa, 6 stycznia 2010, 06:32

Zasadniczo ten temat mnie nurtuje od dawna. Przy panterach i Tygrysach I należy przyjąć że pojazd był malowany farbą podkładową. Ponoć zdarzało się stosowanie podkładu w kolorze jasnoszarym (tylko w przypadku piaskowania powierzchni). W większości lub w późniejszym okresie wojny raczej blach nie piaskowano i dlatego stosowano farby tlenkowe kolor "czerwonawy" w różnym odcieniu. Gdzieś kiedyś doczytałem że pod koniec wojny stosowano farby pozyskane z przemysłu stoczniowego gdyz Niemcom pozostały ich spore zapasy - ciemnoczerwony kolor.
To co widać na zdjęciu to wg mnie pozostałości mini mocno rozjaśnionej po kontakcie z pastą (zimmerit). Otoczka po pocisku teoretycznie powinna być wypalona ale ja stawiałbym na minię.
Pozdrawiam Jacek

Obrazek
badger

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dioramy - warsztat