Caudron G-III 1:48 (budowa od podstaw)

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Caudron G-III 1:48 (budowa od podstaw)

Postprzez jambus » czwartek, 23 lipca 2009, 13:57

Witam :D
Po skończeniu P 24G który nie wyszedł najlepiej,(więc galerii raczej nie będzie :oops: )postanowiłem spróbować swoich sił w jeszcze starszej konstrukcji.
Wybór padł na G III ponieważ spełnia on trzy warunki:
1.Szmatopmlat
2.Prosta konstrukcja
3.Polskie oznaczenia

Trudności przewiduję tylko przy budowie płatów,usterzenia,kabiny załogi,silnika,malowaniu i naciągach.Reszta powinna być prosta. :mrgreen:

Tak więc zakupiłem hektar papieru ściernego i w ciągu kilku dni wystrugałem to:
Obrazek
Obrazek
Teraz zastanawiam się jak zrobić żeberka :?:
Pozdrawiam Jarek :D
Ostatnio edytowano czwartek, 23 lipca 2009, 22:30 przez jambus, łącznie edytowano 3 razy
Pozdrawiam Jarek.
jambus

Reklama

Re: Caudron G-III 1:48

Postprzez djack » czwartek, 23 lipca 2009, 14:12

Fajnie się zapowiada. Przy okazji - wykasuj z obrazków link do fotosika zanim administracja spostrzeże.

jambus napisał(a):Teraz zastanawiam się jak zrobić żeberka :?:

Np. naklej paski plastikowe w miejsce żeber, pokryj wszystko Surfacerem i wyszlifuj.
djack

Postprzez jambus » czwartek, 23 lipca 2009, 14:29

Dzięki za przypomnienie ;o)
Pozdrawiam Jarek.
jambus

Postprzez spiton » czwartek, 23 lipca 2009, 14:43

Lubię takie odważne projekty ,-))
spiton

Postprzez jambus » czwartek, 23 lipca 2009, 21:10

spiton napisał(a):Lubię takie odważne projekty ,-))

Projekt może i jest odważny ,ale nie do końca przemyślany.Caudron na pierwszy rzut oka przypomina kilka połączonych ze sobą drabin,ale po dokładniejszym przyjrzeniu widać nie tylko kilometry naciągów i masę zaczepów do których były one przymocowane co przy moim małym doświadczeniu może być problemem.

Ale na razie mam inny dylemat,chciałbym zrobić ten samolot:
Obrazek

Na rysunku nie jest to odzwierciedlone,ale wydaje mi się,że ma on dorobione"zwyczajne"lotki
Obrazek

Gdyby jakiś specjalista od okresu międzywojennego zechciał rozwiać moje wątpliwości byłbym bardzo wdzięczny :)

Wstaw proszę w tytule nazwę firmy
P.D.
Pozdrawiam Jarek.
jambus

Re: Caudron G-III 1:48 (budowa od podstaw)

Postprzez potez » piątek, 24 lipca 2009, 22:32

Jambus,
sorry,nie zauważyłem że ten wątek jest też tutaj, więc wracam na moje "macierzyste" forum i tu daję ci dalszy ciąg odpowiedzi.
Ksero jest z błędnych planów - nie ma co patrzeć na wymiary, popatrz na dwie rzeczy:
1) kształt kadłuba na tych planach - wszystko jedno, która wersja
2) kształt kadłuba na zdjęciach - weź ten numer mini repliki z której masz kolorówkę z kotem - zupełnie inny kształt tyłu kadłuba -dłuższy niż na planach z Windsock datafiles.
Skrzydło wygląda tak:
Obrazek
zdjęcie pożyczone z airliners.net
Obrazek
moje własne z muzeum w Hendon
Obrazek
Obrazek
[i]a te dwa nie pamietam skąd wziąłem :-)

Jak widać konstrukcja jest unikatowa - żebra są umieszczone w kieszeniach i widoczne z obu stron z góry i z dołu. W poprawce planów zmieniono też całkowicie przebieg żeber, które są na wierzchu tej grubej części pomiędzy podłużnicami. Zwróć też uwagę na krawędź natarcia - tam jest z przodu zwykła listwa - widać to dobrze na zdjęciach w oryginalnym windsocku, w każdym miejscu gdzie są słupki zmienia swój kształt na płaski i dodatkowo od strony przeciwnej do słupka jest przykręcona blacha, która wzmacnia połaczenie.
W minireplice zobaczysz tez jak wygląda lotka - bo ona jest z kolei wykonana zupełnie tradycyjnie i nie ma takiego dziwnej konstrukcji jak płat. Skrzydło ma dzięki temu zupełnie inny przekrój na lotkach a innny pomiędzy nimi.
Droga przez mękę to jeszcze kratownica i jej olinowanie - tam jest po prostu masakra!!!
No i na sam koniec: wykrój w baldachimie w polskich Caudronach jest inny niż w planach ;o)
Sam kiedyś siedziałem nad tym ale nie wymyśliłem jak zrobić skrzydło. Nie zmienia to faktu, że ten samolot jest na mojej liście modelarskich marzeń i dokładnie w tym malowaniu - 13-tka i czarny kot :mrgreen:
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez spiton » piątek, 24 lipca 2009, 23:20

Wygląda jak lotnia ;-)))
spiton

Postprzez jambus » sobota, 25 lipca 2009, 12:07

Witam :)

Po dokładnym obejrzeniu zdjęć doszedłem do wniosku , że Twoje uwagi Potez są jak najbardziej trafne.

Moje podejście do modelarstwa nie jest zbyt ortodoksyjne ale takie szczegóły jak kształt płatów czy kadłuba zmieniłyby wygląd całego modelu.

Jeszcze raz dzięki :D

Mam jeszcze jedno banalne pytanie jaka farba najlepiej oddaje kolor płótna?(chodzi mi o numery najlepiej MM lub Humbrol)
Ostatnio edytowano sobota, 25 lipca 2009, 21:00 przez jambus, łącznie edytowano 3 razy
Pozdrawiam Jarek.
jambus

Postprzez potez » sobota, 25 lipca 2009, 14:29

NIe ma znaczenia jaki kolor użyjesz - coś kremowego - możesz wręcz zmieszać sobie biały z żółtym albo piaskowym...
I tak całość trzeba mocno cieniować - jak widzisz na zdjęciach jest mnóstwo miejsc gdzie są dwie lub więcej warstw płótna. Jak się to uda zasymulować wyjdzie fantastycznie plastyczny płat :mrgreen:
Ostatnio edytowano niedziela, 26 lipca 2009, 11:13 przez potez, łącznie edytowano 1 raz
potez

Postprzez KayFranz » sobota, 25 lipca 2009, 22:51

Pierwszy numer "Lotnictwa z Szachownicą" - druga str. okładki: stadko C-G3 z Bydgoszczy - wszystkie z szachownicami na skrzydłach mają ciemniejszy kolor skrzydeł niż te z francuskimi kołami. Malowali im płaty na khaki - po remoncie i dodaniu lotek? Chociaż znam zdjęcie ciemno pomalowanego C-G3 "biała 22" ?69-56 z pierwotnym, francuskim systemem lotek
Oraz jeszcze jedno - na tym zdjęciu szachownice na płatach są namalowane SYMETRYCZNIE! (prawe prawidłowe).
Czyli to kremowe pokrycie skrzydeł z barwnej sylwetki samolotu #13 (CWL 15-14, "z kotem") zamieszczonej w "MiniReplice #16" jest dyskusyjne, dodatkowo - po remoncie w CWL zmieniał się kształt końcówek skrzydeł - ostatnie żeberka nie zmniejszały już swej długości, obrys płata był mniej więcej trapezowy, pozostawała jednak szczelina ze sznurowaniem, której nie uwzględnia np. plan z "Samoloty Wojskowe w Polsce 1918-24 - A. Morgała", str. 198. Ponadto mam wrażenie, że i stery poziome też były malowane na khaki. Ale z kolei - na innej fotografii "trzynastki z kotem" na lewej wierzchniej części płata widać narożnik szachownicy malowanej tym razem poprawnie...
W każdym razie takie skrzydło, jak zrobiłeś, pasuje raczej do egzemplarzy PRZED remontem w CWL
Obrazek
KayFranz

Postprzez jambus » poniedziałek, 27 lipca 2009, 22:02

KayFranz napisał(a):C-G3 z Bydgoszczy - wszystkie z szachownicami na skrzydłach mają ciemniejszy kolor skrzydeł niż te z francuskimi kołami. Malowali im płaty na khaki - po remoncie i dodaniu lotek?

Czy ciemniejsze są tylko górne skrzydła czy również dolne?

KayFranz napisał(a):Oraz jeszcze jedno - na tym zdjęciu szachownice na płatach są namalowane SYMETRYCZNIE! (prawe prawidłowe).

Niestety na zdjęciach "13" w Mini Replice nie widać szachownic, więc jest to kolejna niewiadoma.

KayFranz napisał(a): Ponadto mam wrażenie, że i stery poziome też były malowane na khaki.

Na zdjęciu które zamieściłem wyżej widać fragment steru poziomego-wydaje się być w takim samym kolorze jak statecznik, a jeżeli stery poziome były khaki to jaki kolor ma ster pionowy który jest dużo ciemniejszy?

KayFranz napisał(a):W każdym razie takie skrzydło, jak zrobiłeś, pasuje raczej do egzemplarzy PRZED remontem w CWL

Tak wiem, ale już je poprawiłem.
Wydaje mi się, że jak bym nie pomalował może być źle. :-/

Dzięki za uwagi :D
Pozdrawiam Jarek.
jambus

Postprzez jambus » niedziela, 10 stycznia 2010, 11:44

Witam.

Temat dawno rozpoczęty i ledwie ruszony, ale wreszcie coś drgnęło.
Zacząłem budowę kadłuba. Na razie nie wygląda zbyt interesująco. :-/

Obrazek
Obrazek

Teraz czeka mnie pierwsza w życiu próba imitacji drewna. :?
Pozdrawiam Jarek.
jambus

Postprzez waran » niedziela, 10 stycznia 2010, 12:24

Miód na moje serce więc z uwagą będę śledził postępy. Kilka razy widziałem Caudrona wykonanego od podstaw przez czeskiego modelarza, widziałem też model w 1:48 z f.AJP Maquette więc jest porównanie, POWODZENIA.
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Postprzez jambus » poniedziałek, 11 stycznia 2010, 13:09

Witam.

Jak mówił jeden z Wójcików „trochę sobie wczoraj grzebałem :mrgreen: ”, a oto co udało mi się zrobić.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jak już wspomniałem jest to moje pierwsze podejście do tematu drewna więc efekt jest taki sobie tzn. na żywo jest trochę lepiej, ale na zdjęciach to drewno wydaje mi się jakieś „mało drewniane”.

Przyznam się od razu, że wnętrze kadłuba będzie miało wygląd tylko prawdopodobny, ponieważ nieudało mi się znaleźć zdjęć wersji którą wykonuję.

Mam jeszcze pytanie do Warana, czy w necie są zdjęcia modelu czeskiego modelarza o którym wspomniałeś?
Jeżeli tak to byłbym wdzięczny za link.

Pozdrawiam Jarek. :)
Pozdrawiam Jarek.
jambus

Postprzez potez » wtorek, 12 stycznia 2010, 07:49

Szukaj czeskiego Modelara 11.2009 tam jest szczegółowa relacja. Na razie wanienka wygląda ok, może malując drewno spróbuj olejami? Wychodzi delikatniej niz akrylem...
potez

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat