T-34/76 DML 1/35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: T-34/76 DML 1/35

Postprzez Panzer » poniedziałek, 18 stycznia 2010, 13:34

Mam pytanie Kamilu odnośnie farb Lifecolor - mam zamiar przesiąść się na aero i w związku z tym przejść z olejnych Humbroli na akryle. Przeglądałem Twój temat gdzie je testowałeś i widzę, że nadal z nich korzystasz. Czy warto w nie inwestować (wydajność) i czy w porównaniu do innych coś je wyróżnia in plus? Jak już mam się szarpnąć to chciałbym nie zaliczyć wtopy od razu.

I zasadnicze pytanie jeszcze - czy Lifecolor nie pogryzie mi się z Humbrolem? Mam Humbrolek jeszcze spory zapas i chciałbym je zużyć, a z drugiej strony nie mam żadnych farb do malowania włoskich pojazdów i te chciałbym dokupić już z Lifecolor, ale zastanawiam się, czy jak np. pomaluję pojazd bazą z akrylu, a jakieś detale z pędzla Humbrolem, to czy mi się nie zrobi gulasz na modelu?

Z góry dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Reklama

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » poniedziałek, 18 stycznia 2010, 14:19

nic się nie pogryzie.

jak oceniam lajfokolory? hmm.. to nie takie proste. dystrybutor prosząc mnie krasztesty tych farb sugerował, by nie lukrować i opisywać swoje odczucia raczej szczerze :> zatem.. ja polecam i polecać zawsze będe tamiye. nie znaczy to jednak, ze lifecolory odradzam, wręcz przeciwnie. to całkiem niezłe farby, całkiem pzyjazne zarówno pędzlowi jak i aerografowi. wydajne, przebogata paleta, niezła dostępność. absolutnie niezbędny jest matowy podkład. jak już pisałem pare razy, lifecolory nie kryją tak ordynarnie, jak tamiya- ma to tyle zalet co i wad- położenie kryjącego koloru wymag 2-3 warstw farby, ale dzięki tej delikatnej transparentności lc idealnie nadają się do laserunkowego cieniowania. przy odrobinie wprawy i cierpliwości dało by się nawet uzyskać płynne przejścia między kolorami malując pędzlem.
bardzo polecam też dedykowany rozcienczalnik (rewelacyjny również do vallejo), jednocześnie specyfik do czyszczenia pędzli a aerografu uwazam za wybitnie nieudany. żre wszystkie farby bezwzględnie- i akryle i emalie, ale zdjeta z powierzchni (na przykład zbiorniczka w aerografie) nie rozpuszcza się w nim, a ścina w formie mniejszych lub większych kawałków. wamodowski zajzajer i cleanlux nadal pozostają bezkonkurencyjne
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Panzer » poniedziałek, 18 stycznia 2010, 14:26

Wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Skoro farby nadają się i do aero i pod pędzel to się zastanawiać nie ma co. Dzięki jeszcze raz i koniec z OT.
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » wtorek, 19 stycznia 2010, 20:08

pozoranty wypacykowane
Obrazek
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Radek Pituch » wtorek, 19 stycznia 2010, 20:55

No no, niezłe gieroje,w diegtiarevie to nawet od pędu powietrza lufa się wygła.

R.
Radek Pituch

Postprzez Bigi » środa, 20 stycznia 2010, 11:05

Radek Pituch napisał(a):No no, niezłe gieroje,w diegtiarevie to nawet od pędu powietrza lufa się wygła.

To wersja do strzelania zza rogu
Ostatnio edytowano czwartek, 21 stycznia 2010, 08:11 przez Bigi, łącznie edytowano 1 raz
Bigi

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » środa, 20 stycznia 2010, 12:31

testszoty..

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

galeria wieczorem
Kamil Feliks Sztarbała