Twin Mustang Monogram 1/72

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Twin Mustang Monogram 1/72

Postprzez SOPOL73 » poniedziałek, 11 stycznia 2010, 22:59

Przedstawiam model wykonany z zestawu Monogram. Model bez waloryzacji, malowanie pędzlem Pactrami, kalki Techmodu. Zastosowałem bazowy kolor srebrny i po pomalowaniu na czarny odrapywanko małe. Odymienie za rurami wydechowymi, a raczej odbarwienie powłoki lakierniczej to mój patent bardzo prosty, na zdjęciach to taki sobie efekt, ale w realu wygląda lepiej. Zestaw oferuje model z wypukłymi liniami podziału blach. Czarny kolor jest wdzięczny przy malowaniu pędzlem, z efektu końcowego jestem średnio zadowolony. Jest kilka niedociągnięć, ale to pozostawiam do wychwycenia i oceny przez znawców tego tematu. Proszę o uwagi co jest ok, a co nie.
To miałem do dyspozycji

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Odnośnie połysku sam mam wątpliwość, na zdjęciach dostępnych w necie można zobaczyć maszyny połyskujące w słońcu, jak i matowe! :roll: :!:
SOPOL73

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Twin Mustang Monogram 1/72

Postprzez dewertus » poniedziałek, 11 stycznia 2010, 23:05

Napisz coś więcej o zestawie - kilka razy przymierzałem się do niego na alledrogo, ale po przekroczeniu akceptowalnego przez ze mnie poziomu sobie odpuszczałem.

Malowanie jakieś znajome - czy to aby nie posiadacz pierwszego zestrzelenia nad Koreą?

pzdr.
Hubert
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez K.Y.Czart » poniedziałek, 11 stycznia 2010, 23:17

dewertus napisał(a):Napisz coś więcej o zestawie - kilka razy przymierzałem się do niego na alledrogo, ale po przekroczeniu akceptowalnego przez ze mnie poziomu sobie odpuszczałem.

Malowanie jakieś znajome - czy to aby nie posiadacz pierwszego zestrzelenia nad Koreą?

pzdr.
Hubert

Hubert, wskoczę w słowo, bo mam ten model. Niezły Monogram, ale vintage. Może poczekaj na zapowiadane na ten rok przez bodaj Special Hobby?
K.Y.Czart

Postprzez Jaho63 » poniedziałek, 11 stycznia 2010, 23:18

Ciekawa maszyna, model też. Te okopcenia troszkę za szybko pryśnięte. Szkoda tylko, że nie FQ-392 "Our Lil Lass" ;o)
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez dewertus » poniedziałek, 11 stycznia 2010, 23:19

Sprawdziłem, posiadacz pierwszego zestrzelenia (Jak-18) nad Koreą to FQ-363. Janusz, ten Twój w tym samym locie zaliczył Ła-7 eskorty...

K.Y.Czart napisał(a): Może poczekaj na zapowiadane na ten rok przez bodaj Special Hobby?

Ja słyszałem (czytałem) o Revell'u... podobno, gdzieś w 2010 ma być...
Ostatnio edytowano poniedziałek, 11 stycznia 2010, 23:26 przez dewertus, łącznie edytowano 2 razy
Pzdr. Hubert
dewertus

Postprzez K.Y.Czart » poniedziałek, 11 stycznia 2010, 23:24

dewertus napisał(a):Ja słyszałem (czytałem) o Revell'u... podobno, gdzieś w 2010 ma być...

MPM - Květen 2010 - SH72200 F-82G Twing Mustang "Korean War" 1/72

Jeśli Revell, to pewnie wznowienie tego "Monograma" ;o)
K.Y.Czart

Postprzez SOPOL73 » poniedziałek, 11 stycznia 2010, 23:27

Jaho63 napisał(a):Ciekawa maszyna, model też. Te okopcenia troszkę za szybko pryśnięte. Szkoda tylko, że nie FQ-392 "Our Lil Lass" ;o)

Okopcenia jak i reszta malowane PĘDZLEM nie pryskane :lol: , jeszcze nie posiadałem aerografu.W realu nie są takie ostre i sprawiają wrażenie przegrzanej blachy. :lol:
SOPOL73

Postprzez Jaho63 » poniedziałek, 11 stycznia 2010, 23:28

dewertus napisał(a):Janusz, ten Twój w tym samym locie zaliczył Ła-7 eskorty

Ale co ważniejsze wcześniej "pyknął" 7-miu Japończyków na P-40!
Pędzel! Jaaa! Das Gut! Podoba się! Nie Hubert? Niemniej wyglądają na za mocne, ale jak mówisz, że ok...
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez dewertus » wtorek, 12 stycznia 2010, 08:45

Jaho63 napisał(a):Pędzel! Jaaa! Das Gut! Podoba się! Nie Hubert?

:mrgreen: Widać nie tylko ja jestem operatorem pędzla na forum...

Mnie nie leży tylko ten połysk, ja bym go zrobił matowego, ewentualnie półmatowego - tak sugerują zdjęcia i malowania innych maszyn operujących w tym czasie i miejscu w nocy (B-26, F3D, F4U czy F7F).

pzdr.
Hubert
Pzdr. Hubert
dewertus

Postprzez K.Y.Czart » wtorek, 12 stycznia 2010, 09:05

dewertus napisał(a):Mnie nie leży tylko ten połysk, ja bym go zrobił matowego, ewentualnie półmatowego - tak sugerują zdjęcia i malowania innych maszyn operujących w tym czasie i miejscu w nocy (B-26, F3D, F4U czy F7F).

No jak oglądam zdjęcia Twin Mustangów z Korei, to są bardziej błyszczące niż matowe. Fakt, że nie są "lustrzane", i stopień zmatowienia farby jest różny, czasem znaczny. Ale wyjściowo na pewno to nie był czarny mat, jak w przemalowanych na czarno Tigercatach. I ślady spalin na burtach raczej siwo-niebieskawe, niż rdzawe. Mam kilka publikacji z kolorowymi zdjęciami z Korei m.in. "B26 Invader Units over Korea" i "The Air War 1950-53 In Color Photographs". Polecam, dużo tam widać ;o)
K.Y.Czart

Postprzez piotr dmitruk » wtorek, 12 stycznia 2010, 09:17

No właśnie
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zdecydowanie błyszczące.
Jestem w trakcie dokładnego obmacywania Twin Mustanga. Zrobiłem kiedyś Novo, mam w pudełku Monogram, ale czekam na produkt MPMu i opracowuję kalki na wersję z ostatniego obrazka. Jedno mogę już stwierdzić, że plany z HPMu są niewiarygodne.
Dla chętnych niezłe opracowanie dostępnych modeli:
http://scalemodels.ru/modules/myarticles/article_storyid_1922.html

I przy okazji fajne zdjęcie
Obrazek
I tapeta
http://aircraft.desktopnexus.com/wallpaper/190605/
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez donalyah00 » wtorek, 12 stycznia 2010, 10:17

Najładniejszy Mustang jakiego zrobili. :) Wypukłe linie dają fajny efekt przy wykonywaniu obić na łączeniu blach. Sympatycznie wyglądają też odrapania na kołpakach oraz nosie gondoli radaru. Tutaj jedna uwaga - jeżeli nosek były tak odrapany - dół gondoli powinien również zostać lekko zużyty.

Piotr - świetne fotki!
Pozdrawiam, Marek
--
La tête américaine.
donalyah00

Postprzez piotr dmitruk » wtorek, 12 stycznia 2010, 11:01

donalyah00 napisał(a): Sympatycznie wyglądają też odrapania na kołpakach oraz nosie gondoli radaru. Tutaj jedna uwaga - jeżeli nosek były tak odrapany - dół gondoli powinien również zostać lekko zużyty.

No tak, tylko czy plastikowa osłona radaru powinna się tak odrapać? :-/
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez donalyah00 » wtorek, 12 stycznia 2010, 12:49

Myślę, że trochę tak. W modelu podoba mi się kształt odrapań (gwiaździsty). Co do kolotu to raczej jakiś ciemny szary albo mało nasycony brąz - raczej nie NMF. Przynajmniej takie kolory wyzierają na nosach Tigercatów z radarem używanych w Korei.
Pozdrawiam, Marek
--
La tête américaine.
donalyah00

Postprzez SOPOL73 » wtorek, 12 stycznia 2010, 14:12

Właśnie technologia wypukłych linii podziału pokusiła mnie o pomalowanie na początek aluminium następnie kolorem finalnym i po tych zabiegach patyczek i ostrze skalpela na kant i do roboty. Z tą osłoną radaru to przyznam rację Panu Piotrkowi raczej się zagalopowałem ale przemyślałem to dopiero po warstwach sido. :oops: ;o)
SOPOL73

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli